Civilingenjörsprogrammet i kemiteknik

Läsåret 2021/2022

  • 300 hp
  • HT 2021, Uppsala, 100 %, Campus
  • Utbildningsplan och studieplan
Anmälan

Vill du utveckla framtidens mediciner eller hitta nya lösningar inom energi och IT? Med dagens snabba utveckling finns stora möjligheter för nya uppfinningar och framsteg. Beroende på vilken inriktning du väjer inom programmet så förbereds du för en karriär inom tillverkning av antingen läkemedel eller material. Arbetsmarknaden är mycket god och i princip alla som läst programmet har fått jobb inom ett år efter examen.

Om programmet

Behovet av kemiteknisk kompetens är stort inom många områden i industrin och läkemedel, och material står för en betydande del av svensk export och forskningsintensitet. I Uppsala studerar du i en kreativ och forskningsintensiv miljö. Här finns ett brett kunnande och en mängd företag inom läkemedel, bioteknik, medicin­teknik och materialutveckling. Oavsett vilken inriktning du väljer får du en utbildning anpassad efter marknadens behov såväl nationellt som internationellt.

Ett utvecklat samarbete med näringslivet och effektiv kommunikationsträning gör dig väl förberedd för yrkeslivet. Dessutom har du möjlighet till kursutbyte med andra universitet i Sverige och utomlands. Programmet har två inriktningar:

Läkemedel
Här har du möjlighet att specialisera dig på olika delar i design, utveckling, produktion och analys av läkemedel. Du kan till exempel lära dig att ta fram nya aktiva substanser både genom design av nya molekyler och utveckla nya tillverkningsmetoder. Du kan även studera process- och formuleringsteknik, där kurserna handlar om att ta fram nya och vidareutveckla gamla beredningsformer samt att analysera och tillverka läkemedel.

Material
Utvecklingen av nya material sker idag i snabb takt vilket skapar möjligheter till nya uppfinningar inom områden som energi, medicin och IT. Hela utbildningen är förlagd till Ångströmlaboratoriet, ett centrum specialbyggt för materialforskning. Du kan profilera dig mot områden som energi, hållbar utveckling och funktionella material. Ett starkt fokus ligger på hur kemi styr materialens egenskaper. Dessa kunskaper är mycket eftertraktade av svensk industri. Vissa projekt sker i samarbete med industrin, ett sätt för dem att snabbt få problem belysta.

Oavsett vilken profil du väljer får du en utbildning som ger dig goda förutsättningar för arbete inom såväl forskning och utveckling som produktion inom läkemedelsområdet.

Examen

Utbildningen leder till en civilingenjörsexamen (Master of Science in Engineering), som är en yrkesexamen.

Bild på student
Läs intervjun
Bild på student

Namn: Therese You
Från: Stockholm
Läser: Civilingenjörsprogrammet i kemiteknik, materialinriktningen

Varför valde du den här utbildningen?
– Jag visste att jag ville plugga något tekniskt med en inriktning mot kemi, men jag visste inte exakt vad. Dock visste jag att jag ville plugga i Uppsala. Så utav de valen som kom upp tyckte jag ”K-programmet” - Civilingenjörsprogrammet i kemiteknik – lät mest spännande.

Hur är det att studera vid ett universitet?
– Det finns mer arbetsintensiva perioder och mindre intensiva perioder under terminerna tycker jag. Så till tider kan det kännas som mycket och ibland kan det kännas väldigt lugnt. Men universitet är såklart en bra miljö för att studera, hitta sin studieteknik och faktiskt känna att man lär sig något i varje kurs.

Vad är det bästa med att plugga vid Uppsala universitet?
– Jag tycker att programmet har väldigt många kunniga och pedagogiska föreläsare, vilket såklart är kul. Då programmet är inom kemi så har vi också tur att få tillgång och möjlighet att i princip inkorporera praktiska laborationer i varje kurs. Vi får möjlighet att arbeta med många metoder, instrument och liknande.

Hur ser en vanlig dag ut på din utbildning?
– En vanlig dag består oftast antingen av 2-3 föreläsningar, hel- eller halvdagar med laborationer, tentamensplugg eller projektarbete beroende på var i kurser man är.

Vad är typiskt för din utbildning?
– Typiskt för K-programmet är att få introduktion och det teoretiska i en kurs först och sedan få arbeta med materialet i form av lektioner, labbar, seminarier, workshoppar och liknande. Sedan avslutande är det ofta en tentamen eller ett projektarbete.

Hur upplevde du första tentan?
– Nu är det ganska länge sen för mig, men det var säkert lite nervöst. Dock har jag har ett minne av att vi var ett gäng som pluggade tillsammans, cyklade tillsammans till tentamen och åt något gott efter tentamen. Så jag fick nog mycket stöd från kurskamrater till första tentan.

Vilket är ditt mål med utbildningen?
– Mitt mål är att hitta något jag är intresserad av och vill jobba med i framtiden genom alla kurser man går. Att kunna få nödvändiga verktyg för att kunna jobba i den rollen jag vill och i den industri eller bransch jag vill. Sedan vill jag känna mig kunnig, jag vill känna att jag kan problemlösa, lära mig snabbt och känna igen saker i arbetslivet. Så i princip vara förberedd för arbetslivet efter studierna.

Berätta om studentlivet!
– Studentlivet i Uppsala är guld. Det var orsaken till att jag ville plugga i Uppsala. Det finns massa nationer, sektioner, kårer vilket betyder att du kan engagera dig på väldigt många olika sätt. Eller så kan du bara njuta av andras engagemang och delta på grejer. Bland annat så ordnar K-sektionen väldigt mycket för sina studenter som finsittningar, kräftskivor, sportevent, fika, lunchföredrag, spelkvällar etc. Sedan är Uppsala allmänt en väldigt mysig stad att bara bo i också som student.
 

Tre snabba frågor
Favoritplats i din studentstad?
– Jag svarar på dessa frågor på sommaren så för mig just nu är det på en av nationernas uteservering i sommarsolen.

Bästa studenttraditionen vid Uppsala universitet?
– Bästa studenttraditionen i Uppsala är nog såklart Valborgsfirande. Dock på Uppsala universitet så skulle jag vilja ge stort beröm till mottagning för nya studenter också.

Vad gör du om 5 år?
– Ja, du. Förhoppningsvis är jag med i ett spännande arbete eller till och med kanske projektledare för något inom medicinsk eller bioteknisk applikation. Något i stil med 3D-printning av hud eller andra organ, nya allergimediciner, innovativa leveransmetoder för läkemedel eller hydrogel-linser för blinda kanske? Vi får helt enkelt se!
 

HT 2019

Registrera ditt intresse

Upplägg

De två första åren läser alla samma kurser oavsett inriktning, främst inom kemi, matematik och beräkningsvetenskap. Från årskurs tre läser du olika kurser beroende på vald inriktning mot läkemedel eller material.

Under det fjärde året specialiserar du dig ytterligare beroende på intresseinriktning mot till exempel analys- eller framställningsmetodiker. Vilken inriktning du än väljer finns ett brett utbud av kurser med många möjligheter att profilera dig.

Kurser inom programmet

Se studieplanen för kurser inom programmet.

Om undervisningen

I undervisningen läggs särskild vikt vid förmågan att analysera, formulera och lösa problem. Det gör att du kan utveckla din förmåga och använda dina kunskaper i ditt kommande yrke. Förutom teoretiska kunskaper handlar utbildningen om att träna dig inför rollen som ingenjör. Det sker bland annat genom laborationer, arbete i projektgrupper och kommunikationsträning som är integrerad i kurserna.

Studera utomlands

Du har under utbildningen möjlighet att läsa vissa kurser vid andra universitet, både i Sverige och utomlands. Sådana kurser kan sedan tillgodoräknas i utbildningen. Du kan också välja att göra ditt examensjobb utomlands, till exempel i Kanada, USA, Australien, Tyskland eller Frankrike.

Karriär

I princip alla som läst Civilingenjörsprogrammet i kemiteknik, oavsett inriktning, har fått jobb inom ett år efter examen. Ingenjörer från läkemedelsinriktningen får jobb inom läkemedels- och bioteknikbranschen och ingenjörer med materialinriktning får främst jobb inom elektronik-, pappers- och verkstadsindustrin, vilka står för en stor del av svensk export, men också inom bio- och medicinteknik.

Vilken inriktning du än väljer får du också en bra grund för en forskarutbildning vid universitetet. Du har möjlighet inom utbildningen att pröva på hur det är att forska (forskningspraktik). De flesta lärare är även aktiva forskare eller har en sådan bakgrund.

Ett samtal om livet efter examen
Lyssna på ett Zoom-samtal med två av våra tidigare studenter där de berättar om sina karriärvägar efter studierna. 

Karriärstöd
Under hela din studietid erbjuder UU Karriär stöd och vägledning. Du har möjlighet att delta i en mängd karriäraktiviteter och boka individuella vägledningssamtal. Läs mer om UU karriär.

Behörighet och anmälan

Om du saknar behörigheten kan du läsa Tekniskt-naturvetenskapligt basår som ger dig både den behörighet du behöver och en reserverad plats på programmet.

Civilingenjörsprogrammet i kemiteknik

300 hp

HT 2021, 100 %, Campus

Studieort: Uppsala

Sista anmälningsdatum: 15 april 2021

Anmälningskod: UU-P1503 Anmälan

Undervisningsspråk: Svenska

Behörighet: Grundläggande behörighet och Fysik 2, Kemi 1, Matematik 4 eller Fysik B, Kemi A, Matematik E (områdesbehörighet A9/9)

Urval: Betyg (67 %) - Högskoleprov (33 %)
Tidigare information gällande viktning av resultat på högskoleprovet var tyvärr felaktig. I urvalet kommer högskoleprovet att användas utan viktning.

Avgifter: Du som inte är medborgare i ett EU-/EES-land eller Schweiz måste betala anmälnings- och studieavgift.

Läs mer om avgifter och stipendier.

Anmälningsavgift: 900 kr

Studieavgift, första terminen: 72500 kr

Total studieavgift: 725000 kr

Kontakt och mer info

Vill du veta mer om det här programmet?

Kontakt

Studievägledare Paula Forslund

studievagledare-k@uadm.uu.se

018-471 34 77

Studentservice på Ångström

Ångströmlaboratoriet, hus 1, plan 1, Uppsala

018-471 30 03

Programstart och registrering

Information om ditt upprop och annan viktig information hittar du på vår sida för nya studenter.

Senast uppdaterad: 2021-03-02