Siende (Västmanland), Johan Fredric Muncktells dagbok 1814-1829

Porträtt av Muncktell. Okänd konstnär. Foto: Anders Larsson, Borås museum.

Som komminister i Kärrbo församling i Västmanland började Johan Fredric Muncktell skriva dagbok på sin 50-årsdag år 1814 och fortsatte i nästan 15 år. Efter något år fick han en annan tjänst som kyrkoherde i grannförsamlingen Irsta. Hans dagbok ger en inblick i hans många arbetsuppgifter, både kopplat till hans ämbete och kopplat till jordbruket. Eftersom komministerbostället var en löneförmån är dessa två arbetsfälten ihopkopplade. Vi kan även läsa om vad hans hustru, barn och tjänstefolk gjorde om dagarna, trots att detta oftast inte beskrivs lika detaljerat som hans egna arbetsuppgifter. Så här skrev han till exempel den 3 juni år 1815:

Lördagen. För många göromål hade [jag] flere legda karlar, utom mit statfolk. Jag skall försöka, om något denna sommar kan uträttas. För Rättarens oduglighet, måste jag sielf gå med folket och styra arbetet. E.m. gick jag up til Tistebo hagar, där jag håller på at göra en stor ändring med gärdesgårdarna — och stänger in mer til bete — hvarpå här är så mycken brist. Arbetet är af mycken kostnad, men har ock mycken nytta för bostället. Derifrån gick jag öfver backar och torp til Skiöttbo at communicera en Enka, som ligger siuk i vattensot, som mig synes. Blef deraf mycket trött — dröjde på återgången hos folket i hagen, och kom sent hem, då det var ganska kallt. Fick så bref ifrån min Syster, som ännu är i Mora, at mit ofvannämda peningebref kommit sent om sider fram.

Dagboken skrev han mest för sig själv, men med tanken att hans barn skulle läsa den längre fram. Muncktell hade gikt och beskrev sin sjukdom i dagboken och hur den påverkade hans arbete.

Dagboken finns transkriberad och publicerad i tre volymer. (Muncktell, Johan Fredric, Prosten Muncktells dagbok, volym 1-3, Stadsbibl., Västerås, 1979-1995, red. Magdalena Hellquist.) Två år av Muncktells dagboksskrivande har valts ut för registrering i GaW, år 1815 och 1825 (från volym 1 och 3 i bokserien).

Läs mer

Carl Mikael Carlsson, Benny Jacobsson & Caroline Lindroth, ”Egodokument”, i Jonas Lindström (red.), Fantastiska verb: hur man fångar uppgifter om kön och arbete, Västmanland 1720-1880 (Uppsala 2020).

Beskrivning av källunderlaget

För forskningsprojektet Gender and Work (GaW2) har försörjningsaktiviteter registrerats ur den tryckta versionen av Johan Fredric Muncktells dagbok 1814-1829. Syftet har varit att skapa underlag för att studera försörjningsmönster, könsarbetsdelning och förändring i Västerås med omnejd under 1700- och 1800-talen utifrån ett annat källmaterial än domboksmaterial. Alla försörjningsaktiviteter har analyserats och registrerats, varvid källtext och källtrogna variabler har registrerats efter trycket.

  • Antal fall: 24
  • Antal aktiviteter: 1836
  • Antal ord källtext: 94 729
  • Transkriberingsprinciper: Källmaterialet har transkriberats av utgivarna av den publicerade dagboken. Red. Magdalena Hellquist, 1 Kärrbo, 26 september 1814 - 12 juni 1816, 2 Sevalla, 13 juni 1816-8 maj 1821, 3 Irsta, 1821-1829. En del korrigeringar har gjorts och då tydligt angivits av registrator. Läs mer om källtogenhet i GaW.
  • Bilder av originalkällan i GaW: Nej
  • Registrerat av: Carl Mikael Carlsson

Läs dokumentationen kring källunderlaget (pdf) Pdf, 429 kB.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin