Mat, marknad och ledarskap II

15 hp

Kursplan, Grundnivå, 2HK082

Kod
2HK082
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Kostvetenskap G2F
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G)
Fastställd av
Institutionsstyrelsen, 31 augusti 2022
Ansvarig institution
Institutionen för kostvetenskap

Allmänt

Kursen utgörs till stor del av en verksamhetsförlagd utbildning och ges på heltid för studenter som följer Kostvetarprogrammet, 180 hp. Studenten söker själv sin praktikplats. Detta sker i kommunikation med kursansvarig lärare som måste godkänna den valda praktikplatsen och även kan ge förslag på lämpliga  praktikplatser. Studerande som underkänts på verksamhetsförlagd del av kurs erbjuds endast möjlighet till förnyad examination vid ett ytterligare tillfälle.

Behörighetskrav

Kostvetenskap A: Nutrition (30 hp), Kostvetenskap B: Livsmedelsvetenskap (30 hp), Mat, marknad och ledarskap I (15 hp), Sensorik och produktutveckling (15 hp).

Mål

Efter avklarad kurs ska studenten kunna:

  • översiktligt redogöra för lagar och regler inom arbetsrätt och arbetsmiljö
  • diskutera och värdera ledarskapets betydelse och chefsrollen i relation till styrning, organisation och arbetssätt
  • redogöra för den aktuella mat-, livsmedels- och /eller måltidsrelaterade verksamhetens styrning, organisation och arbetssätt
  • argumentera för utvecklingsmöjligheter i aktuell verksamhet samt reflektera kring konsekvenser av föreslagna förändringar
  • tillämpa kunskaper som erhållits under utbildningen i aktuell verksamhet

Innehåll

I kursen tillämpar, integrerar och utvecklar studenten den professionella rollen inom verksamheter som kräver kostkompetens genom praktik på en arbetsplats. Studenten ges tillfälle att tillämpa teoretiska kunskaper och andra färdigheter i arbetslivet i en för kursen adekvat verksamhet, exempelvis vid ett företag, myndighet, organisation, kommun eller region. Kunskap tillämpas dels inom befintlig daglig verksamhet, dels genom det självständiga projektarbete som studenten genomför i verksamheten.

Undervisning

Kursen inleds med en teoretisk grund kring arbetsrätt, chefs- och ledarskap, organisation och arbetsmiljöfrågor. Denna del stöds av exempelvis föreläsningar och seminarium. Därefter inleds den verksamhetsförlagda utbildningen på respektive praktikplats. Under den perioden ska studenten dels följa den dagliga verksamheten och själv söka kunskap inom olika områden dels genomföra ett självständigt arbete. På praktikplatsen ska utses en handledare med ansvar för att introducera, följa upp och stödja studenten i sin praktik. Kursen avslutas med redovisningar av olika former på institutionen.

Examination

Aktiv närvaro under hela praktikperioden krävs för att få godkänt på kursen. Dessutom krävs att den studerande redovisar obligatoriska moment muntligt och skriftligt. Som betygsgrader används godkänd och underkänd. Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan till exempel vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare.

Övriga föreskrifter

Vid kursstarten ska betygsättande lärare alternativt läraren/lärarlaget fastställa vilken undervisning som kräver obligatorisk närvaro. Samtidigt ska läraren presentera former för närvarokontroll och anvisningar för hur obligatoriska moment ska genomföras. Vidare ska kriterier för olika betygsgrader anges.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin