Osteoporos
Varför är förekomsten av benskörhetsfrakturer i Sverige och Norge högst i världen? Detta är exempel på en fråga som vi försöker besvara med vår forskning.
Beskrivning av vår forskning
I Sverige drabbas cirka 14 000 personer per år av höftfraktur, den allvarligaste konsekvensen av osteoporos. Målsättningen med våra osteoporosforskningsprojekt är att identifiera och studera faktorer som kan förklara vår höga förekomst av benskörhetsfrakturer och att utveckla nya behandlingsprinciper för denna sjukdom.
Forskningsprojekt
Studier av riskfaktorer för fragilitetsfrakturer
I Sverige inträffar varje år ca 70 000 fragilitetsrelaterade frakturer. För äldre kvinnor kräver enbart höftfrakturerna fler vårddagar än hjärtinfarkt, bröstcancer eller diabetes. Den övergripande målsättningen med vårt projekt är att identifiera och studera riskfaktorer som kan bidra till att förklara varför Sverige och Norge har världens högsta förekomst av fragilitetsfrakturer. Kända riskfaktorer har inte kunnat förklara detta. Vi har studerat både genetiska och miljöfaktorer, men fokuserat på dietära faktorer, framför allt vitamin A och D. Detta ledde till att vi kunde identifiera en tidigare okänd riskfaktor - för mycket vitamin A (retinol), som tycktes vara en rest från torskleveroljans tid. Våra fynd har lett till en sänkning av retinolnivån i kosttillskott både i USA och inom EU. I Norge har retinolnivån i torskleverolja reducerats med 70%. Sverige var tidigare det enda land i Europa som berikade mejeriprodukter med låg fetthalt. Denna berikning togs bort 2008 och året efter blev de klassiska AD-dropparna enbart D-droppar.
Redan för ett sekel sedan fann man att toxiska nivåer av vitamin A kunde orsaka spontana frakturer på försöksdjur. Ingen annan känd substans har denna deletära effekt på skelettet, som främst tycks bero på att rörbenens omkrets - och därmed hållfasthet - minskar.
Vi försöker i detalj klargöra cellulära och molekylära mekanismer bakom vitamin A:s effekter, men vi studerar även om retinol i blodet är omvänt associerat med rörbenens omkrets även på människa. Om bentätheten samtidigt är opåverkad, vilket man sett i djurförsök, skulle det kunna röra sig om en ny sorts "osteoporos", eftersom definitionen av osteoporos baseras på bentäthet.
Studier av skelettmetastaser
Man uppskattar att ungefär hälften av alla som drabbas av cancer får metastaser och ungefär hälften av dessa finns i skelettet. Trots att skelettmetastaser är så vanliga finns (med några få undantag) ingen egentlig botande behandling. Tumörspridningen sker via blodet, men exakt vad som sen sker är inte helt klarlagt. Intressant nog finns det två olika typer av skelettmetastaser. De är antingen huvudsakligen bennedbrytande eller bennybildande och stimulerar två olika celler i benvävnaden. Vi vill undersöka om några läkemedel som idag används mot andra sjukdomar kan hämma någon av dessa två typer av celler och därmed skelettmetastaser.
En etablerad modell för att studera malignt melanoms bennedbrytande metastaser kommer användas. Vi kan i preliminära experiment se tydliga metastaser i ryggkotor. Vi kommer nu att studera om 1) melfalanflufenamid (Pepaxti), ett nytt läkemedel mot en cancersjukdom som uppstår i benmärgen (myelom), och 2) gamla hjärtmediciner, som visats lösa upp cancerceller som klumpat ihop sig (och lättare metastaserar), kan hämma melanoms metastaser. Vi kommer sedan att testa läkemedel i modeller för prostatacancers bennybildande metastaser, bl a palovaroten, som används mot en sällsynt ärftlig sjukdom som innebär att extra benvävnad bildas i kroppen.
Vårt mål är ta fram ny viktig kunskap om hur cancerceller metastaserar till skelettet. Förhoppningen är att detta på sikt kan leda till nya läkemedel som kan förhindra eller bromsa skelettmetastaser.
Kontakt
- Kontakta gruppledare
- Håkan Melhus