Samlar data om alla konflikter
Under 2023 pågick rekordmånga konflikter i världen. Det visar data från Konfliktdatabasen UCDP vid Uppsala universitet. Forskningssamordnare Therese Pettersson berättar mer om arbetet med att kartlägga alla världens konflikter.
Tecknad propaganda i krigstid
Begrepp som desinformation och fake news är något vi blivit bekanta med de senaste åren. Men viljan att påverka oss finns även i serieteckningarnas värld. Professor Michael Scholz har forskat om propaganda i serier under andra världskriget.
Extremt våld mot civila i Gaza
"I viss utsträckning får man slå mot militära mål även om det leder till civila dödsfall. Men i den omfattningen som vi ser i Gaza kan inte försvaras.", säger freds- och konfliktforskare Lisa Hulman som anser att vi alla nu måste stå upp för civilbefolkningens bästa.
Det nya kärnvapenhotet
Text och podd. Till skillnad från under kalla kriget är det nu flera stormakter som har kärnvapenkapacitet och behöver komma överens. Forskarna vid Alva Myrdal Center i Uppsala sprider kunskap om vad som kan göras för att nedrusta och på sikt avskaffa kärnvapen.
It-attacker ger lärdomar om cyberförsvar
Med ökade mängder cyberhot och dataintrång krävs digitala lösningar för att skydda samhällskritiska verksamheter. Uppsalaforskare utvecklar nu nya metoder för att säkra industriella system.
Arbetade för fred och kärnvapennedrustning
Alva Myrdal föddes 1902 i Uppsala och studerade senare vid Uppsala universitet. Hon var en svensk diplomat, samhällsdebattör och socialdemokratisk politiker. Mellan åren 1966 och 1973 var hon statsråd.
Alva Myrdal blev en internationellt erkänd nedrustningsförhandlare och tilldelades Nobels fredspris 1982 för sina insatser.
2021 inrättades Alva Myrdal-centrum för kärnvapennedrustning (AMC) vid Uppsala universitet.
“En lyckad klimatomställning kan bidra till en fredligare värld”
Nina von Uexkull är freds- och konfliktforskaren som ser många vinster med en klimatomställning – både för miljön och för människor i utsatta områden.
Kulturarv – en måltavla i krig
Kulturarv drabbas ofta i krig – ibland av misstag, men ofta medvetet. Att förstöra kulturella miljöer används som en strategi för att skada motståndarens identitet, förklarar professor Mattias Legnér.
Nyfikenheten är Inger Österdahls främsta drivkraft
Ett brinnande intresse för ämnet är vad som drivit professor Inger Österdahl till att forska om folkrätt. Ett ständigt aktuellt ämne, kanske än mer nu när krig rasar i Europa för första gången på nästan en generation.