Ragnar Hedlund

Akademiska meriter:
FD

Kort presentation

1. Antikvarie vid Gustavianum och föreståndare för Uppsala universitets myntkabinett. Forskare i antik historia och numismatik med fokus på romersk kejsartid. Även engagerad inom forskning om musei- och samlingshistoria, historiebruk och kulturarvsfrågor.

Nyckelord

  • antiken
  • museer
  • numismatik
  • romarriket

Biografi

Jag är forskare i romersk historia och arkeologi och har i min forskning ägnat mig åt bildkonst, monumentalarkitektur och frågan om hur det vi kallar ”propaganda” uppstår. Speciellt har jag intresserat mig för vilka uttryck dessa företeelser tar sig i det romerska imperiets provinser. Vad kan bildkonst och monument säga oss om provinsernas förhållande till den romerska kejsarmakten? Kan bildkonsten berätta något om en ”ideologi” i det romerska medelhavsväldet och hur den i så fall växer fram? Ytterst handlar denna forskning om hur statliga ideologier uppstår och vidmakthålls, inte minst i totalitära stater.

Jag är sedan flera år engagerad i de svenska arkeologiska utgrävningarna i Labraunda i sydvästra Turkiet, se www.labraunda.org.

Jag har även i min egenskap av numismatiker och föreståndare för Uppsala universitets myntkabinett ägnat mig åt samlingshistoria och antikvetenskapernas framväxt under modern tid, till exempel i det svenska 1800-talets skolmiljöer.

Publikationer

Senaste publikationer

Alla publikationer

Artiklar

Böcker

Kapitel

Konferenser

Ragnar Hedlund

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin