Endokrinkirurgi

Operation i endokrinkirurgi. Fotograf Mikael Wallerstedt

Foto: Mikael Wallerstedt

Endokrin­kirurgiska forsknings­gruppen studerar endokrina tumörers genetik, diagnostik och behandling.

Den endokrin­kirurgiska forsknings­gruppen har traditionellt bedrivit fler­talet translationella studier. I kliniska studier relateras genetiska förändringar till sjukdoms­förlopp med syfte att förbättra diagnostik och behandling vid endokrina tumörer. Vi söker även kartlägga indikationer för operation, överlevnads­­vinster och optimering av kirurgi på olika plan.

Forskning

Målsättningen med forskningen är bland annat att identifiera gener av betydelse för tumör­uppkomst och progress, och därmed ge möjligheter till ny behandling. Vi studerar även epidemiologi och kliniskt utfall av behandling av endokrina tumörer.

Endokrina tumörer har tumör­biologiskt intresse på grund av ofta långdraget förlopp, och få specifika genetiska för­ändringar som kan relateras till varierande tumör­biologi. För flera endokrina tumörer kan histo­patologi ofta inte särskilja elak­artade endokrina tumörer, förhoppningen är att genetiska skillnader skall ge bättre underlag. Genetiska studier förväntas få stor betydelse för klinisk hand­läggning genom att prediktera prognos, och genetiska defekter kan komma att utnyttjas för ny terapi. Målsättningen är att identifiera tumör­gener och andra prognostiska markörer av betydelse för olika endokrina tumörers uppkomst och progress, påvisa genförändringar med nya molekylära tekniker, och undersöka möjligheter för behandling mot tumör­progress.

Vi studerar även rollen för lever­kirurgi vid såväl tunntarms- som Pankreas NET. Vi fortsätter evalueringen av den PET-tracer vi utvecklat under senare år, 18F-CETO. PET-DT med denna tracer är binjure­barkspecifik och numera rutin på Akademiska sjukhuset. Vi klarlägger dess roll vid utredning och uppföljning av binjure­tumörer samt primär aldosteronism.

Vi samarbetar med forskar­gruppen för omvårdnads­forskning inom projekt avseende livskvalitet och utfall efter operation för neuro­endokrina buk­tumörer.

Samarbeten pågår fortlöpande med andra grupper inom Akademiska sjukhuset inom ramen för Uppsala Centre of Excellence for Endocrine Tumors. Vi har också erhållit tillstånd att bedriva NHV (Nationell Högspecialiserad vård) för Avancerad tunntarms-NET, alla former av pankreas NET och binjuretumörer samt carcinoid hjärtsjukdom.

Samarbete pågår också i Sverige framför allt med de övriga centra som har NHV-tillstånd (Göteborg, Lund, Stockholm), internationellt med Groeningen, Harvard i Boston, Melbourne, Oxford, Cambridge och Sydney.

Till hjälp för forskningen i den endokrin­kirurgiska forsknings­gruppen finns tillgång till en stor (>3000 prover) prov­samling tillhörande Uppsala Biobank med vävnad och blod från patienter opererade för olika endokrina tumörer sedan >20 år tillbaka.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin