Gallsyror - konjugerade och icke-konjugerade former

Denna analys innefattar primära och sekundära gallsyror, både i deras konjugerade och icke-konjugerade former. Totalt omfattar analysen de 24 vanligaste och mest förekommande gallsyrorna hos människor.

Om gallsyror

Gallsyror är inte bara avgörande för matsmältning och absorption av fetter utan spelar också en betydande roll i metabolisk reglering, immunfunktion och upprätthållande av balansen i tarmens mikrobiota. Primära gallsyror syntetiseras i levern och utsöndras i tarmen, där de hjälper till med fettmatsmältning och fungerar som signalmolekyler. I tarmen utövar gallsyror antimikrobiella effekter, vilket påverkar sammansättningen av tarmens mikrobiota. Dessutom modifierar tarmens mikrobiota gallsyrorna och producerar sekundära gallsyror. Dessa sekundära gallsyror har distinkta biologiska egenskaper skilda med deras primära motsvarigheter.

Störningar i gallsyrametabolismen kan bidra till olika sjukdomar. Förändrad gallsyrasignalering är inblandad i metabola störningar som fetma, typ 2-diabetes och icke-alkoholrelaterad fettleversjukdom. Dessutom kan gallsyror vara involverade i utvecklingen av gastrointestinala cancerformer och inflammatorisk tarmsjukdom (IBD). Gallsyror är också viktiga för signalering inom tarm-hjärna-axeln och har visat sig vara viktiga vid flera neurologiska sjukdomar.

Koncentrationsbestämning av gallsyror

Metoden använder högupplöst masspektrometri (HRMS) kombinerat med ultrahögpresterande vätskekromatografi (UHPLC) för att analysera gallsyrorna i negativ jonisering. Gallsyrorna kvantifieras med enpunktskalibrering baserad på deuterierade interna standarder. Samtidigt kvantifieras sk. features relativt med hög upplösning (70 000 FWHM) i negativ jonisering.

Plattformens styrkor

Inkorporering av deuterierade standarder möjliggör noggrann bestämning av koncentrationen för 24 gallsyror. Samtidig insamling av s.k. untarget data möjliggör utforskande studier av andra gallsyror eller liknande föreningsklasser som inte ingår i den riktade panelen.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin