Margareta Krabbe

Universitetslektor vid Institutionen för biologisk grundutbildning

Mobiltelefon:
070-425 09 49
Fax:
018-471 46 87, 018-471 46 89
E-post:
Margareta.Krabbe@ibg.uu.se
Besöksadress:
EBC, Norbyvägen 14 / BMC A8:1
Postadress:
Norbyvägen 14, 752 36 UPPSALA/Box 592
751 24 UPPSALA
Akademiska meriter:
FD

Kort presentation

Jag är universitetslektor i biologi (mikrobiologi) på Institutionen för biologisk grundutbildning sedan 2004. Jag undervisar, utvecklar kurser/program och har tidigare haft flera ledningsuppdrag (bl.a prefekt och ämneskoordinator i biologi). Mina arbetsuppgifter är bl.a.undervisning i syntetisk biologi och bioprocess (LLL-kurser), koordination av forskning och utbildning vid Testa center och EIT Health projekt för att stimulera entreprenörskap och innovation.

Biografi

Arbetsuppgifter

Jag heter Margareta Krabbe och arbetar sedan 2004 på Institutionen för biologisk grundutbildning. Inom biologiska sektionen har jag haft förmånen att under min tid på Uppsala universitet ha olika uppdrag som bl.a. programansvarig för civilingenjörsprogrammet Molekylär bioteknik, koordinator för examensarbeten på kandidat- och masternivå, utbildningssamordnare och mellan 2013-2016 prefekt för institutionen samt ämneskoordinator för biologiska sektionen. När jag nu lämnat ledningsuppdragen så återgår jag till undervisning på kurser i syntetisk biologi, inklusive sommarkurser, och bioprocess . Jag driver även pedagogiska projekt som ska komma sektionens utbildningar tillgodo och arbetar med samverkansprojekt inom t.ex. det europeiska projektet EIT Health som stödjer ökat inslag av entreprenörskap och innovation i utbildningar.

Bakgrund

Jag läste själv biologi och kemi vid Uppsala Universitet och gjorde ett doktorsarbete inom molekylär mikrobiologi som var färdigt 1995. Efter det undervisade jag och hade kursansvar för kurser inom naturvetar- och kemiingenjörsprogrammet.
1997 åkte jag till USA för att forska vidare på E. coli och jag blev borta tre år. Det var tre lärorika, spännande och jobbiga år! Väl hemma i Sverige igen, fortsatte jag min forskning på Karolinska Institutet och Smittskyddsinstitutet, och arbetade då med genreglering i Helicobacter pylori, en bakterie som orsakar magsår.
2001 så bytte jag åter arbetsplats och började på ett Uppsalaföretag som då hette Pyrosequencing AB, men som numera heter Biotage AB. Mitt arbete som senior forskare var framför allt fokuserat på sekvensbaserad typning och identifiering av mikroorganismer, men jag jobbade även med utveckling av applikationer av teknologin inom andra områden samt ansvarade för samarbeten med akademiska institutioner och andra företag. Sedan 2004 är jag tillbaka i den akademiska världen igen efter åtta utvecklande år borta från Uppsala universitet. De värdefulla erfarenheterna och kontakterna från åren utomlands, från industrin och från statliga verk tar jag med mig i den verksamhet jag bedriver på biologiska sektionen.
Privat så fylls min tid med musik (sång och fiolspel) samt umgänge med familj och vänner.
Margareta Krabbe

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin