Tekniskt-naturvetenskapligt basår med reserverad plats på ämneslärarprogrammet, matematik, teknik och naturvetenskapliga ämnen
40 veckor

Tekniskt-naturvetenskapligt basår finns för dig som vill studera teknik och naturvetenskap men saknar behörigheten. Efter avklarad basårsutbildning har du en reserverad plats för fortsatta studier vid Uppsala universitet på ett av efterföljande programmen inom den inriktning du valt. När du läser basåret får du en kompletterad behörighet och en bra förberedelse inför dina fortsatta universitetsstudier.
Hösten 2024 Hösten 2024, Uppsala, 100 %, Campus, Svenska
- Studieort
- Uppsala
- Studietakt
- 100 %
- Undervisningsform
- Campus
- Undervisningstid
- Dag
- Startdatum
- 26 augusti 2024
- Undervisningsspråk
- Svenska
- Behörighet
-
Grundläggande behörighet och Matematik 2a eller 2b eller 2c, Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2, Engelska 6
- Urval
-
Betyg (66 %) - Högskoleprov (34 %)
- Sista anmälningsdag
- 15 april 2024
- Anmälningskod
- UU-P1231
Hösten 2025 Hösten 2025, Uppsala, 100 %, Campus, Svenska
- Studieort
- Uppsala
- Studietakt
- 100 %
- Undervisningsform
- Campus
- Undervisningstid
- Dag
- Startdatum
- 25 augusti 2025
- Undervisningsspråk
- Svenska
- Behörighet
-
Grundläggande behörighet och Matematik 2a eller 2b eller 2c, Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2, Engelska 6
- Urval
-
Betyg (66 %) - Högskoleprov (34 %)
- Sista anmälningsdag
- 15 april 2025
- Anmälningskod
- UU-P1231
Om programmet
Basåret är en behörighetsgivande förutbildning och ger ingen examen. När du läser Uppsala universitets basår får du en kompletterad behörighet och en bra förberedelse inför dina fortsatta universitetsstudier.
Samtidigt som du söker till basåret väljer du vilken inriktning av utbildningsprogram som du tänker fortsätta med efter basterminen. Du kan välja mellan följande inriktningar där du kan få en reserverad plats för ett av programmen inom gruppen:
- Civilingenjörsprogram, 300 hp
- Högskoleingenjörsprogram, 180 hp
- Kandidatprogram i naturvetenskapliga ämnen, 180 hp
- Ämneslärarprogrammet - matematik, teknik eller naturvetenskapliga ämnen, 330 hp
Vill du veta vilka program du kan välja på inom de olika grupperna, eller vad de olika programmen innehåller? Se våra inspirationssidor!
Eftersom basåret är förberedande studier söker du särskilda studiemedel för behörighetsgivande studier under din tid på basåret. Dessa studier räknas alltså inte av från de veckor man kan söka studiemedel för studier på högskolenivå. Av samma anledning ger basårsstudierna inte akademiska högskolepoäng (hp).
Som basårsstudent kan du också naturligt ta del av studentlivet med nationer och olika föreningar.
Upplägg
Vilka kurser du läser under basterminen beror på vilket program du tänker studera vidare på och vilka kurser du har läst tidigare. På basterminen läser du en introduktionskurs och kan läsa behörighetsgivande kurser motsvarande:
- Matematik 3c och 4
- Fysik 1b1, 1b2 och 2
- Biologi 1 och 2
- Kemi 1 och 2
Kurserna i de olika ämnena går parallellt under större delen av terminen. Examination sker i slutet av varje kurs samt i förekommande fall löpande under terminen.
Kurser inom basåret
Inför varje termin väljer du att läsa minst två kurser inom basåret (introduktionskursen ej inräknat).
Kurser som ges på höstterminen
- Biologi 1
- Fysik 1b1
- Kemi 1
- Matematik 3c
Kurser som ges på vårterminen
- Biologi 2
- Fysik 1b2
- Fysik 2
- Kemi 2
- Matematik 4
Om undervisningen
Du studerar vid Ångströmlaboratoriet i Uppsala och i andra universitetsmiljöer, precis som studenterna på tekniska och naturvetenskapliga utbildningsprogram. På så sätt kan du lätt få den information du behöver för att genomföra din framtida utbildning på bästa sätt.
Undervisningen följer skolverkets kursplaner i respektive ämne men ska också visa den bredd av olika undervisningsformer som förekommer vid universitetet. Delar av basårets undervisning är obligatorisk.
Reserverad plats för fortsatta studier
Efter du har läst klart basåret eller basterminen har du en reserverad plats på ett av de efterföljande programmen inom den inriktning du är antagen till. För att kunna använda den reserverade platsen efter utbildningen måste du:
- få godkänt betyg i minst två kurser per termin på basåret/basterminen (ej inräknat introduktionskursen)
- uppfylla de särskilda behörighetskraven för programmet genom basåret eller dina tidigare studier.
Reserverade platser
Du är enbart garanterad en reserverad plats på något av programmen inom den inriktning på basåret/basterminen som du har antagits till.
Antalet reserverade platser på de efterföljande programmen är begränsat och kan variera från år till år. Det finns totalt tillräckligt antal platser på programmen så att det räcker till alla som har anmält att de vill ha en reserverad plats, men bara ett visst antal platser på varje program. Det betyder att du inte kan garanteras en plats på ditt förstahandsval, men att du kan få en plats på något av programmen du anmäler dig till.
Om ett program har fler sökande än antalet reserverade platser görs ett urval. Urvalet baseras på dina meriter för antagningen till basåret/basterminen. Studierna på basåret ändrar inte ditt meritvärde, utan det är meritvärdet från dina tidigare studier eller ditt resultat på högskoleprovet som avgör vilket program du får en reserverad plats på. Du konkurrerar om de reserverade platserna med de basårs- och basterminsstudenter som antogs i samma urvalsgrupp som du.
Anmäla sig till reserverad plats
I februari får du instruktioner från basårets studievägledare om hur du anmäler intresse och vilket datum du senaste måste ha lämnat in din anmälan.
Om du vill ha en reserverad plats måste du
- anmäla intresse enligt instruktioner till Institutionen för fysik och astronomi
- skicka in din anmälan till det program du har fått reserverad plats på via www.antagning.se inom ordinarie anmälningsperiod.
Om du inte anmäler ditt intresse till institutionen under tiden du läser basåret/basterminen har du möjlighet att anmäla dig ett annat år.
Om du tackar nej till reserverad plats eller om du inte anmäler dig till programmet via www.antagning.se efter att du blivit erbjuden en reserverad plats förlorar du platsen.
Spara din reserverade plats
Om du inte är behörig till programmet du har fått en reserverad plats på, eller om du inte har fått godkänt på minst två kurser, kan du välja att spara din reserverade plats och anmäla dig på www.antagning.se vid ett senare tillfälle.
Behörighetskrav för efterföljande program
Om du vill antas med reserverad plats på något av programmen krävs att du uppfyller de särskilda behörighetskravet för respektive program.
- Kandidatprogram i fysik och civilingenjörsprogram: Fysik 2, Kemi 1 och Matematik 4/Matematik E.
- Högskoleingenjörsprogram: Fysik 2, Kemi 1 och Matematik 3c/Matematik D
- Kandidatprogram i biologi, kemi eller geovetenskap: Biologi 2, Fysik 1a eller 1b1+1b2, Kemi 2 och Matematik 4/Matematik D.
- Kandidatprogram i matematik och datavetenskap: Matematik 4/Matematik D.
- Kandidatprogram i energiomställning – hållbarhet och ledarskap: Matematik 3b eller 3c/Matematik C, Naturkunskap 2, Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2, Engelska 6.
Registrera ditt intresse
Få löpande information inför anmälan.

Utbildningsplan
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2025
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2024
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2023, version 2
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2023, version 1
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2022
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2021
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2020
Kontakt
- Studievägledare, Johanna Nilsson
- basarsvagledning@physics.uu.se
- 018-471 35 34
Student
Du som är student hittar information om dina studier i studentingången.