Ångströmlaboratoriet deltar i satsning på halvledarindustrin

två personer vid en maskin

Arbete med sputterutrustning för tunnfilmsbeläggning i renrummet på Ångströmlaboratoriet vid Uppsala universitet. Foto: Mikael Wallerstedt

Tillväxtverket har beviljat ett stöd till ett projekt på 100 miljoner kronor för att accelerera utvecklingen av den svenska halvledarindustrin. Finansieringen är en del av EU:s satsning på halvledartillverkning. Bland annat ska renrummet på Ångströmlaboratoriet vid Uppsala universitet uppgradera sin utrustning.

Halvledare är avgörande för modern teknologi och har en central roll inom områden som telekommunikation, elektrifiering, transport och inte minst den gröna omställningen. Dessa chips återfinns i allt från mobiltelefoner och fordon till hushållsapparater och spelar en vital roll för både energisektorn och utvecklingen av artificiell intelligens.

För att säkerställa en mer robust tillgång på halvledare har EU initierat en omfattande satsning på 43 miljarder euro genom European Chips Act, som främjar forskning, utveckling och produktion av halvledare inom Europa. En del av denna satsning fokuserar på att stärka Sveriges halvledarindustri, och Tillväxtverket har fått i uppdrag att förbereda implementeringen av EU:s halvledarakt i Sverige.

Forskningsinfrastruktur beviljas stöd

Som en del av denna satsning har MyFab, Sveriges nationella forskningsinfrastruktur för mikro- och nanofabrikation, beviljats stöd. De renrumslaboratorier som ingår i MyFab vid Chalmers, KTH, Lunds universitet och Uppsala universitet kommer att få finansiering för att vidareutveckla det svenska forsknings- och utvecklingsarbetet inom halvledarindustrin.

kvinna jobbar vid maskin

Förberedelse av avancerad 3D-skrivare vid renrummet på Ångströmlaboratoriet. Foto: Mikael Wallerstedt

Totalt uppgår projektet till 100 miljoner kronor, med ett särskilt fokus på att stötta små och medelstora företag.

– Projektet syftar till att stärka vår förmåga att stödja innovativa teknikföretag i deras utvecklingsarbete. Genom att förnya vår instrumentpark och utöka vår servicekapacitet kan vi skapa ännu bättre förutsättningar för forskning och utveckling, säger Stefan Nygren, laboratoriechef för MyFab Uppsala.

Uppgradera utrustning

Renrummet på Ångströmlaboratoriet vid Uppsala universitet kommer att uppgradera sin utrustning, bland annat genom införande av en direkt-skrivande laserlitograf och en kiselsåg, för att ersätta äldre utrustning. Målet är att förbättra kvalitetssäkring, minska kostnader och höja både tillförlitlighet och servicenivå.

– En viktig del av satsningen är också att involvera studenter och stärka våra samarbeten med näringslivet, säger Stefan Nygren.

Peter Westman

Satsningar på halvledarindustrin

Myfab Chalmers: 10,5 MSEK (inkl. medfinansiering Chalmers 6,3 MSEK) för halvautomatiserad kemikaliehanteringsutrustning, vilket förbättrar kvalitet, effektivitet, säkerhet och hållbarhet för forskare och företag.

Myfab KTH: 23,4 MSEK (inkl. medfinansiering KTH 8,7 MSEK) för att stärka halvledarekosystemet i Stockholm: kommunikation, nätverkande, kostnadseffektiv pilotproduktion, affärsutveckling.

Myfab Lund: 30 MSEK (inkl. medfinansiering Region Skåne: 1 MSEK, Lunds universitet: 18 MSEK) till olika arbetsområden inklusive SME-stöd och Nanolab Science Village, onboarding och hållbar halvledarinfrastruktur.

Myfab Uppsala: 37,4 MSEK (inkl. medfinansiering 22,4 MSEK) för att uppgradera med en direkt-skrivande laserlitograf och kiselsåg för att ersätta daterad utrustning, förbättra kvalitetssäkring, minska kostnader och förbättra tillförlitlighet och service, kommunikation.

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin