Forskarutbildningskurser
Utbildning på forskarnivå i psykologi vid Institutionen för psykologi, Uppsala universitet, som avslutas med doktorsexamen består av en
kursdel omfattande 60 högskolepoäng (hp), vilka fördelas så att 22,5 hp ska vara metod och 22,5 hp ska vara ämnesteori och 15 hp valfria kurser.
Ämnesteoretiska kurser
För doktorsexamen i psykologi krävs att doktoranden godkänts på tre av kurserna nedan (alternativt på likvärdiga kurser vid annat lärosäte, se nedan):
- Biologisk psykologi, 7,5 hp
- Klinisk psykologi, 7.5 hp
- Kognitionspsykologi I, 7,5 hp
- The Psychology of Perception, 7.5 credits
- Personality Psychology I, 7,5 hp
- Socialpsykologi, 7,5 hp
- Utvecklingspsykologi, 7,5 hp
Om en doktorand som vid ett annat lärosäte, eller vid en annan institution inom Uppsala universitet, godkänts på en kurs som är likvärdig med någon av kurserna då kan doktoranden ansöka om att få denna kurs tillgodoräknad som en ämnesteoretisk kurs i forskningsmetod (se information om Tillgodoräknande nedan). Godkända ämnesteoretiska kurser utöver de obligatoriska tre kan inkluderas i examen som valfri kurs.
Ämnesteoretiska kurser erbjuds under vårterminer (2-3 kurser per vårtermin i ett rullande schema), se:
Kursplan finns inte ännu för alla kurser. Beskrivningen av kurserna kommer succesivt att kompletteras i samband med att resp kurs ges. Kurserna ska genomföras i de fall då minst tre av institutionens doktorander anmält intresse (intresseförfrågan går ut i slutet av höstterminen).
Valfria kurser
För doktorsexamen i psykologi vid Institutionen för psykologi, Uppsala universitet, krävs att doktoranden godkänts på 15 hp valfria kurser som väljs i samråd med handledaren. En valfri kurs kan vara en ”vanlig” kurs (med föreläsningar, kurskamrater, kurslitteratur osv.) eller en läskurs (se information om Läskurs nedan), den kan läsas här, vid ett annat lärosäte eller vid en annan institution inom Uppsala universitet.
För att institutionen ska ge en valfri kurs som en vanlig kurs med föreläsningar, kurskamrater och så vidare krävs att minst tre av institutionens doktorander tillsammans lämnar in en intresseförfrågan till studierektorn för forskarutbildningen. Intresseförfrågan ska innehålla en kort kursbeskrivning samt ett förslag gällande vilken termin kursen bör ges. Intresseförfrågan gällande eventuella valfria kurser under höstterminen [vårterminen] går ut i slutet av vårterminen [höstterminen]. Kursen ställs in om färre än tre av institutionens doktorander anmäler sig. Om en eller två av institutionens doktorander är intresserade av att läsa en valfri kurs då bör kursen erbjudas som läskurs (se information om Läskurs nedan).
För inspiration följer här en lista på kurser som tidigare inkluderats i kategorin valfri kurs:
- Academic Writing for Psychology, 7,5 hp
- Beteendegenetik, 7,5 hp
- A Practical Introduction to Bayesian Statistics, 7,5 hp
- Advanced Personality Psychology I, 7,5 hp
- Affektiv och kognitiv neurovetenskap, 7,5 hp
- Biological Psychology II, 7,5 hp
- Introduction to Scientific Programming, 7.5 credits
- Kognitionspsykologi II: Bedömningar och beslutsfattande, 7,5 hp
- Personlighetspsykologi II, 7,5 hp
- Introduction to Cognitive Models, 7,5 hp
- MATLAB for Psychology Research I, 7,5 hp
- MATLAB for Psychology Research II, 7,5 hp
- Psykometri I: Klassisk testteori, 7,5 hp
- R för psykologisk forskning 7.5 hp
- Socialperception och ögonrörelsemetodik, 7,5 hp
Läskurs
En läskurs är en kurs som inkluderar självstudier av en mängd litteratur (ca 200 boksidor alternativt 100 sidor artiklar per 1,5 hp) samt en examination. En läskurs kan läsas av en eller flera doktorander. En doktorand som är intresserad av en specifik läskurs ansvarar själv för att engagera en potentiell examinator (examinatorn ska vara en disputerad forskare/lärare med fördjupade kunskaper i temat som kursen berör). Examinatorn ansvarar för att skapa en kursplan som skickas till forskarutbildningsnämnden (FUN) för granskning. Kursplanen kan skrivas på svenska eller engelska och den ska inkludera information om följande:
- kursens namn på svenska och engelska
- antal högskolepoäng (hp)
- information om att kursen ges på forskarnivå
- doktorandens/doktorandernas namn
- kursens mål och innehåll
- information om att kursen är en läskurs
- examinationsform
- litteraturlista
- examinator
Tillgodoräknande
Efter överenskommelse med huvudhandledaren är det möjligt för doktoranden att följa kurser som ingår i utbildning på forskarnivå vid ett annat lärosäte eller vid en annan institution vid Uppsala universitet. Efter avklarad kurs har doktoranden möjlighet att ansöka om att få kursen tillgodoräknad inom ramen för sin examen. En doktorand har även möjlighet att ansöka om tillgodoräknande för forskarutbildningskurser som doktoranden läst innan han/hon blev antagen till forskarutbildningen. Ansökan om tillgodoräknande ska skickas till forskarutbildningsnämnden och den ska innehålla:
- motivering av relevans för avhandlingsarbetet (undertecknad av både doktorand och handledare)
- examensbevis
- kursplan