Strategiska forskningsområden (SFO:er)
Regeringen beslutade 2009 om en satsning på strategiska forskningsområden. Beslutet var ett led i att skapa världsledande forskning och kom till på rekommendation av Vetenskapsrådet, Fas, Formas, Vinnova och Energimyndigheten. Uppsala universitet deltar i hälften av 20 utpekade strategiska områden varav sju som koordinator:
U-CAN
Cancer – Forskningsmiljön U-CAN samlar in och strukturerar data, biomolekyler, tumör- och blodprover från cancerpatienter före, under och efter behandling. Materialet används för att utveckla metoder och läkemedel för diagnos och behandling av tumörsjukdomar.
Forskningsmiljön U-CAN – Infrastruktur för att samla data och en biobank för cancerforskning.
STandUP – Stand Up for Energy
Energi - Forskningsprogrammet Stand Up for Energy (STandUP) är ett samarbete mellan Uppsala universitet, Kungliga tekniska högskolan, Sveriges lantbruksuniversitet och Luleå tekniska universitet. Forskargrupperna inom STandUP har en gemensam framtidsvision om ett samhälle med tillgång till förnybar, tillförlitlig och kostnadseffektiv energi till bostäder, handel, transport och industri.
eSSENCE – The e-Science collaboration
E-vetenskap - eSSENCE är ett forskningskonsortium inom e-vetenskap och ett samarbete mellan Uppsala universitet, Lunds universitet och Umeå universitet. Inom konsortiet skapas en dynamisk forskningsmiljö för e-vetenskap, e-infrastruktur och e-utbildning samt för möten med näringsliv och samhälle.
Forskningskonsortiet eSSENCE – E-vetenskap, e-infrastruktur och e-utbildning (på engelska)
SciLifeLab – Science for Life Laboratory
Molekylär biovetenskap – Vid Uppsala universitet finns SciLifeLab som är ett internationellt framstående centrum som utvecklar, använder och tillhandahåller avancerad teknologi för molekylär biovetenskap med betoning på hälsa och miljö.
U-CARE
Vårdforskning – Forskningsmiljön U-CARE studerar hur personer som drabbats av kroppsliga sjukdomar och deras anhöriga påverkas psykosocialt, samt vilken hjälp de behöver för att handskas med olika besvär. Ny kunskap inom området används för att utveckla behandlingsprogram för dessa besvär.
IRES – Institutet för Rysslands- och Eurasienstudier
Politiskt viktiga geografiska regioner – Institutet för Rysslands- och Eurasienstudier bedriver forskning med syftet att öka och tillgängliggöra kunskaper om Ryssland och de postsovjetiska statsbildningarna på en rad centrala områden. IRES har kompetens som inbegriper lingvister, teologer, ekonomer, statsvetare, jurister, sociologer, historiker och antropologer.
CNDS – Centrum för naturkatastroflära
Säkerhet och krisberedskap – Centrum för naturkatastroflära (CNDS) bidrar till en förbättrad förmåga att förebygga och hantera risker i samhället, nationellt och internationellt, genom forskning om ökad förståelse för naturhändelsernas dynamik och skadeverkningar samt för svensk krisberedskap och sårbarhet.
Centrumet CNDS – Nationellt kunskapscentrum för naturkatastrofer.
Strategiska forskningsområden som Uppsala universitet deltar i och som koordineras av Lunds universitet
Uppsala universitet deltar dessutom i ytterligare tre strategiska forskningsområden som koordineras av Lunds universitet:
- Diabetes: Forskningsinitiativet EXODIAB – Strategiskt forskningsinitiativ inom diabetesområdet (på Lunds universitets webbplats)
- Epidemiologi: Forskningsprogrammet EpiHealth – Forskningsprogram som syftar till att utveckla den epidemiologiska forskningen och de infrastrukturer som stödjer den.
- Stamceller och regenerativ medicin: Forskningsmiljön StemTherapy – stödjer omsättningen av grundforskning om stamceller i nya behandlingssätt och botemedel.