Carolina Johnson- masterstudent i kulturantropologi

Namn: Carolina Johnson
Kommer från: Stockholm
Läser: Andra året på masterprogrammet i kulturantropologi
Varför valde du det här programmet?
-Antropologi vidgade min världsbild när jag först introducerades till det på kandidatnivå och jag ville fortsätta på den vägen av lärande och fördjupa min antropologiska kunskap.
Vad gjorde du innan du började studera här?
-Jag tog min kandidatexamen med antropologi och politik som huvudämne vid Oberlin College i Ohio, USA. Efter det flyttade jag tillbaka till Sverige och började på det här programmet. Jag är faktiskt tillbaka efter att ha tagit studieuppehåll från masterprogrammet för att arbeta för en organisation som heter DIS. Det är ett icke-vinstdrivande utbildningsinstitut som erbjuder akademiska program för studenter vid nordamerikanska universitet som väljer att studera utomlands i Stockholm som en del av deras utbildning. Jag trodde aldrig att jag skulle gå fram och tillbaka mellan studier och arbete, men det har varit givande på sitt sätt. Nu är jag så glad över att vara tillbaka med målet att avsluta programmet våren 2025.
Hur är det att studera vid Uppsala universitet?
-Uppsala är en plats som sjuder av lust att lära och därför är det spännande att vara student här. Personalen på biblioteken, universitetscafeteriorna, receptionerna och på Studenthälsan är alla otroliga och jag har mötts av så mycket tålamod och vänlighet. Jag har också inspirerats av alla de fantastiska lärarna på institutionen, och ibland önskar jag att jag kunde gå tillbaka i tiden och ta vissa kurser om och om igen eftersom de var så roliga och engagerande!
Hur ser en typisk dag ut i ditt program?
-En typisk dag har verkligen varierat under hela min tid som masterstudent. Från vanliga klasser och seminarier under det första året, till perioder av fältarbete där jag genomförde intervjuer och deltagande observation och idag när jag strukturerar min egen arbetsdag kring uppsatsskrivandet.
Vad är typiskt för masterprogrammet i kulturantropologi?
-Det är typiskt att man läser riktigt intressanta arbeten på egen hand och sedan deltar i seminariediskussioner med andra studenter. Den egna uppsatsprocessen tar också upp mycket tid och energi eftersom du måste både planera och utföra fältarbete, så programmet i sig innebär flera övergångar som verkligen får dig att förstå den antropologiska processen och metoden.
Hur är det att skriva en masteruppsats?
Det är en intressant upplevelse eftersom den verkligen belyser både personliga styrkor och svagheter. Det testar mitt tålamod och min förmåga att lita på processen varje dag. Vissa dagar vill jag bara få det överstökat men andra dagar tänker jag på vilket privilegium det är att ha ett så flexibelt schema där jag får vara kreativ och leda min egen arbetsdag. Jag försöker komma ihåg att jag kommer att sakna den här tiden när den är över!
Berätta om studentlivet i Uppsala!
-Jag är rädd att jag inte är den bästa personen att fråga om detta, eftersom jag pendlar från Stockholm. Jag kan säga att Uppsala är en fantastisk plats för att träffa nya människor och knyta vänskaper kopplat till studier och gemensamma intressen. Jag brukar planera mina Uppsaladagar så att jag hinner äta lunch, fika och kanske träffa en vän eller två eftersom jag alltid känner att jag åker alldeles för tidigt när jag bara tar tåget för att gå på föreläsning och sedan tillbaka till Stockholm direkt efteråt. Uppsala är en underbar plats och jag känner mig hemma när jag kommer hit även som pendlare!
Tre snabba frågor
Vilken är din favoritplats i Uppsala?
-Som en som pendlar till Uppsala och promenerar från centralstationen älskar jag att ta en paus på Café Uno eller i parken som delar mitt namn - Carolinaparken.
Vad är ditt mål med programmet?
-Mitt mål är att fördjupa mina akademiska färdigheter, särskilt mina läs- och skrivfärdigheter. Dessutom tycker jag att antropologiska studier verkligen hjälper mig att bredda min förståelse för världen, så det är ett annat mål som jag har haft under hela min tid i det här programmet och alla de intressanta kurser som jag har haft förmånen att gå.
Vad kommer du att göra om fem år?
-Det är läskigt att erkänna, men jag är inte säker. Jag hoppas kunna arbeta med något jag brinner för och tillämpa mina antropologiska kunskaper på kreativa och användbara sätt.
Kontakt
- Studierektorer på grund- respektive avancerad nivå
- Susann Baez Ullberg
- Charlotta Widmark