Hannah Siegrist: Avhandlingskapitel

  • Datum: 12 maj 2022, kl. 13.15–15.00
  • Plats: Engelska parken, Rausingrummet, hus 6
  • Typ: Seminarium
  • Arrangör: Institutionen för idé- och lärdomshistoria
  • Kontaktperson: Hanna Hodacs

Högre seminariet

Hannah Siegrist, doktorand vid institutionen, ventilerar ett utkast till avhandlingskapitlet ”Närtrafikens détente och stadsrum i förhandling: Följder av 1972 års tysk-tyska transitavtal”.

 

Abstract

Med Östtysklands underskrift vid Helsingforskonferensen 1975 förändrades relationerna till omvärlden. Signaturen innebar ett erkännande av de mänskliga rättigheterna, som i sin tur ledde till ett erkännande av DDR som stat; en stat vars tvångsmedel därmed kom att ges nya, i högre grad dolda skepnader. Helsingforsavtalet hade dock föregåtts av ett annat undertecknat avtal som indikerade avspända relationer mellan DDR och västmakterna, och som på ett än mer konkret sätt öppnade upp och reglerade förbindelserna till den direkt intilliggande västvärlden: transitavtalet mellan DDR och Västtyskland. Den sistnämnda uppgörelsen ledde till att allt fler kunde röra sig över gränsen mellan de båda tyska territorierna, men också till omdaningar i stadsrummen intill gränsen.

I detta utkast till ett avhandlingskapitel tar jag avstamp i dokument som avsattes i anslutning till Transitkommissionens möten under 1970-talet. Mitt fokus ligger på hur stadsrummet i Berlin kom att förändras med de av transitavtalet upprättade förhandlingsstrukturerna mellan Öst och Väst, genom studiet av två enskilda fall av rumslig förändring: utbyggnationen av redan etablerade gränsstationer, för att hantera större antal transitresenärer, samt överlåtelsen av järnvägshistoriska samlingar som inhysts i Hamburger Bahnhof i Östberlin, och som – efter förhandlingar under 1970-talet – kom att överföras till det i Västberlin nyinrättade Museum für Verkehr und Technik, år 1982.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin