Mytomspunnet elixir återskapat som bitter snaps
Tre sekler efter att vetenskapsmannen och alkemisten Urban Hjärne skapade sin fantasieggande universalmedicin har två svenska forskare rekonstruerat Hjärnes Testamente som en digestif – och finsmakarna ger tummen upp.
(Bild borttagen) Apotekare Nils-Otto Ahnfelt (tv) och historiker Hjalmar Fors
Under det sena 1600-talet framställde den svenske vetenskapsmannen Urban Hjärne den ursprungliga versionen av vad som kom att gå till historien som Hjärnes Testamentes Droppar. Ryktet om den svenska mirakelmedicinen och dess undergörande förmågor spred sig snabbt och snart var de dyrbara dropparna eftertraktade långt bortom rikets gränser. Idag, mer än tre sekler senare, har apotekaren Nils-Otto Ahnfelt och historikern Hjalmar Fors återskapat det mytomspunna elixiret.
– Berättelsen om hur Urban Hjärnes recept spred sig över världen är oerhört fascinerande. Hjärne var även alkemist och sökte efter den absoluta essensen i naturen. Vid regnbågens slut hoppades han hitta de Vises Sten, ämnet som skulle skapa guld och bota alla sjukdomar. På tidigt 1700-tal var det gångbar PR, något hans söner tacksamt slog mynt av då de reste runt Östersjön för att saluföra sin fars skapelse. Med årtiondena hamnade receptet i händerna på Frans Josef I av Österrike, varpå elixiret blev populärt i den tyskspråkiga världen, berättar Nils-Otto Ahnfelt, gästforskare vid Institutionen för farmaceutisk biovetenskap.
(Bild borttagen) Urban Hjärne (1641-1724)
Än i våra dagar kan Schwedenbitter, eller Swedish Bitters, införskaffas i hälsokostaffärer på de mest oväntade breddgrader, själv har Nils-Otto exemplar hemförda från såväl Australien som Barbados. Innehållet skiljer sig dock i varierande grad från Urban Hjärnes ursprungliga produkt. I de tidiga recept som bevarats för eftervärlden anges en rad ovanliga ingredienser, av vilka flera – vad sägs om huggormskött och opium – är omöjliga kryddor i vår tid. En viss uppfinningsrikedom är därför nödvändig.
– Vår version av Hjärnes Testamente är en modern rekonstruktion, baserad på tolkningar av recept, prover från museer och en sensorisk analys utförd vid Högskolan i Kristianstad. Vissa råvaror har vi fått ersätta med snarlika alternativ. Men inte ens på Hjärnes tid var det fråga om en exakt smak. Elixiret framställdes som koncentrat för egen utspädning. Vi har sötat med en gnutta honung, blandat med hantverksmässigt producerat brännvin och skapat en drickfärdig upplevelse, säger Nils-Otto Ahnfelt.
Och hur smakar då Hjärnes Testamente årgång 2022? På hemsidan presenteras produkten som ”en bitter snaps, en digestif med en historia av alkemi, hemliga recept och exotiska ingredienser sedan 1700-talet”. Smakkaraktären tillskrivs omsorgsfullt utförda extraktioner av olika örter och växtdelar, bland dem gentianarot, saffran och kinesisk rabarberrot. Mest konkret är konstaterandet ”smakrikt”.
(Bild borttagen) Hjärnes Testamente. Med ett sting av bitter!
– Vi har vridit och vänt på receptet, och idag har vi en dryck som befinner sig i gränslandet mellan Likör, Whiskey och Underberg. En lätt sötma, behaglig eftersmak och naturligtvis ett sting av bitter, för som Linné sa: annars är det ingen medicin. Kort sagt är vi otroligt nöjda med slutresultatet, och det är inte bara för historieintresserade. Vi har fått utlåtanden från såväl en svensk Master Blender som en hockeylegend, och båda fick definitivt mersmak!
Produktionen sker idag vid Tevsjö Destilleri i Hälsingland där Nils-Otto Ahnfelt tillverkar extraktet till Hjärnes Testamente. De första 700 flaskorna är redan tillgängliga via Systembolagets beställningssortiment. I september sker den officiella lanseringen vid ett event på Spritmuseum och ambitionen är att även distribuera drycken via restauranger.
– Får vi omsättning på verksamheten finns flera spännande spår att nysta i. Till exempel ett elixir framställt av den danske astronomen Tycho Brahe och hans syster Sophia som inspirerade Urban Hjärne, likaså ett extrakt destillerat av Anna av Sachsen. Må vara att de saknar medicinska och magiska effekter och att vi kanske aldrig tjänar en krona. Men det är starka produkter omgivna av fantasieggande historier, och framför allt har vi fantastiskt roligt, konstaterar Nils-Otto Ahnfelt.
FAKTA
- Urban Hjärne (1641-1724) var en av sin tids mest berömda svenskar. Han var kunglig livläkare, en framstående vetenskapsman och dessutom alkemist.
- Hjärnes Testamentes Droppar skapades kring sekelskiftet 1700 och såldes traditionellt i små flaskor vars innehåll droppades i alkohol eller te.
- Dagens version av Hjärnes Testamente innehåller drygt 70 utvalda ingredienser från växtriket.
MER INFORMATION
KONTAKT
(Bild borttagen) Nils-Otto Ahnfelt, Gästforskare
Institutionen för farmaceutisk biovetenskap
Nils-Otto.Ahnfelt@farmbio.uu.se
Text: Magnus Alsne, Foto: Antidotarium, privat