Forskning som rör människor

För forskning som involverar människor gäller dels etikprövningslagen, dels den EU-gemensamma dataskyddsförordningen GDPR.

Du hittar mer information om detta på universitetets sidor om forskningsetik:

Etikprövningslagen

Personuppgiftsbehandlingar

Klinisk prövning

Biobanker

UCR ger stöd till klinisk forskning

Du som är forskare vid vetenskapsområdet för medicin och farmaci kan vända dig till UCR för stöd kring klinisk forskning, t.ex. en klinisk studie eller prövning. Områden som de kan hjälpa till med är bland annat GCP-studier, randomiserade kliniska studier, observationsstudier och medicintekniska studier. Ju tidigare i forskningsprocessen du kontaktar UCR, desto större möjlighet har de att hjälpa dig på bästa sätt.

UCR:s webb

UCR beviljar tillträde till CTIS-plattformen

Ansökan om kliniska prövningar av humanläkemedel görs via EU-portalen CTIS. För Uppsala universitet är det UCR som beviljar tillträde till CTIS-plattformen och registrerar studien.

UCR erbjuder två nivåer av stöd:

  • Nivå 1 (obligatorisk): UCR registrerar studien i CTIS och forskaren/prövaren sköter hela ansökningsförfarandet på egen hand.
  • Nivå 2: UCR registrerar studien i CTIS samt hjälper forskaren/prövaren med ansökan.

Mer information om CTIS på UCR:s webb

Läkemedelsförsäkring vid kliniska prövningar

Uppsala universitet har en Läkemedelsförsäkring som omfattar och gäller för personer som fått läkemedel under deltagande i en klinisk prövning. Innan prövningen påbörjas ska meddelande om en klinisk prövning med läkemedel lämnas till universitetets säkerhetsavdelning.

Mer information om universitetets läkemedelsförsäkring

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin