Nätverket nr 19

Nätverket 19 (2013) Uppväxt och framtid

Detta nummer av nätverket handlar om barns och ungdomars uppväxt och framtid. Här berättar sju etnologer, pedagoger och kulturforskare från Sverige och Danmark om sina projekt och forskningsresultat. De utgör delar av ett forskarnätverk vid Forum för skolan som samlades till en workshop vid etnologiska avdelningen i Uppsala 2010. De inbjudna deltagarna pekade ut nya områden för kulturanalytisk forskning. Med tanke på att deras fallstudier kunde läsas på flera sätt, också som en form för kunskapsförmedling till skolorna och lärarna, bestämde vi oss för att publicera dem i vår tidskrift Nätverket. Bidragen har en tydlig koppling till satsningar på likvärdighet, jämlikhet och på den politiska reformering som skolan genomgick under 2000-talet. Skolpolitiska reformer som såg ut att fungera på pappret avlöste varandra. Men som forskarna kunde visa fick de sociala och kulturella följdverkningar. Den välmening som integrationsprojekt och den inkluderande skolan bygger på, och som talar om rätten till en likvärdig start i livet för alla barn och unga, ser ut som en omöjlig ekvation när den skall tillämpas på verkligheten. Artiklarna i detta nummer ger en inblick i olika miljöer och sammanhang där initiativ tas, eller borde tas, för ökad inkludering, likvärdighet och lika möjligheter. Bidragen analyserar problemen men pekar också på vägar mot framtiden.

Redaktörer: Gösta Arvastson, Thérèse Hartman, Oscar Pripp & Susanne Waldén.
Författarna: Medverkande författare är Annette Fundberg, Niels-Henrik M. Hansen, Thérèse Hartman, Åsa Ljungström, Anna Sundman Marknäs, Göran Nygren, Mette Pless och Nina Wittendorff.

Volym 19 (2013) Uppväxt och framtid: 1-54 Pdf, 605 kB.

  • Gösta Arvastson, Thérèse Hartman, Oscar Pripp, Susanne Waldén. Inledning: 1-3
  • Mette Pless. Fortællinger fra kanten: Udsatte unges fremtidsdrømme og uddannelsesveje: 4-12
  • Göran Nygren. Högstadieelever och framtiden. Om kamrateffekter, het och kall kunskap: 13-20
  • Nina Wittendorff och Niels-Henrik M. Hansen. Kokkens kategori-hakker. Brugen af kategoriseringer som middel til at skabe nye fremtidsmuligheder for unge med hørenedsættelse: 21-28
  • Anna Sundman Marknäs. Kön och betyg i skolverksrapporter 1991-2008: 29-35
  • Åsa Ljungström. Lärarstudenters möten med skolan. Några reflektioner: 36-39
  • Thérèse Hartman. Jämlikhetsperspektiv på antagning och undervisning i högskolan: 40-47
  • Annette Fundberg. Hörby, flickor och frivilliga. En granskning av "Mentorsprojekt Frigga - en vän på vägen": 48-54

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin