Ett år i Lund

I augusti 1727 kom den nu 20-årige Linné till universitetsstaden Lund för att studera medicin.

Linné studerade först i Lund och bodde strax bakom huset med trappgaveln. Efter akvarell av P. Sommar.

Han fick hyra ett rum hos läkaren Kilian Stobæus. Först var Stobæeus inte särskilt förtjust i Linné. Men Linné försökte ställa sig in hos sin hyresvärd genom att gå på dennes föreläsningar om snäckor.

Stobæus hade en stor samling av djur och växter som Linné nu fick möjlighet att studera. Han ville även läsa alla de fantastiska böcker som fanns i husets bibliotek. Men det tillät inte Stobæus! Huset hade emellertid en annan hyresgäst, en tysk medicinstudent, som hade nyckeln till biblioteket.

Om Linné kunde ge honom privatundervisning i fysiologi så skulle han låta Linné få låna böcker ur biblioteket. Det måste ske nattetid så att ingen skulle upptäcka det! En natt blir Linné dock avslöjad där han sitter och smygläser naturböcker på sitt rum. Stobæus tycker synd om Linné och låter honom få en egen nyckel till biblioteket. Ja, Stobæus tycker så bra om Linné att denne fortsättningsvis får äta gratis hos honom och han behöver heller inte betala för att lyssna på Stobæus föreläsningar. Linné fick även följa med Stobæus när denne arbetade som läkare.

Under året i Lund undersökte Linné den skånska naturen genom att ge sig ut på utflykter i Lunds närhet. En dag kom Linnés lärare från Växjö, doktor Rothman, på besök. Han tyckte att Linné borde läsa medicin i Uppsala istället. Rothman menade att Uppsala kunde erbjuda bättre lärare, ett bättre bibliotek och en rik akademiträdgård.

Så sade Linné om plugghästar

Jag vet många plugghästar som blivit maniska, men ingen sedan han gift sig.

ur Diæta naturalis 1733

 

Linnékuriosa: Om nationerna i Lund

När Linné kom till Lund för att studera borde han ha skrivit in sig i Smålands nation (nation = ett slags förening för studenterna från en viss del av Sverige). Men det ville inte Linné, förmodligen därför att de äldre studenterna brukade behandla de nya nationsmedlemmarna väldigt illa. Visserligen var det förbjudet att vara elak mot de nya studenterna men ändå förekom det att de tvingades att klä sig i slokhatt och en trasig kappa. Därefter måste de vara de äldre studenternas uppassare och betjänter. Som tack för de ärenden de utförde brukade de nya studenterna få fula ord och ibland örfilar.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin