Är programmet rätt för dig?

Daniel, student.

Möt en student på programmet

Namn: Daniel Wiman
Från: Sundsvall

Man lär sig mycket om sig själv och vilka studietekniker som passar bäst, det går bättre och bättre ju längre tiden går.

Varför valde du den här utbildningen?
– Jag valde kemiteknik vid Uppsala eftersom jag alltid tyckte om både kemi och matematik när jag läste på gymnasiet, och tänkte därför – varför inte kombinera dem genom att läsa till kemiingenjör? Dessutom hade jag hälsat på min syster tidigare och visste att Uppsala var en underbar studentstad!

Vad är det bästa med att plugga vid Uppsala universitet?
– Helt klart blandningen av studentliv och givande utbildning! Det finns alltid något att göra och alltid något intressant att lära sig, det gäller bara att hitta rätt balans för sig själv så att man hänger med på båda fronter. Föreläsarna är också mycket duktiga på vårt program.

Vad är mest utmanande?
– I början var det lite svårt att veta hur mycket man behövde studera för att lära sig det man behöver eftersom universitetsstudier är så pass fria jämfört med gymnasiet. Man lär sig mycket om sig själv och vilka studietekniker som passar bäst, men det går bättre och bättre ju längre tiden går.

Berätta om studentlivet!
– Det finns verkligen något som passar alla. Uppsala har 13 olika nationer som tillsammans erbjuder alltifrån orkestrar till jaktlag. Men bäst är så klart K-sektionen, vår egen sektion, där vi anordnar sociala event som pluggfika, företagskvällar och även sittningar med andra sektioner.

Vad är tre saker som du ska göra denna vecka?
– Just nu läser jag en kurs i analytisk kemi i läkemedelsutveckling, så jag ska ta fram en metod för att bestämma hur mycket av sömnmedicinen prometazin som finns i ett blodprov. Sedan ska jag även på K-sektionens årliga gasque (fest med sittning) på fredag, och sedan blir det vila!

Vad är ditt mål med utbildningen?
– Mitt mål är att utvecklas som både person och som problemlösare, och att hitta ett speciellt område inom kemi som jag verkligen brinner för. Sedan att få kompetensen som jag behöver för att arbeta med det!

Vad vill du ge för råd och tips till en person som funderar på att söka den här utbildningen?
– Gillar du kemi och matte är denna utbildning utmärkt! Mitt tips är att studera med klasskamrater. Det blir så mycket roligare och enklare att lära sig allt man behöver om man har vänner vid sin sida, och det kommer ni ha här på civilingenjörsprogrammet i kemiteknik.

Tre snabba frågor
Favoritplats i din studentstad?
– En solig dag på en uteservering på någon av nationerna är otroligt svårslaget. Min favorit varierar från dag till dag men Orvars krog ligger varmt om hjärtat!

Vilken är den bästa studenttraditionen vid Uppsala universitet?
– Valborg. Det är verkligen en unik och storslagen tradition som man inte vill missa. Hela staden stannar upp och alla har det trevligt både under Valborg och dagarna innan. Magiskt!

Var finns den bästa studieplatsen?
– För lugn och ro är de bästa studieplatserna helt klart i Carolina Rediviva, både lugnt och vackert. Ska man vara många går det utmärkt i nya hus 10 på Ångström, alternativt korridorerna på Blåsenhus eller Engelska Parken.

Hösten 2022.

Möt två programalumner

Här möter vi Lovisa Mickelsson som läst läkemedelsinriktningen och jobbar på konsultföretaget Alten samt Viktor Sanderyd som läst materialvetenskapsinriktningen och arbetar på Graphmatech som svarar på frågor om studietiden, examensarbetet, yrkeslivet och karriärvägar.

Kontakt

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin