HaRe: En metodik för Handeln att Reducera risk för belastningsbesvär
Syftet med projektet är att, i samarbete med handelsbranschen, utveckla, testa och utvärdera en metodik för genomförande av belastningsergonomiska riskbedömningar med avseende på genomförbarhet, nytta och värde för arbetsgivare och anställda samt effekter på arbetsrelaterad ohälsa och förbättrad arbetsmiljö. I projektet, som har en interaktiv forskningsansats utvecklas ett riskbedömningsverktyg i nära samverkan mellan forskare och praktiker med erfarenhet av handelsbranschens belastningsergonomiska utmaningar, såsom skyddsombud, chefer och ergonomer. Riskbedömningsverktyget testas i olika företag inom detalj- och sällanköpshandeln. Utvärdering kommer att genomföras med avseende på genomförbarhet, nytta och värde för arbetsgivare och anställda samt effekter på arbetsrelaterad ohälsa och förbättrad arbetsmiljö.
Grundinformation
- Finansiär: Afa Försäkring
- Bidragstyp: Forskningsanslag
Projektbeskrivning
En god arbetsmiljö är avgörande för att minska ohälsa och sjukskrivningar samt öka produktivitet och kvalitet på arbetsplatsen. Genom ett systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM) kan arbetsgivare identifiera och åtgärda risker effektivt. I handelsbranschen, där fysisk belastning är vanligt förekommande, har behovet av effektiva riskbedömningsmetoder också ökat med utvecklingen av nya arbetsmetoder som e-handel och varuplockstjänster. Trots redan befintliga metoder för riskbedömning saknas enkla metoder som inkluderar arbetstagarna i processen.
Projektet bygger på en STAMINA-modellen, (ett tidigare projekt finansierat av Afa försäkring). I STAMINA samlas data om upplevd arbetsmiljö in från anställda via webbformulär, och resultaten ger feedback till närmsta chef för att initiera arbetsmiljödialoger. Genom att integrera erfarenheter från STAMINA med kunskap om handelsbranschens behov och existerande riskbedömningsmetoder, syftar projektet till att utveckla en metodik som kan stödja arbetsgivare inom handeln.
Projektet genomförs som en fallstudie med 8-10 deltagande företag inom handelsbranschen. I projektet, som har en interaktiv forskningsansats utvecklas ett riskbedömningsverktyg i nära samverkan mellan forskare och praktiker med erfarenhet av handelsbranschens belastningsergonomiska utmaningar, såsom skyddsombud, chefer och ergonomer.
Genom en interaktiv process med workshops och utvecklingssessioner med deltagande företag och forskare kommer metodiken att testas och utvärderas under ett år i 8-10 fallföretag inom handeln. Resultaten förväntas öka förståelsen för effektiva metodiker för riskbedömning och åtgärder i arbetsmiljön, med betoning på anställdas delaktighet och långsiktigt samarbete med arbetsmiljöexperter.
Resultaten förväntas öka kunskapen om effektiv metodik för riskbedömningar och arbetsmiljöåtgärder inom handelsbranschen. Genom spridning av resultaten till relevanta aktörer och vetenskapliga tidskrifter, samt genom samarbete med branschorganisationer och fackförbund, kan resultaten användas för att förbättra arbetsmiljön inte bara inom handelsbranschen utan även i andra sektorer. Projektets relevans sträcker sig bortom handelsbranschen och förväntas generera överförbar kunskap till andra sektorer.