Rädslan för förtätning är ofta irrationell

Två hus i stadsdelen Rosendal som ser ut att stå tätt.

Forskare Che-Yan Liang tror att folkomröstningen kommer påverkas av att många av princip är emot förtätning. Samtidigt gillar de allra flesta att bo i områden med bra service och restauranger, som till exempel i Rosendal (bilden) Foto: Mikael Wallerstedt

I samband med EU-valet har Uppsalaborna också chans att tycka till om bostadsbyggandet i kommunen. Forskare Che-Yuan Liang ser många fördelar med att bygga enligt tidigare utstakad plan men tror samtidigt att folkomröstningen kommer präglas av inställningen ”not in my backyard”.

Den 9 juni kommer Uppsalaborna få tycka till i en folkomröstning som rör var det ska byggas bostäder. Frågan lyder som följer:

Ska Uppsala kommun i översiktsplanen lätta på bebyggelseutvecklingen i Uppsala stad genom att planera för fler bostäder i tätorterna längs tågspåren Ostkustbanan (Storvreta, Vattholma och Skyttorp) och Dalabanan (Vänge och Järlåsa)?

Bostads- och urbanforskare Che-Yuan Liang tror att frågan kan vara svår för gemene Uppsalabo att svara på.

− På ett sätt kan jag tycka att det är lite underligt att hålla en folkomröstning i en fråga där allmänheten antagligen har väldigt lite kunskap. Det är inte en fråga som driver man ur huse, utan många kanske tänker att de som jobbar med det har bäst koll, säger Che-Yuan Liang, docent i nationalekonomi, Institutet för bostads- och urbanforskning (IBF) vid Uppsala universitet.

Han sitter också i styrgruppen för forskningsprogrammet Urban lab som samarbetat med kommunen och har viss insyn i arbetet med den befintliga översiktsplanen. Den plan som Uppsalaborna alltså nu ska rösta om att eventuellt förändra. Che-Yuan Liang säger att han därför antagligen är biased, men han anser att grundförslaget är genomtänkt och bäst − det är bättre att bygga i Uppsala stad än utanför i de så kallade tätorterna. Han listar en rad fördelar: det är billigare, bättre för miljön och det är i Uppsala stad de allra flesta vill bo.

Porträtt Che-Yuan Liang 

"Jag ser faktiskt väldigt få fördelar med att bygga utanför staden.", säger nationalekonom Che-Yuan Liang. 

− Jag ser faktiskt väldigt få fördelar med att bygga utanför staden. Det skulle i så fall vara att det i Uppsala stad finns naturområden som är värda att bevara och att det därför kan vara svårare att hitta lämplig mark.

Varför är det så dåligt att bygga ut i tätorterna? Att det inte bra att det skapas förutsättningar att bo även på landsbygden?

− Generellt bor det få låginkomsttagare på landsbygden i Sverige och nybyggnation i avfolkningsbygd leder till tomma bostäder. I just tätorter såsom Storvreta pågår ingen avfolkning och även i existerande översiktsplan finns nya bostäder inplanerat där. Men ytterligare nya bostäder är inte bara billigare, utan gör också större nytta i staden.

Irrationell rädsla för förtätning

Trots att Che-Yuan Liang så tydligt ser fördelarna med att förtäta inom staden tror han att befolkningen kan tycka det motsatta. Något som kan förklaras av inställningen "not in my backyard". Gemensamt för denna hållning är att man accepterar att det byggs nya bostäder men inte om det sker i ens eget område.

− Nästan all ekonomisk psykologi talar för att många kommer rösta emot förtätning i staden. Framförallt i de angränsande grannskapen som drabbas. När det skulle byggas i Bäcklösa var det stora protester i angränsande Sunnersta till exempel.

Inför stundande byggprojekt finns ofta en oro för att det ska leda till lägre värde på bostäderna som redan finns, samt mindre grönområden. Men det är oftast inte sant, enligt Che-Yuan Liang.

− Det finns en irrationell rädsla för förtätning. Pågående forskning visar att nybyggnation i Sverige sällan sker på bekostnad av värdefulla grönytor och gör de flesta grannskapen mer attraktiva snarare än mindre attraktiva.

Han betonar också att den plan som finns för Uppsala inte handlar om att förtäta inne i befintlig stadskärna utan om att bygga så att man knyter ihop stadsdelar som till exmpel Gottsunda och Bergsbrunna med staden.

Bostäder kan lösa problem med segregation

Det är inte bara var utan också hur man bygger som spelar roll. Che-Yuan Liang tar Gottsunda som exempel. Genom att uppföra lite mer exklusiva bostäder kan man locka en blandad befolkning till stadsdelen och på så sätt minska segregationen.

− Oavsett strategi behöver vi bygga för att undvika segregation, vilket innebär en koncentration av invånare med liknande inkomster och bakgrunder i samma grannskap. När det gäller nybyggnation handlar det dels om att undvika områden med endast nya exklusiva bostäder för höginkomsttagare, dels om att använda nya bostäder för att lyfta områden på nedgång.

Måste man bygga över huvud taget?

− Ja, om vi inte bygger i takt med befolkningstillväxt och befolkningstryck, många vill flytta hit, så visar min pågående forskning att det leder till trångboddhet för låginkomstfamiljer och segregerade grannskap där låginkomsttagare koncentreras.

Sandra Gunnarsson

Folkomröstningen

I samband med EU-valet den 9 juni hålls en folkomröstning som rör bebyggelseutvecklingen i Uppsala kommun.

Frågan som ställs i folkomröstningen är:

Ska Uppsala kommun i översiktsplanen lätta på bebyggelseutvecklingen i Uppsala stad genom att planera för fler bostäder i tätorterna längs tågspåren Ostkustbanan (Storvreta, Vattholma och Skyttorp) och Dalabanan (Vänge och Järlåsa)?

Enligt nuvarande översiktsplan ska minst 80 procent av Uppsala kommuns framtida bostäder byggas i Uppsala stad, främst

  • inom fyra kilometer från Centralstationen
  • i anslutning till stadsnoderna Gränby, Börjetull, Gottsunda/Ultuna och Bergsbrunna
  • i södra Uppsala i anslutning till spårväg och en ny tågstation. Övriga framtida bostäder ska enligt den nuvarande översiktsplanen byggas i de prioriterade tätorterna och på landsbygderna.

Folkomröstningen är rådgivande inför framtagandet av en ny översiktsplan 2028. Det slutgiltiga beslutet tas av politikerna.

Källa: Uppsala kommun

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin