Masterstipendiaten Yan Shao: Från Kina till doktorsexamen i Uppsala

Masterstipendiaten Yan Shao

Yan Shao var en av de första kinesiska studenterna som fick Anders Walls stipendium för att gå en masterutbildning vid Uppsala universitet. Då visste han nästan ingenting om Sverige. Sex år senare är han klar med sin doktorsexamen och betraktar Uppsala som sitt andra hem.

– När jag avslutade min grundutbildning i Peking, tänkte jag att det skulle vara trevligt att studera utomlands, och att om jag stannade i Kina skulle jag inte lära mig lika mycket, berättar Yan Shao. Jag har lärt mig så mycket i Sverige, både av mina studier på universitetet och utanför universitetet, och om den svenska kulturen. Jag tror att jag kommer att ha stor nytta av det.

Innan Yan Shao kom till Uppsala visste han inte så mycket om vare sig Uppsala eller Sverige.

– Det var en rätt stor upplevelse för mig eftersom Sverige är så annorlunda jämfört med Kina. Jag hade verkligen tur som fick stipendiet som stödde mig att slutföra masterprogrammet och fortsätta som doktorand.

Nu planerar Yan Shao att åka tillbaka till Kina och arbeta inom näringslivet.

– Som doktorand har jag studerat naturliga språkprocesser och artificiell intelligens och har bättre möjligheter i Kina. Där finns till exempel många väldigt stora högteknologiska företag. Men tiden jag har haft i Sverige kommer att påverka mig mycket under hela min livstid.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin