Tvåförsörjarmodell(er)

Med tvåförsörjarmodell menar vi en ordning där båda makarna arbetar och gemensamt bär ansvaret för hushållets försörjning. Arbetet de gör kan vara av olika slag: det kan vara avlönat eller oavlönat, ske för egen konsumtion eller för att säljas och det kan vara mer eller mindre permanent/tillfälligt. Det gemensamma ansvaret är både en praktik och en samhällsnorm.

En klassisk version av tvåförsörjarmodellen är det tidigmoderna bondehushållet. I idealfallet arbetar båda makarna med att bruka gårdens jord och skog samt ta hand om djur och familjemedlemmar. En del av det som produceras konsumeras också av hushållet men en del säljs eller byts mot andra varor.

Motsatsen till tvåförsörjarmodellen är, åtminstone i teorin, familjeförsörjarmodellen. Den utmärks av att endast en av makarna – nästan alltid mannen – arbetar och ensam bär ansvaret för hushållets försörjning. Hustrun är försörjd och bidrar med reproduktivt arbete i hemmet. Vi skriver ”i teorin” för GaW:s definition av arbete innebär att vi betraktar även hustruns reproduktiva sysslor, det vill säga barnomsorg, matlagning, städning etcetera som arbete och det gör att det blir svårt att tänka sig en familjeförsörjarmodell.

En familj framför sitt torp i slutet av 1800-talet. UUB.

Förändringen från ett i huvudsak agrart samhälle till ett mer industrialiserat och modernt samhälle har beskrivits i termer av en övergång från ett samhälle som domineras av en tvåförsörjarmodell till en ordning där familjeförsörjarmodellen dominerar. Vi anser att en sådan beskrivning är både förenklad och (sannolikt) felaktig.

Däremot tycker vi att det är meningsfullt att tala om den här förändringen i termer av förskjutningar i hur produktionsenheternas organisering är sammanvävd med hushållens och för att kunna tala om historisk förändring i detta avseende menar vi att det behövs fler och mer utvecklade begrepp än tvåförsörjarmodell och familjeförsörjarmodell.

Mot den bakgrunden har vi försökt hitta begrepp som beskriver olika försörjningsmodeller som vi hittat i källor från 1700- och 1800-talen. I Kapitel 9 i Gender, Work and the Transition to Modernity in Northwestern Europe, 1720—1880 (under utgivning, OUP 2024/2025) beskrivs sju sådana modeller, fem tvåförsörjarmodeller och två enförsörjarmodeller.

  • ’a breadwinner croft-maker model’;
  • ‘a dual patriarchal household model’;
  • ‘a dual-wage model’;
  • ’a joint enterprise model’;
  • ’a double enterprise model’
  • ‘sole provider model’
  • ‘a single and live-in model’

Syende kvinna. Gravyr efter original av Étienne Jeaurat (1699-1789). Leufsta gravyrsamling.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin