Forskningsnyheter
Brett Christophers kritiserade oljepolitiken och uppmanade Norge att bli ett föregångsland för energiomställning
Varför går energiomställningen så långsamt? Den frågan försökte Brett Christophers, professor i kulturgeografi vid IBF, besvara under sitt föredrag på konferensen Agenda Nord Norge 2024 som arrangerades i Tromsö i början av november.
Nytt forskningsprogram ska studera urban hälsa
Människor som bor i städer har bättre hälsa än människor som bor i landsbygdsområden. Hur kan det komma sig? Är det städerna som gör människor friskare (genom till exempel bättre tillgång på sjukvård) eller har friskare människor en större tendens att bosätta sig i städerna? Det ska ett nytt forskningsprogram ta reda på.
Lokalpolitiker gynnar sina egna bostadsområden vid beslut om nya bygglov
Det byggs färre flerfamiljshus i områden där kommunpolitiker bor, visar ny nationalekonomisk forskning. Studien är publicerad i Journal of Politics och är ett samarbete mellan forskare vid Uppsala universitet och Stockholms universitet.
Marknaden kan inte lösa klimatkrisen
Tänk om vi har fått vår förståelse av kapitalism och klimat om bakfoten? Tänk om problemet inte är att övergången till förnybar energi är för dyr, utan att det inte är tillräckligt lönsamt att rädda planeten? Tänk om det är tron på att marknaden ska lösa klimatkrisen som är det största hotet mot mänskligheten i vår tid? ...
Utvärdering av nytt stöd till våldsutsatta kvinnor i samarbete med kvinnojourer
Projektet Kraft att gå vidare: En intervention för att stärka kvinnor utsatta för våld i nära relationer har under hösten 2023 och våren 2024 utförts vid Uppsala kvinnojour. I den andra delen av projektet ska ytterligare 14 kvinnojourer tränas i att arbeta med interventionen.
Renoveringar slår olika mot boende i hyresrätter och bostadsrätter
Forskare vid IBF har under en längre tid uppmärksammat att omfattande renoveringar av hyreshus kan leda till höga hyreshöjningar, som i förlängningen gör att hyresgäster får svårt att bo kvar i sin bostad. Men hur ser situationen ut för bostadsrättsinnehavare?...
Förtydligande av rätten till bostad skulle stärka hushållens ställning på bostadsmarknaden
Vad betyder rätten till bostad – egentligen ? Kan lagändringar stärka människors rätt till bostad? Och finns det något alternativ till socialbostäder om alla ska kunna garanteras en god bostad? I boken Att lägga marknaden till rätta. Om rätten till bostad i svensk politik , frågar sig Bo Bengtsson om dagens system behöver kompletteras med en utkrävbar rätt till bostad.
Hög byggtakt har positiva effekter för hushåll med låga inkomster visar ny doktorsavhandling
Den 10 juni försvarade Gabriella Kindström sin avhandling Urban Dynamics and Contemporary Challenges: Essays on Housing and Neighborhood Amenities .
Kommuner tolkar bostadsförsörjningsansvar för flyktingar på olika sätt
I projektet "Grindvakt för de oönskade? En kunskapsöversikt kring länken mellan kommunal bostadspolitik och bosättningen av socialt utsatta grupper" undersöks hur kommuners bostadspolitik kan användas som metod för att begränsa bosättningen för utsatta grupper i allmänhet och flyktingar i synnerhet. ...
Lägre bostadspriser i områden som hamnar på polisens lista
Vad händer när ett bostadsområde betecknas som "utsatt"? Hur påverkar det hur området uppfattas och får det någon konsekvens för bostadspriserna? En ny nationalekonomisk studie har tittat närmare på dessa frågor.
Tidiga insatser främjade nyanlända flyktingars språkkunskaper och sysselsättning
Ett flertal studier har visat att flyktingar har svårt att etablera sig på den svenska arbetsmarknaden. Det är därför viktigt, både för den enskilde individen men även för samhället i stort, att ta reda på vilka insatser som främjar en tidigare arbetsmarknadsintegration.
Staten behöver ta mer ansvar för bostadssystemet föreslår forskare
Marknaden kan inte själv lösa den bostadskris vi befinner oss i. Därför behöver staten ta ett större ansvar och arbeta för ett solidariskt, jämlikt och klimatanpassat bostadssystem. Det är förslag som presenteras i boken Kris i bostadsfrågan, en gedigen genomgång av mer än hundra år av Sveriges bostadshistoria...
Ny bok kritiserar kapitalförvaltningens inflytande på viktiga samhällsfunktioner
Efter den globala finanskrisen för över ett decennium sedan har bankerna retirerat. Idag är det kapitalförvaltare som Blackstone och BlackRock som styr våra finanser. Det skriver Brett Christophers, professor i kulturgeografi på IBF, i sin nya bok Our Lives in Their Portfolios: Why Asset Managers Own the World .
Covid-19: Förbokade tider bidrog till högre vaccinationsgrad för människor med lägre kognitiv förmåga
Det var stor skillnad i hur snabbt olika grupper vaccinerade sig mot covid-19. En av förklaringarna kan vara att människor tar till sig information och fattar beslut på olika sätt. En ny studie visar att bland personer med högst kognitiv förmåga hade 80 procent vaccinerat sig inom 50 dagar. Bland de med lägst kognitiv förmåga tog det 180 dagar för att uppnå samma vaccinationsgrad.
Bostadsfrågan som politik och intressekamp – ny bok med bostadspolitiken i fokus
Bostadsfrågan som politik och intressekamp är titeln på en ny bok som är skriven av statsvetarna Bo Bengtsson och Martin Grander. Boken är en omfattande genomgång av den svenska bostadspolitiken med särskilt fokus på hyressektorn.
Hur påverkas barns framtid av bostadsområdet där de växer upp?
En ny nationalekonomisk rapport visar att villkoren i bostadsområden där barn växer upp har betydelse för deras möjligheter senare i livet.
Hyreskontrakt ledde till minskad sysselsättning och lägre arbetsinkomst
Ett av syftena med det svenska systemet med bruksvärdeshyror är att motverka ekonomisk segregation. En ny studie finner dock att ett hyreskontrakt bidrar till lägre inkomst och lägre deltagande på arbetsmarknaden.
Vilka människor skulle helst vilja flytta till Sverige om de gavs möjligheten?
Den internationella migrationen ökar stadigt i världen. På hundra år har Sverige gått från att vara ett utvandringsland till att vara ett mottagarland för migration. En ny rapport som har getts ut av Delegationen för migrationsstudier (DELMI) visar att 10 miljoner människor från låg- och medelinkomstländer sku...
Ny bok med rätten till bostad i fokus
Rätten till bostad finns med i FN:s deklaration om mänskliga rättigheter och är fastslagen i den svenska grundlagen. Men vad betyder rätten till bostad? Tolkningarna skiljer sig åt – är det ens en rätt som medborgarna kan utkräva av samhället? I tider av bostadsbrist och en ökande hemlöshet är frågorna viktiga att reda ut. ...
Hyresgäströrelsen startade redan för 150 år sedan
Hyresstrejker och blockader av fastighetsägare. Den tidiga hyresgäströrelsen protesterade kraftigt mot oskäliga bostadsvillkor i början av förra sekelskiftet. Och mycket av deras arbete består än idag, visar historikern Hannes Rolf i en ny bok.
Striktare migrationspolitik påverkar migrationen till andra EU-länder
Matz Dahlberg, professor i nationalekonomi vid IBF, har tillsammans med nationalekonomerna Cristina Bratu och Till Nikolka utkommit med en SNS-rapport som visar att skärpta migrationsregler i ett EU-land kan påverka migrationen till andra medlemsländer....
Kommunal bostadspolitik färgar flyktingmottagande
Kommuner kan använda sin lokala bostadspolitik för att påverka flyktingmottagandet och i vilken utsträckning som flyktingar bosätter sig i kommunen på lång sikt. Medan vissa kommuner ger flyktingar permanenta bostadskontrakt, ger andra endast tillfälliga kontrakt som försvårar för individen att stanna och etablera sig i kommunen.
Strategiskt byggande nödvändigt för att uppnå social blandning
För att motverka segregation har en strategi från kommunalt håll varit att skapa mer socialt blandade bostadsområden genom att variera upplåtelseformer i nyproduktion. I en studie som har bedrivits i samverkan med Uppsala kommun har forskarna Martin Söderhäll och Andreas Alm Fjellborg undersökt blandningen av upplåtelseformer i bostadsområden med olika socioekonomisk status. ...
Ny rapport om hur många ukrainska flyktingar som förväntas komma till Sverige
Oscar Erixson, forskare i nationalekonomi, vid IBF är en av forskarna bakom en ny studie som presenterades i Delmi-rapporten Hur många kommer fly från Ukraina och vilka EU-länder kommer de söka sig till? Slutsatsen i rapporten är att cirka tolv miljoner flyktingar från Ukraina förmodas ta sig till EU. Av dessa kan 300 000 komma att söka sig till Sverige, enligt forskarnas beräkningar.
Vill du ta del av våra forskningsnyheter?
Prenumerera på vårt digital nyhetsbrev!
Skicka e-post med dina kontaktuppgifter till vår kommunikatör Ulrika Wahlberg för att komma med på sändlistan för nyheter och inbjudningar.
E-post: ulrika.wahlberg@ibf.uu.se