Vanliga frågor och svar
Nedan finns samlat några av de vanligaste frågorna och svaren rörande studier vid teknisk- naturvetenskapliga fakulteten.
Kurser
Vad gör jag om jag glömt anmäla mig eller tacka ja till mina kurser?
Du kan göra en sen anmälan på Antagning.se till kurser där det finns platser kvar. Sen anmälan öppnar efter första antagningsbeskedet. Exakt datum kan variera så håll utkik för vad som gäller inför nästa termin.
Kan jag läsa kurser jag inte är behörig till?
Nej du behöver uppfylla behörighetskraven i kursplanen eller besitta motsvarande förkunskaper.
Vad händer när jag är villkorligt antagen till en kurs?
Du är inte behörig just nu men bedöms kunna bli det innan kursstart. Det kan exempelvis röra sig om ett visst antal oavklarade poäng eller en specifik kurs som ännu inte är avslutad.
Om du inte uppfyller behörighetskraven kommer du underrättas via e-post. Annars kommer du kunna registrera dig på kursen i Ladok kort innan kursstart.
Mer information om vad som gäller när du är antagen med villkor eller inte kan registrera dig på din kurs, finns på den universitetsgemensamma sidan om registrering.
Hur omregistrerar jag mig på en kurs?
Om du läst en kurs tidigare kan du bli omregistrerad på oavslutade kursmoment i mån av plats. Det gör du genom att kontakta kursadministrationen vid kursansvarig institution under ordinarie registreringsperiod.
När kan jag skriva omtentamen?
Omtentamen ges vid specifika tillfällen under läsåret. Går din kurs vid flera tillfällen per läsår kan du i mån av plats skriva omtentamen vid ett senare ordinarie tentamenstillfälle.
Du har alltid möjlighet att skriva omtentamen för alla läsårets kurser i augusti.
När kan jag se mitt schema?
Du kan söka ut ditt schema via TimeEdit. Ett preliminärt schema finns att söka ut senast 5 veckor före kursstart.
Uppehåll, avbrott, byta program
Hur gör jag om jag vill byta program?
Det finns två alternativ om du vill byta program.
- Du kan söka till en senare termin på ett program via "antagning till senare del av program”. Det krävs då att det finns lediga platser på programmet och att du kan tillgodoräkna dig ett visst antal poäng.
- Du kan söka till årskurs ett på det nya programmet via Antagning.se. Du behöver då ha de antagningspoäng som krävs för att bli antagen till programmet.
Du har samma möjlighet att tillgodoräkna tidigare utbildning oavsett hur du blir antagen.
Kan jag ta studieuppehåll?
Du kan ansöka om studieuppehåll. I fall ditt skäl till uppehåll godtas har du platsgaranti på ditt program när du återupptar dina studier. Hur du ansöker om uppehåll och vilken blankett du ska använda finner du på sidan om studieuppehåll och studieavbrott.
Hur gör jag avbrott på mitt program?
Du måste meddela ditt avbrott och förlorar då din plats på ditt utbildningsprogram.
Examen, tillgodoräknande
Kan jag tillgodoräkna mig den här kursen i min ingenjörsexamen?
Kurser som inte ingår i din studieplan måste tillgodoräknas om du läser på ett yrkesprogram (tex. civilingenjör eller högskoleingenjör).
Programmets examenskrav bestämmer vad som kan tillgodoräknas och vad som sedan kan inkluderas i din examen. Du hittar examenskraven i programmets utbildningsplan.
Uppfyller jag examenskraven och hur ansöker jag om min examen?
Du kan ansöka om examen när du uppfyller examenskraven. Du hittar dessa i programmets utbildningsplan. Ansöker gör du i Ladok.
Kan jag ta ut en generell examen om jag läser ett ingenjörsprogram?
Ja, alla studenter har möjlighet att ansöka om en generell examen (tex. kandidat eller master). Om du tar ut generell examen via ett ingenjörsprogram blir ditt huvudområde teknik.
Kontakt
- Har du generella frågor om dina studier kan du vända dig till studentservice och receptionen på Ångströmlaboratoriet. Där kan du bland annat få hjälp med registerutdrag, intyg och engångskoder för studentkonton
- Studentservice och receptionen på Ångströmlaboratoriet
- Om du läser på campus Gotland kan du få hjälp med studieadministrativa frågor vid studieadministrationen.
- Studieadministrationen Campus Gotland