Stora tänkare samtalar om framtiden
Den internationellt erkände filosofen Timothy Morton och innovationsexperten Michela Magas möter speldesignern Doris Rusch och framtidsforskaren Karim Jebari i ett svindlande samtal om vår tids stora frågor. Samtalet blir en visionär inledning av festivalen Otherworldly på Uppsala Konsert & Kongress.
Ledande filosofer, forskare och innovatörer från olika fält kommer till Uppsala i höst för att diskutera framtiden med utgångspunkt i konst, kreativitet och vetenskap. Seminariet Possible Worlds: Towards a New Imaginary arrangeras fredag 4 oktober av Uppsala Konsert & Kongress, Institutet för framtidsstudier och Uppsala University Culture & Creativity (UUC&C) som en del av festivalen Otherworldly.
Konst, forskning och framtidsspaningar får lika stor plats i samtalet, som kretsar kring hur vi kan använda vår främsta mänskliga förmåga – att med hjälp av fantasin omfatta vår framtid, säger initiativtagaren, regissören och författaren Peder Bjurman, som också är konstnärlig ledare för Otherworldly.
Vi översköljs dagligen av dystopiska bilder som skapar en slags framtidströtthet, stumhet eller "future fatigue". Mer än någonsin tidigare behöver vi både vetenskapen och föreställningsförmågan för att formulera vilka möjligheter som finns för framtidens generationer. Timothy Morton menar att "en person som förlorar sin fantasi är en mycket farlig person".
Skilda perspektiv möts
I samtalet får vitt skilda perspektiv plats genom filosofen Timothy Morton (deltar via länk från Houston), som samarbetat med artister som Björk och Laurie Anderson, Michela Magas, innovationsrådgivare med uppdrag för bland annat EU-kommissionen, Karim Jebari, filosof och framtidsforskare, och Doris Rusch, speldesigner, forskare och professor vid Uppsala universitet. Panelens erfarenhet av katastrofscenarier, humana dataspel, mörk ekologi, ny teknologi, kreativitet och innovationsarbete bildar en ovanlig sammansättning för att upprätta möjliga scenarier för framtiden. Även publiken kommer att bjudas in till att dela sina visioner, via AI-genererade bilder som panelen får reagera på.
Paneldeltagare
Timothy Morton (deltar via länk)
Filosofen och ekoteoretikern Timothy Morton är en del av den nya objektorienterade filosofin. Hans bok Hyperobjects: Philosophy and Ecology after the End of the World (2013) är ett vågat och svindlande försök att sammanföra de ännu divergerade fälten kvantmekanik (”the weirdness of small objects”) och relativitetsteori (”the weirdness of big objects”), och sedan föra dem in i filosofin och konsten. Morton har skrivit 25 böcker som har översatts 47 gånger till 20 språk. Genom åren har Morton också samarbetat med artister och konstnärer som Björk, Laurie Anderson, Olafur Eliasson och Pharrell Williams.
Mortons egendomliga begreppsvokabulär – ”mörk ekologi”, ”the strange stranger”, ”the mesh” – har plockats upp av författare inom en rad områden, från litteratur och epistemologi till rättslära och religion. Timothy Morton är verksam vid Rice University i Houston och framhåller att ”en person som håller på att förlora sin fantasi är en mycket farlig person”.
Michela Magas
Med 30 års erfarenhet inom innovationsområdet är Michela Magas en brobyggare mellan vetenskap och konst, design och teknologi och mellan den akademiska forskningen och industrin. Hon är innovationsrådgivare till EU-kommissionen och G7-ledarna, grundare av Industry Commons Foundation och deltagare i EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyens särskilda rundabordssamtal för utvecklingen av New European Bauhaus, ett interdisciplinärt initiativ för ett mer hållbart, inkluderande och kreativt framtida samhällsbygge. Hon sitter också i CERN IdeaSquares (ISAB-G), partikelfysiklaboratoriets innovationscenter.
2017 utsågs hon till European Woman Innovator of the Year och 2016 mottog hon Innovation Luminary Award for Creative Innovation från EU-kommissionen och Intel Labs Europe. Magas är även grundare av MTF Labs, en global plattform för mer än 8 000 kreativa innovatörer och vetenskapliga forskare.
Karim Jebari
Karim Jebari är forskare vid Institutet för framtidsstudier. Hans forskningsområden är interdisciplinära, och kretsar kring filosofi, politisk teori och framtidsstudier. Jebaris forskning vid Mimir rör idéer och frågeställningar kopplade till globala katastrofrisker och det jordiska livets långsiktiga framtid, som han menar har försummats inom X-riskrörelsen.
Mimircentret för långsiktig framtidsforskning är en forskningsmiljö vid Institutet för framtidsstudier, en fristående forskningsorganisation som lyfter framtidsperspektiven inom forskningen och det offentliga samtalet.
Doris Rusch
Doris C. Rusch (fil.dr) är spelutvecklare, forskare och spelfantast med bakgrund inom humaniora. Hon är professor vid Institutionen för speldesign vid Uppsala universitet. Hennes spel har vunnit mängder av priser och hon har varit keynote-talare och moderator vid internationella kongresser som Clash of Realities, DiGRA, Game Developers, Meaningful Play, Nordic Game Conference, FDG och TEDx. Rusch är även författare till boken Making Deep Games – Designing Games with Meaning and Purpose (Taylor & Francis 2017).
Fakta
Seminariet genomförs i samarbete mellan Uppsala University Culture & Creativity (UUC&C), Institutet för Framtidsstudier och Uppsala Konsert & Kongress som en del av festivalen Otherworldly.
Fredag 4 oktober kl. 16.00
Uppsala Konsert & Kongress, Stora salen
Samtalet hålls på engelska.