”Vi har de medicinska redskapen att utrota livmoderhalscancer”

Ulf Gyllensten står vid två analysmaskiner och tittar in i kameran.

Årets Rudbeckpristagare Ulf Gyllensten har ägnat en stor del av sin karriär åt att förbättra diagnostiken vid livmoderhalscancer. Foto: Tobias Sterner/Bildbyrån

Ulf Gyllensten och hans kollegor var pionjärer när de lyckades utveckla ett hemprovtagningstest för HPV-virus. Testet visade sig vara lika säkert som de prov som togs inom vården och fick dessutom fler kvinnor att delta i screeningen för livmoderhalscancer. Nu tilldelas han årets Rudbeckpris för sina insatser.

Kvinnor i Uppsala var först i Sverige att bli erbjudna hemprovtagning för HPV-virus. I stället för att åka till gynekolog eller barnmorska för screening med cellprov, kunde de testa sig själva hemma och sedan skicka in provet för analys. Bakom denna smidiga lösning stod Ulf Gyllensten och hans kollegor.

− 2006 började vi med att erbjuda hemprovtagning till alla som inte kommit till screeningen. Då var det hela 40 procent som valde att ta prov direkt. Efter flera efterföljande studier kunde vi konstatera att kvinnorna upplevde att det var lätt att ta provet, att det gick att ta under menscykelns alla dagar och att det var lika tillförlitligt som om det togs av medicinsk personal. Dessutom kunde vi visa att man skulle spara mycket stora resurser inom vården om man gick över till självprovtagning, säger Ulf Gyllensten, professor i medicinsk molekylärgenetik vid institutionen för immunologi, genetik och patologi.

Olof Rudbeckpriset

Olof Rudbeckpriset delas ut varje år för "framstådende insatser inom grundforskning som fått stor klinisk betydelse".

I samband med Olof Rudbeckdagen 18/10 kommer Ulf GYllensten ta emot priset och föreläsa om sin forskning. Läs mer om Olof Rudbeckdagen

 

Ulf Gyllensten håller ett rektangulärt papperskort framför sig. 

Ulf Gyllensten visar de smidiga papperslapparna som de tog fram för analys av HPV. Kvinnan provtar sig själv och placerar sedan lite vaginalt sekret på papperslappen som skickas in till laboratoriet på analys. Foto: Tobias Sterner/Bildbyrån

Han visar runt i det lilla labbet på Scilifelab där man under några år analyserade tiotusentals prover åt regionen. Idag är hemprovtagning för HPV standard i flera länder och från 2022 förordas självprovtagning av WHO som ett sätt att göra screeningen mer effektiv. Region Uppsala var först ut erbjuda självprovtagning till alla kvinnor, men har senare återgått till screening som baseras på att kvinnor måste besöka vårdcentralen för att ta sitt prov.

− Regionen bestämde sig för att trots goda resultat återgå till screening utan självprovtagning och sen kom pandemin. Vi hade kunnat fortsätta screeningen genom självprovtagning, men regionen valde istället att pausa screeningen under pandemin, säger Ulf Gyllensten.

En cancer som går att utrota

Livmoderhalscancer är en få cancertyper som man faktiskt vet orsaken till. När en infektion av HPV-virus inte läker ut av sig själv riskerar den att leda till en celldelning som kroppen inte längre styr över. Men det är en relativt långsam process. Och det är därför screeningen är så viktig.

− Problemet är att ca 20 procent av kvinnorna inte deltar screeningen. De tar sig inte tid, tycker att det är obehagligt eller så finns det kulturella eller religiösa skäl till att man inte vill genomföra undersökningen. Och de är dessa kvinnor som har högsta risken att utveckla livmoderhalscancer

Självprovtagning som inte kräver besök hos gynekolog har visat sig resultera att fler kvinnor väljer att delta. Ett annat viktigt redskap för att minska förekomsten av livmoderhalscancer är att få en hög andel att bli vaccinerade mot HPV. Även om vaccination mot HPV-virus nu erbjuds till både till flickor och pojkar är det inte alla som tar det. Vaccinationsgraden måste enligt Ulf Gyllensten upp på 90-procent för att få önskad effekt. Vinsterna om man lyckas kan bli stora.

− Idag har vi de medicinska redskapen att utrota en cancer. Det är banbrytande! Det finns fortfarande vissa barriärer att ta sig över, men i ett land som Sverige borde det gå. I andra delar av världen där livmoderhalscancer är mycket vanligare, som till exempel i Afrika, ställs stora förhoppningar till att användningen av effektiva vaccin och screening med självprovtagning skall kunna minska denna cancerform och rädda livet på hundratusentals kvinnor.

Viktigt att hitta äggstockscancer i tid

I labbet jobbar man nu främst med att ta fram diagnostiska metoder även för endometriecancer (livmodercancer) och äggstockscancer. I fallet med äggstockscancer är det särskilt viktigt att hitta patienterna i tid.

− Femårsöverlevnaden är under 50 procent, det är en av de värsta cancrarna man kan få.

Eftersom sjukdomen är så pass farlig, väljer man att för säkerhets skull operera många kvinnor där man misstänker äggstockscancer. Ofta efter att läkaren hittat oklara förändringar på äggstockarna med ultraljud. Risken då är att de som har ofarliga förändringar opereras i onödan.

− Vi har jobbat med att ta fram ny diagnostik, biomarkörer i form av proteiner som kan analyseras i ett blodprov, och som kan svara på om den förändring som syns på ultraljudet är godartad eller tecken på cancer. Och det ser faktiskt ganska bra ut, förstadierna till cancer syns i blodproteinerna.

Målet på sikt är att utveckla ett test som kan hitta samtliga former av gynekologisk cancer i god tid. Förhoppningen är att det ska kunna kombineras med den screening som idag görs för livmoderhalscancer.

− Att bygga upp en screening är en mycket stor apparat. Men om vi kan erbjuda en screening som kan hitta flera olika former av gynekologisk cancer, kommer det att både bli billigare för vården och mer motiverande för fler kvinnor att delta.

Ulf Gyllenstens huvud sticker upp i nederkant av bilden. I bakgrunden syns ett träd. 

Ulf Gyllensten gjorde sin postdoc på 80-talet på företaget som utvecklade PCR-metoden som används för att analysera DNA. Det var tack vare denna metod han sedan lyckades hitta HPV i vaginalt sekret. Foto: Tobias Sterner/Bildbyrån

Årets Rudbeckpristagare

I samband med Rudbeckdagen 18/10 kommer Ulf Gyllensten föreläsa om sin forskning. Där kommer han också få motta Rudbeckpriset – en utmärkelse som årligen delas ut för ”insatser inom grundforskning som fått stor klinisk betydelse.”

− Jag är väldigt smickrad och glad över att få priset, det är ju en av de finare utmärkelserna vi har inom vårt fält. Det är ett erkännande för det arbete som jag och mina kollegor har lagt ner under många år, och det är också är en sporre att fortsätta projektet med att hitta biomarkörer för de andra cancrarna. Målsättningen är att tidigt kunna hitta förstadier till de vanligaste formerna av gynekologisk cancer, och därigenom minska risken att utveckla någon av dessa cancerformer.

Sandra Gunnarsson

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
youtube
linkedin