Köns- och genusdimensioner i forskning

Under de senaste åren har köns- och genusdimensionerna i forskningsinnehållet fått ökad uppmärksamhet. En viktig anledning är att dessa perspektiv ofta förbättrar kvaliteten och effekten av forskning och innovation genom att göra den mer representativ för hela den mänskliga befolkningen.

Enligt flera stora svenska finansiärer (t ex VR och Forte) och EU-kommissionen bör köns- och/eller genusdimensioner ingå i forskningen när det är relevant. Det kan dock vara svårt att veta vad kön och genus betyder, vad det innebär att inkludera sådana dimensioner i just din forskning och när det anses relevant att inkludera dessa dimensioner. Vi har därför här sammanställt information som hjälper dig att navigera i detta fält.

Illustration människor i profil

 Kom ihåg att varje finansiär har sina egna specifika instruktioner om hur köns- och genusdimensioner ska beaktas och motiveras. Se till att du läser instruktionerna noggrant.

På sidan EU-finansiering hittar du mer information om de specifika kraven på inkludering av köns- och genusperspektiv när du ansöker om medel från EU.

Observera att finansiärer också kan kräva att du tar hänsyn till fördelningen av kvinnor och män i forskargruppen. Detta är dock något annat än vad vi här menar med att inkluderar köns- och genusdimensioner i forskningen.

Definitioner av kön och genus

Kön syftar på biologiska, fysiologiska och anatomiska könsskillnader mellan kvinnor och män eller honor och hanar som relaterar till till exempel kromosomer, gener, hormonnivåer, reproduktionsorgan, hjärnstruktur och muskelmassa. Observera att eftersom varje cell har ett kön, kan ett könsperspektiv vara relevant även i studier som använder cellinjer.

Genus avser socialt och kulturellt konstruerade normer, värderingar och förväntningar relaterade till män eller kvinnor, pojkar eller flickor. Med genus avses också attityder och beteenden relaterade till det som betraktas som maskulint eller feminint (Korsvik & Rustad, 2018). Kön och genus är användbara analytiska termer även om de i verkligheten ofta interagerar.

Inkludera köns- och genusdimensioner i din forskning

Kön och genus kan påverka alla faser inom forskning och innovation, från strategiska överväganden för att fastställa prioriteringar och bygga teori till mer rutinmässiga uppgifter gällande att formulera forskningsfrågor, utforma metoder och tolka data (European Commission, Directorate-General for Research and Innovation, 2020).

Exempel

Nedan ger vi konkreta exempel på hur köns- och/eller genusanalys kan leda till nya insikter, upptäckter och innovation inom vart och ett av de tre vetenskapsområdena (European Commission, Directorate-General for Research and Innovation, 2020).

Även om infektionssjukdomar kan drabba alla, så påverkar kön och genus immunrespons och sjukdomsförlopp. Fler män än kvinnor drabbas av allvarliga följder av covid-19 och dör av akut infektion. En orsak till detta kan vara att kvinnor producerar fler antikroppar som svar på infektion. Även beteendeskillnader kan påverka effekterna av sjukdomen. Män är till exempel mer benägna att röka och kvinnor tvättar händerna oftare.

Historiskt har läkemedelsutvecklingen följt en ”one size fits all”-modell. Läkemedelstestning har framförallt utförts på män, från preklinisk forskning på gnagare till kliniska prövningar som omfattar få kvinnor (Mazure och Jones, 2015). Som ett resultat av detta rapporterar kvinnor fler oönskade, och ibland dödliga, biverkningar än män.

Kvinnor och män uppfostras generellt till att uttrycka smärta på olika sätt, och detta kan påverka både deras biologiska reaktion till smärta och deras vilja att rapportera den. Kön och genus påverkar således alla delar av smärtbanan, från signalering, via perception, till uttryck och behandling.

Skattelagar kan vara strukturellt diskriminerande på grund av socioekonomiska ojämlikheter, så som de som finns mellan män och kvinnor. Ytterligare forskning om genusaspekter i skattepolitiken och genomförandet av juridiska och politiska krav behövs.

För att minimera avfall måste man ta hänsyn till kvinnors och mäns olika återvinningsbeteenden, och använda denna information när man vidtar åtgärder för att ändra beteenden.

Rörlighetsmönster tenderar att vara könsrelaterade när det gäller var, när och varför människor reser hemifrån. Transportplanering tar ofta inte hänsyn till mångfalden av behov och svårigheter som påverkar transporter.

Könsanalys förbises till stor del inom marinbiologi. Att förstå könsbaserade responser på klimatförändringar möjliggör bättre modellering av demografiska förändringar bland marina organismer och effekter i senare led på människor.

När det gäller ansiktsigenkänning är bias i maskininlärning mångfacetterad och kan vara resultatet av otillräcklig eller snedvriden datainsamling. Till exempel kommer ett dataset som huvudsakligen representeras av män och ljushyade individer att felidentifiera mörkhyade kvinnor.

När man designar virtuella assistenter och chatbots är det viktigt att tänka på om de vidmakthåller stereotyper och sociala ojämlikheter. De som designar virtuella assistenter bör vara medvetna om hur robotar könsbestäms, t.ex. med namn eller röst.

Både VR och EU-kommissionen hänvisar till samma rapporter gällande hur kön och genus definieras, hur kön och genus skulle kunna inkluderas i forskningen, och vad vetenskapen och omvärlden skulle kunna vinna på att inkludera dessa dimensioner.

Rapporter och webbsidor:
What is the Gender Dimension in Research? Case Studies in Interdisciplinary Research, publicerat av Kilden genderresearch.no, en oberoende enhet under det norska Forskningsrådet (2018).
Gendered Innovations 2: How inclusive analysis contributes to research and innovation, publicerat av the European Commission, Directorate-General for Research and Innovation (2020).

Webbsida: Gendered Innovations in Science, Health and Medicine, Engineering and Environment.

Webbinarium:
Inspelat webbinarium om genusdimensioner i forskning arrangerat av the Gender Equality Academy (GE Academy).

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin