Möt våra experter

I Uppsala universitetsaula möter vi ett urval av Sveriges främsta experter på det som behövs för en hållbar livsstil. Alla är erfarna föreläsare med stor vana att tala med en ung publik. Flera känner du säkert redan till från tv och andra media. Vi är mycket stolta över att kunna presentera dagens gäster:

Christian Benedict, Uppsala universitet
Slaget om sovrummet

Christian Benedict har på bara några år etablerat sig som den svenska sömnforskningens ansikte utåt. Från sömnlaboratoriet i Biomedicinskt Centrum har han via flera uppmärksammade studier och de bästsäljande böckerna Sömn, sömn, sömn och Sov dig till ett bättre liv varit central i att vårt behov av vila tar allt större plats i samtalet om de faktorer som präglar en hållbar livsstil.

Christian Benedict hjälpte år 2023 hela Sverige att somna då han tillsammans med David Batra ledde SVT:s folkbildande succé Sov Gott som varje vecka lockade 600 000 tittare. Vid Kunskap för livet fortsätter Christian att sätta fokus på det positiva med sömn.

Christian Benedict

Lotta Borg Skoglund, SMART Psykiatri
Kan vi skydda oss mot psykisk ohälsa?

Lotta Borg Skoglund är läkare och disputerad med fokus på ADHD och läkemedelsbehandling vid samsjuklighet med skadligt bruk och beroende. Lotta har författat en rad uppmärksammade böcker om ADHD och andra neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, bland dem ADHD - från duktig flicka till utbränd kvinna som översatts till ett flertal språk.

Lotta Borg Skoglund är grundare och Medicinskt Ledningsansvarig läkare för vårdgivaren SMART Psykiatri och det digitala självhjälpsverktyget Letterlife och en ofta anlitad föreläsare som vi är mycket glada att få välkomna till Uppsala universitetsaula och Kunskap för livet där hon kommer att berätta om psykisk ohälsa och möjliga skyddsfaktorer.

Lotta Borg Skoglund

Emma Frans, Karolinska Institutet
Självkritik, källtillit & källkritik

Emma Frans är forskare vid KI, vetenskapsskribent i Svenska Dagbladet, vinnare av Stora Journalistpriset och utnämnd till Årets folkbildare – två gånger! I sociala medier har Emma en stor plattform där hon på ett träffsäkert och humoristiskt sätt förmedlar kritiskt tänkande och ett vetenskapligt förhållningssätt. Hon är dessutom en återkommande gäst i TV och radio.

Emma Frans är också författare till böckerna Larmrapporten – Att skilja vetenskap från trams och Sant, falskt eller mittemellan som pedagogiskt lär oss navigera i informationsdjungeln och att bedöma tillförlitligheten i olika källor. Vid Kunskap för livet kommer Emma att göra oss alla till lite smartare mediakonsumenter.

Emma Frans

Anni Grosse, Det syns inte:
Bara en TikTok till

Anni Grosse är verksamhetsledare vid Arts & Hearts, en ideell förening som kombinerar vetenskap med kultur. De har lanserat initiativet Det syns inte, ett dramafilmsbaserat lärverktyg för att förmedla kunskap och enkla redskap för bättre mental hälsa och ta hand om oss själva och de vi bryr oss om i en uppkopplad tid. Lärverktyget används idag av över 8500 lärare och elevhälsopersonal som del i skolornas elevhälsoarbete.

Anni Grosse och hennes kollegor vid Det syns inte presenterade nyligen resultatet av studien "Det Syns Inte - Hur Man Mår": En mycket uppmärksammad rapport om ungdomars mående, deras levnadsvanor och digitala medieanvändande. Vid Kunskap för livet bjuder Anni på tips och strategier för att göra kloka val online, må bättre och att orka prestera i skolan.

Anni Grosse

Mathias Hallberg, Uppsala universitet
Beroenden för en ny generation

Mathias Hallberg är professor i molekylär beroendeforskning, utnämnd till excellent lärare vid Uppsala universitet och ordförande i U-FOLD, ett av landets ledande forum för beroendeforskning. I sitt arbete bidrar Mathias grupp med nya kunskaper om drogers inverkan på kognition, identifiering av unika smärtstillande medel och kognitiva förstärkare.

Mathias Hallberg var nyligen expertgäst i Emma Frans podd A-kursen med fokus på Mobil, nikotin, kokain – vad gör oss mest beroende? som av Spotify utsågs till Veckans Bästa Poddavsnitt. Vid Kunskap för livet berättar Mathias bland annat om hur droger påverkar en ung hjärna.

Mathias Hallberg

Jale Poljarevius, Polisregion Mitt
Våld, gäng & sociala medier

Jale Poljarevius, Polismästare och Regional underrättelsechef i Polisregion Mitt, har vid upprepade tillfällen visat att samhällets kamp mot de kriminella gängen är allt annat än hopplös och utsetts till Årets Trygghetsambassadör för sina initiativ till nära samverkan mellan polis, kommun och myndigheter.

Jale Poljarevius framhölls av dåvarande statsminister Stefan Löfven som ett föredöme som "sett det mesta, fått utstå en hel del, men som inte viker en tum". Jale är också en återkommande och alltid lika uppskattad gästföreläsare vid vår fakultet, och alla som tagit del av Jales presentationer vet att vi har en mycket viktig lägesrapport om gängkriminalitet och unga framför oss.

Jale Poljarevius

Pernilla Åsenlöf, Uppsala universitet
Hållbar hälsa i en oroande tid

Pernilla Åsenlöf är professor i fysioterapi och forskningsledare vid Ungas Psykiska Hälsa i Centrum, ett unikt initiativ i syfte att skapa en tvärvetenskaplig grund för hälsofrämjande åtgärder och att förebygga allvarlig psykisk sjukdom. En central aspekt är att involvera unga i arbetet och att med deras åsikter och önskemål göra framtida studier mer relevanta och riktiga.

Pernilla Åsenlöf betonar ofta vikten av att förankra vetenskap hos den unga befolkningen, inte minst för att bidra till ökad framtidstro hos yngre generationer. Det är ett ständigt pågående arbete och vid Kunskap för livet ger Pernilla oss viktiga verktyg längs vägen till en hållbar livsstil.

Pernilla Åsenlöf

Med reservation för ändringar

Tid Måndag 18 november 2024, kl. 09.00–12.00
Plats Universitetsaulan, Biskopsgatan 3, Uppsala
Anmälan: EVENEMANGET ÄR FULLBOKAT!

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin