Affärsmannen Anders Wiklöf: "Planen är att få forskningen att expandera rejält!"

Porträtt på Anders Wiklöf

Tack vare långvarigt stöd från den åländske affärsmannen Anders Wiklöf har Uppsala universitet kunnat etablera och utveckla en ny miljö inom hjärtforskning – ”Anders Wiklöf-institutet för hjärtforskning” – baserad på data från storskaliga befolkningsregister och biobanker.

– I Norden dör 30 procent av befolkningen i hjärt- och kärlsjukdom. Så ska det inte vara. Jag vill hjälpa till att förändra det här och förbättra folkhälsan, säger Anders Wiklöf.

Att Anders Wiklöf valt att bidra till just hjärtforskning är ingen slump. Hans storebror Lasse Wiklöf gick bort i en hjärtinfarkt endast 63 år gammal.

– Lasse betydde enormt mycket för mig. Jag tjatade men fick honom aldrig att gå och undersöka sitt hjärta. När han gick bort tänkte jag att klarar jag det här så klarar jag vad som helst, berättar Anders Wiklöf.

Anders Wiklöf växte upp i ett arbetarhem i Mariehamn på Åland. Hans pappa var murare och mamman led av en ögonsjukdom som gjorde henne blind och arbetsoförmögen i ung ålder.

– I grunden är jag en arbetargrabb som tror på människors lika värde. När jag växte upp hade vi mat på bordet och kläder på kroppen men inte mer än så. Jag kunde inte utbilda mig. Jag var tvungen att börja jobba tidigt. Sådant glömmer man inte, berättar Anders Wiklöf, som började sin yrkesbana som springpojke.

Idag är kommerserådet och ekonomie hedersdoktorn Anders Wiklöf en av sin tids mest framgångsrika affärsmän. Genom koncernen Wiklöf Holding, Nordens största enmansföretag, äger han idag fler än tjugo bolag inom logistik, hallbyggnation, fastighetsägande, handel och turism. Anders Wiklöf äger också en av Nordens främsta privata konstsamlingar, är storägare i de båda åländska tidningarna och är Ålandsbankens störste ägare.

Anders Wiklöfs donationer har gjort det möjligt för Uppsala universitet att bygga upp en ny miljö inom hjärtforskning, under ledning av hjärtläkaren och professorn i epidemiologi, Johan Sundström.

– För vår forskning har Anders Wiklöfs donationer varit helt avgörande för inrättandet och utvecklingen av denna fokuserade och storskaliga forskningssatsning på hjärtkärlsjukdomar. Min ambition är att vi om några år har identifierat nya utlösande faktorer för hjärtinfarkt, och bidragande faktorer för andra hjärtkärlsjukdomar, och därmed kan komma att förutse och förhindra dem i tid, säger Johan Sundström.

Anders Wiklöf följer forskningen med stort intresse.

– För mig personligen är det fascinerande att via Uppsala universitets välmeriterade forskare ha möj­lighet att fördjupa mig inom detta angelägna område, säger Anders Wiklöf. Det är verkligen tillfredsställande att få följa framstegen i denna spännande satsning, som kan få livsavgörande betydelse för väldigt många. Jag lyckades inte få min bror till läkare i tid, men hoppas att forskningen ska bidra till att rädda hundratusentals människor. Detta är något som jag fortsatt kommer att engagera mig i och stödja under många år framåt. Planen är att få forskningen att expandera rejält!

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin