Betesmark eller gruvor – målkonflikter i Norrland
Ska marken användas som betesmark eller till nya gruvor? Olika intressen krockar inom gruvnäringen i Västerbotten och Norrbotten. Tom Mels forskar om målkonflikter kring naturresurser och hur man kan hantera dem.
På spaning efter svenskt litium
Om det var möjligt att resa i tiden skulle Karin Högdahl ta med sig en drönare och åka tillbaka 1,9 miljarder år då själva ryggraden i det som skulle bli Sverige bildades. Det var också då många av våra rika malmtillgångar kom till. Tidsresan skulle kunna ge henne svar på många av de frågor hon klurar på i sin forskning om Sveriges urgamla berggrund.

Fotosyntesen hotad i en allt hetare värld
Grunden för allt liv på jorden är fotosyntesen. Så vad händer om den grunden rubbas? Idag kan avancerade mätinstrument avslöja hur klimatförändringar påverkar växters förmåga att processa energin från solljus.

Hon utforskar naturens rättigheter
Miljön skyddas av lagar. Men hur ska domstolar kunna avgöra vad som är, till exempel, en livskraftig population? När är det okej att göra undantag från lagar som skyddar hälsa eller miljö på grund av nödläge? Och nu när flera länder har lagar som erkänner naturens rättigheter, hur kan vi exakt veta vad som ska skyddas? Yaffa Epstein söker svaren där naturvetenskap och rättsvetenskap möts.

Verktyg ska göra havsobservationer mer användbara
Livet i havet är fokus för ett nytt stort EU-projekt. En huvuduppgift blir att utveckla ett arbetssätt för att stödja utveckling och samordning av hur havsobservationer och mätningar görs så att de blir jämförbara mellan olika länder, forskargrupper och förvaltare. Projektet BioEcoOcean är värt 67,5 miljoner kronor och löper över fyra år.

Påsköns historia kan lära oss om hållbarhet
Turismen har exploderat på Påskön de senaste tjugo åren. Något som både lett till ekonomisk vinning – och stora ingrepp i öns miljö. Nu studerar forskare från Uppsala hur historien kan lära oss att bygga hållbarare samhälle – både på Påskön och i andra delar av världen.

30 miljoner till materialforskning för en grön omställning
Vetenskapsrådet delar ut 30 miljoner kronor till en tvärvetenskaplig forskningsmiljö vid Uppsala universitet. Projektet ”Från mineral till funktionella magneter” koordineras av Olle Eriksson, professor i teoretisk magnetism vid institutionen för fysik och astronomi.

Krill ger kunskap om anpassning till varmare hav
Krillen i våra nordliga hav visar hur marina nyckelarter kan anpassa sig genetiskt för att hantera klimatförändringar. Det har forskare vid Uppsala universitet upptäckt tillsammans med en internationell forskargrupp. Deras studie, som publicerats i Nature Communications, ger enligt forskarna viktig kunskap som kan bidra till att skydda marina ekosystem när klimatet förändras.

Upptäck mer
Institutet för forskning om målkonflikter i hållbar samhällsomställning
Det första av Uppsala universitets framtidsinstitut, en satsning för att främja världsledande forskning om komplexa samhällsutmaningar ur ett tvärvetenskapligt perspektiv.
Institutet för forskning om målkonflikter i hållbar samhällsomställning (UUniCORN)

Energi
Hur ställer vi om till ett hållbart energisystem, både i Sverige och globalt?

Biologisk mångfald
Hur ska vi bevara och utveckla den biologiska mångfalden?

Wallenberg Initiative Materials Science for Sustainability (WISE)
Forskningsprojekt för ett hållbart samhälle genom avancerad materialforskning.

Fler teman
Nyfiken på mer forskning som breddar ditt perspektiv? Vill du veta hur vår hjärna fungerar, hur du kan bidra till den gröna omställningen eller hur det står till med demokratin i världen?
