För dig som är chef
Arbetsplatsen kan fungera som en fristad för den som är utsatt för våld i nära relationer. Som arbetsgivare eller chef kan du vara ett stort stöd. Du kan skapa en trygg miljö på arbetsplatsen och stötta medarbetare i att få hjälp och stöd.
Ditt ansvar som chef
Tusentals sjukskrivningar varje år har enligt Socialstyrelsen sin grund i utsatthet för våld i nära relationer. Arbetsplatsen kan vara den enda kontakten med omvärlden för den som är utsatt. Det gör arbetet till en viktig plats för att upptäcka våld och stötta våldsutsatta medarbetare.
Webbkurs från Jämställdhetsmyndigheten
WEBBKURS Jämställdhetsmyndigheten har tagit fram webbkursen "Våld i nära relation – agera som chef eller kollega". Kursen handlar om hur utsatthet för våld påverkar arbetsförmåga och relationer på arbetsplatsen, och hur du kan medverka till att förebygga och upptäcka våld.
300 kommunchefer ska fråga om våld
LÄRANDE EXEMPEL I Trollhättan utbildas alla kommunens trehundra chefer om våld i nära relationer. Nu ska varje anställd få frågor om våldsutsatthet under medarbetarbetarsamtalet med chefen. Genom att ställa frågan till alla hoppas man se till att utsatta lättare får hjälp.
Lärande exempel om att 300 kommunchefer i Trollhättan ska fråga om våld
Alla kommunchefer i Sorsele utbildade om våld
LÄRANDE EXEMPEL Alla chefer som är anställda av Sorsele kommun har gått en obligatorisk utbildning om våld i nära relation för att kunna ställa frågor om utsatthet för våld till medarbetare.
Josephine Gabrielsson är folkhälsosamordnare vid enheten för individ- och familjeomsorg, IFO, på Sorsele kommun.
Lärande exempel om Sorsele kommuns satsning på obligatorisk utbildning om våld för chefer
Nationella stödlinjer kan ge råd
Du som är chef kan ringa de nationella stödlinjerna för att få råd om hur du kan stötta en medarbetare som utsatts för våld. Du kan också tipsa medarbetaren om att själv ringa de nationella stödlinjerna för att få råd och stöd.
Kvinnofridslinjen
Kvinnofridslinjen ger stöd till kvinnor som utsatts för fysiskt, psykiskt eller sexuellt våld. Samtalet är gratis och den som ringer är anonym. Ring 020-50 50 50.
Stödlinjen för män
En stödlinje för män som utsatts för våld i nära relation eller sexuella övergrepp. Stödlinjen för män är öppen varje dag 7–21. Ring 020-80 80 80.
Stödlinjen för transpersoner
En stödlinje för vuxna transpersoner, inklusive ickebinära, som utsatts för våld i nära relation eller sexuella övergrepp. Linjen är öppen varje dag 11–19. Ring 020-55 00 00.