Databasen GaW:s uppbyggnad och struktur
GaW-databasen är en skräddarsydd relationsdatabas där verbfraser som beskriver försörjningsaktiviteter är kärninformationen. Aktiviteterna som beskriver vad människor gjorde för att försörja sig uttrycks oftast i form av verbfraser. Dessutom markeras kontextuell information (t.ex. när, var och av vem aktiviteten utfördes) med metadata och görs sökbar. Här finns även bilder på källtexter och hänvisningar till källor och variabler som beskriver de platser från vilka källtexterna samlats in.
Databasens grundläggande enhet är fall. Ett fall består av en källtext – det vill säga ett utdrag ur en källa (som till exempel ett ärende som beskrivs i domstolsprotokoll, en anteckning i en räkenskapsbok eller ett brev i en brevsamling) – samt metadata som beskriver innehållet i källtexten och det källmaterial som texten är hämtad från.
Källhänvisningar antecknas för varje enskilt fall. Detta är en förutsättning för att ett ärende ska kunna skapas i databasen. När ett ärende skapas tilldelas det ett unikt identifikationsnummer (ID-nummer), som används i referenser till materialet i databasen.
Information från källtexten om vad någon har gjort, vem som har gjort det, när och var det gjordes och i vilket sammanhang, har hämtats från källtexten. Den här typen av metadata har markerats och lagrats i databasen så att forskaren kan strukturera, sammanställa och söka i materialet på flera olika sätt. Eftersom källtexterna är hämtade från en mängd olika källor innehåller databasen också omfattande information om var ett ärende samlades in, när och var den ursprungliga källtexten producerades, arkivet där originalkällan finns (inklusive detaljerade arkivreferenser), samt om vi har använt någon form av källpublikation (tryckt eller digital) för digitalisering. I många fall innehåller databasen även bilder och foton av det ursprungliga källmaterialet.
Hur har data registrerats?
Läs om hur det går till när data registreras i GaW.
Hur har källorna transkriberats?
Läs om källtrogenhet och hur källorna transkriberats i GaW.
Ett fiktivt exempel från Emil i Lönneberga
Läs ett fiktivt exempel på hur information från källorna struktureras i databasen.
Text