Kolorektal kirurgi

Forskargruppens verksamhet omfattar flertal områden inom kolorektala kirurgi. Det är en forskningsaktiv verksamhet med flera områden som både nationellt och internationellt är världsledande.

Forskningsfälten inom kolorektalkirurgin är:

Kolorektal cancer

Flertal projekt pågår kring kolorektal cancer där vår enhet har anslutit sig till en stor biobanksinitiativ (UCAN - Uppsala Umeå Cancer Consortium). Detta gör att vi samlar många olika prover i en prospektiv biobank. Förutom genomik och proteomik studier som planeras så pågår mikrobiomstudier och dess betydelse för postoperativa risker efter kolorektal cancerkirurgi.

Kolorektala funktionsrubbningar

Studier pågår med doktorandprojekt kring analinkontinens - både sfinkter rekonstruktion och sakralnervsstimulering. Det har startats samarbete med SNAC (Swedish National Study of Aging and Care). Samband mellan tyroidfunktion och kontinens ska beforskas.

Proktologi

Proktologi innebär i princip de godartade anorektala sjukdomarna. Kliniska studier framförallt kring analfissur pågår med försök till fettcellstransplantation.

Inflammatorisk tarmsjukdom

Ungefär 20 personer av 100 000 invånare insjuknar årligen i ulcerös kolit och 10 personer av 100 000 invånare per år i Crohns sjukdom. De flesta är unga och behöver behandling och uppföljning under många år. För tillfället, finns det mindre aktiv forskning inom detta fält men samarbeten med prekliniska lab för att undersöka tarmslemhinnans permeabilitet pågår.

Divertikulos

Divertikulos är vanlig åkomma och beräknas förekomma hos 50% hos personer över 70 år. Det mesta inom detta fält har skett i samarbete med Västerås som har haft ett fokus på divertikulos i sin forskning.

Bukhinnecancer/Peritoneal carcinomatosis (PC)

För drygt 20 år sedan presenterades en kirurgisk metodik där omfattande excision av bukhinnan och tumörangripna organ i bukhålan med syfte att radikalt avlägsna all synlig tumör utfördes. Den kirurgiska behandlingen har sen kombinerats med en varm cellgiftsbehandling i bukhålan för att utplåna kvarvarande mikroskopisk tumör (HIPEC behandling). Som första center i Norden som började erbjuda denna behandling har vi utvecklat en omfattande forskningsverksamhet med flertal disputerade inom fältet. Vi leder en nationell randomiserad studie med alla fyra Svenska centra. Vi ansvarar även för den nationella HIPEC registret. En stor mängd projekt pågår inom detta fält som även har en ledande position internationellt.

Medarbetare inom kolorektal kirurgi

Wilhelm Graf MD, PhD, professor
Helgi Birgisson, MD, PhD, docent
Filip Sköldberg, MD, PhD, docentx
Peter Cashin, MD, PhD, docent
Joakim Folkesson, MD, PhD
Helene Siilin, MD, PhD
Lana Ghanipour, MD, PhD
Åsa Collin, MD, PhD
Malin Enblad, MD, PhD
Sara Artursson, MD, doktorand
Danila Madonia, MD, doktorand
Nina Farrokhnia, MD, doktorand

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin