Stina Liljekvist: Det handlar om att bygga upp förtroende"

Stina Liljekvist

Stina Liljekvist sitter i Skandias koncernledning och är även ordförande i bolagets stiftelse Idéer för livet, som har som mål att befrämja ungas hälsa och trygghet i samhället. Inom ramen för det arbetet har stiftelsen nyligen beslutat om en donation till Uppsala universitets Barn- och babylab.

– Vi har stort förtroende för universitetet och forskaren som vi tidigare haft kontakt med när stiftelsen bidragit till hans forskning, säger Stina Liljekvist.

Stiftelsen Idéer för livet grundades för snart 40 år sen, som ett initiativ för att främja ungas trygghet och välmående efter en stökig period bland unga i Stockholms innerstad. Sedan dess har stiftelsen stöttat forskning och ett stort antal förebyggande projekt runt om i Sverige.

Stina Liljekvist är starkt engagerad i arbetet och ser det som en förmån att få arbeta med något så viktigt. Genom de många kontakter som stiftelsen har med civilsamhälle, myndigheter och andra samhällsaktörer får de en bred bild av problem och utmaningar.

– Vi märker vad som skaver och bubblar, vad många kämpar med och talar om, säger hon.

Det var så man identifierade området skolövergångar som ett fält med stora kunskapsluckor. Alla pratade om att det är svårt med övergång från förskola till skola och vidare upp i högre stadier. Och att barn som behöver mest stöd är de som förlorar mest i varje övergång. Samtidigt är det ofta svårt för kommuner att motivera riktigt långsiktiga insatser − särskilt när det inte finns kunskapsunderlag om vad som fungerar.

– Och så kan vi ju inte ha det! Vi började fundera på hur vi skulle kunna göra något för att skapa bättre grundförutsättningar för pedagoger och andra som jobbar med detta och därmed ge alla barn bättre utgångsläge, berättar Stina Liljekvist.

För stiftelsen kändes det viktigt att få fram kunskap på solid grund, men också att teori vävdes ihop med praktik. Så småningom ledde diskussionerna fram till att man förutsättningslöst tog kontakt med en forskare man fått stort förtroende för tidigare: Gustaf Gredebäck, professor och föreståndare på Barn- och babylab vid Uppsala universitet. En dialog inleddes med universitetet om vad som var möjligt.

– Gustaf Gredebäck tog kontakt med Uppsala kommun som var jätteintresserade. Det visade sig att vi hade gemensamma intressen av att öka kunskapen inom området och försöka hitta praktiska verktyg för bättre skolövergångar. Hittar man något som fungerar väl kan metoden spridas till fler, säger Stina Liljekvist.

Det hela landade i att stiftelsen beslutade att donera 12 miljoner kronor till Gustaf Gredebäck för forskning om skolövergångar. Att donera i denna omfattning och längd är något nytt för stiftelsen, det vanliga är att man finansierar ett urval av projektansökningar. Hon konstaterar att det kommer att ta lite tid att få resultat. Men att det blir gediget; kunskapen får en kvalitetsstämpel.

– Det krävs ett modigt universitet, en modig forskare och en modig, framåtblickande givare, ler Stina Liljekvist.

– Det blir spännande att följa detta. Jag tycker att filantropi till forskning är viktigt och intressant, både för samhället och för näringslivet. Men vi är nog lite ovana vid det i Sverige och vet kanske inte hur man hittar vägar in till akademin. Det handlar om att bygga upp ett förtroende och tillsammans hitta ett gott samarbete.

 

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
youtube
linkedin