Religionshistoria och global kristendom
I ämnet Religionshistoria och Global kristendom bedrivs forskning om hur religiösa skrifter, riter, idéer om samhället och konstnärliga uttryck har uppkommit, förändrats och gestaltats. I ämnet ryms forskning om de långa perspektiven från tidiga civilisationer till nutida utformningar av religiöst inspirerat politiskt tänkande och levd religion i vardagliga sammanhang. Här finns studier om religioners roll i olika konflikter, liksom forskning om religion som inspiration till samhällsbyggande och politisk aktivism. Genom att följa religiösa traditioner genom historien, och vilka uttryck de tar i vår samtid, kan vi få en djupare förståelse av hur människor i olika tider har tänkt, handlat och skapat mening.
Inriktning religionshistoria
Inom inriktningen Religionshistoria undersöks hur religiösa föreställningar, praktiker, riter och symboler utvecklas i olika historiska, kulturella och politiska kontexter. Detta inkluderar moderna och samtida miljöer, exempelvis studier av levd religion ur ett historiskt perspektiv och receptionshistoria. Således kan det akademiska studiet av religionshistoria i princip innefatta alla religiösa traditioner man finner i världen. I Uppsala har ämnet framför allt fokuserat på äldre religiösa traditioner i Medelhavsvärlden och Sydasien, men har kommit att vidgas till olika uttryck för religiöst engagemang i skilda geografiska kontexter. De teoretiska och metodologiska ramarna är breda och varierande, beroende av de frågor som det studerade materialet och sammanhangen ställer. Vanliga metoder återfinns inom fält som historia, filologi, text-, bild- och idéanalys, samt antropologi. I studiet av religionshistoria kan också ingå olika former av fältstudier, även om fokus i inriktningen för närvarande ligger på textuella och ikonografiska källor i ett historiskt landskap.
Inriktning Global kristendom
Global kristendom fokuserar på hur kristna kyrkor, gemenskaper, organisationer och rörelser världen över verkar i skilda kontexter. Inom inriktningen studeras olika former av kristendom i internationellt perspektiv, där fokus ligger på studiet av kristna kyrkor och rörelser i Asien, Afrika och Latinamerika. Här undersöks kyrkors, gruppers och personers teologier och praktiker, samt möten med andra religiösa traditioner och kulturer, politiska system eller rörelser. Vidare studeras relationer mellan kyrkor genom migration, missionsinitiativ och engagemang i form av utvecklingssamarbeten och aktivism. Global kristendom placerar sig inom ett historiskt ramverk, och arbetar med såväl historiskt som samtida material. Både befintliga källor och material som forskarna själva arbetar upp används. Inom detta fält ryms även forskning om interkulturell teologi, ackulturation, evangelisation och mission i en mångfald kontexter; konversioner mellan religioner och kyrkor, samt frågor som berör religionsmöten och religionsdialog.