Ny utbildning ska stärka kommunikationen mellan läkemedelsexpert och patient
Våren 2025 lanserar Uppsala universitet Sveriges första kurs i läkemedelskommunikation, en satsning som välkomnas av både studenter och yrkesverksamma farmaceuter. ”Vår ambition är att kursen ska bli en värdefull pusselbit i arbetet för bättre läkemedelsanvändning” säger Charlotta Heijkenskjöld och Karin Svensberg vid Institutionen för farmaci.

I takt med att den kundnära farmaceutens yrkesroll går från läkemedelsdistributör till arbete med patienten i fokus ökar kraven på kommunikativ kompetens. Trots det har undervisning i kunddialog förblivit en bristvara vid de svenska apotekar- och receptarieutbildningarna, men med start Vårterminen 2025 lanserar Uppsala universitet den fristående kursen Fördjupad läkemedelskommunikation: teori och praktik, ett initiativ som välkomnas med stort intresse.
– Vi vet att apotekar- och receptariestudenter i alla nordiska länder vill se ökat utrymme för praktisk kommunikationsträning, och responsen från yrkesverksamma farmaceuter vi talat med är uteslutande positiv. Många vittnar om hur de efter examen inser vikten av att snabbt få till en bra dialog med läkemedelsanvändarna, och nu har vi ett upplägg som vi är övertygade om ska ge värdefulla kunskaper åt såväl studenter som läkemedelsexperter mitt i karriären, säger Charlotta Heijkenskjöld, studierektor vid Institutionen för farmaci.

Studenterna får öva på verktyg att skapa bra dialog med läkemedelsanvändare
Kursen omfattar 7,5 högskolepoäng fördelade på fyra moduler. Efter två inledande dagar på plats i Uppsala vidtar digital undervisning med fokus på kundens upplevelse kring att ta ett läkemedel. I modul 2 är den yrkesverksammas perspektiv i centrum med en psykolog som hjälper kursdeltagaren att förstå sin egen roll i samtal. Därefter omsätter studenterna teori i övning vid Practicum – Uppsala universitets nya läromiljöer för farmaceutiska och medicinska utbildningar – innan kursen avslutas med en genomgång av aktuell forskning om kommunikation och dess betydelse i mötet med läkemedelsanvändaren.
– Practicums verklighetsbaserade apoteks- och sjukvårdsmiljöer är en oerhört värdefull förstärkning för oss. Inte minst i en kurs med fokus på kommunikation, där vi med avancerad inspelningsteknik kan ge deltagarna tydlig feedback, verktyg att hantera olika situationer och att – oavsett kundens bemötande – göra medvetna vägval i samtalet, säger Karin Svensberg, universitetslektor i samhällsfarmaci.
Valet att genomföra en kurs i kommunikation online är i linje med det nationella kunskapsbehov som identifierats under förarbetet med kursen. Målgruppen inkluderar studerande vid Uppsala universitets apotekarprogram och masterprogram i läkemedelsanvändning, men också yrkesarbetande hälso- och sjukvårdspersonal i hela Sverige. Förhoppningen är att redan från start skapa en grupp som förenar framtidens läkemedelsexperter med dem som redan har professionella erfarenheter.
– Jag jobbar själv några dagar i månaden vid apotek och vet att man aldrig blir fullärd, men den här kursen ger viktig kunskap om hur vi som farmaceuter kan anpassa rådgivningen utifrån patienten snarare än läkemedlet, vilket är en värdefull pusselbit i arbetet för att bidra till bättre läkemedelsanvändning och att göra våra dagar på jobbet ännu lite mer meningsfulla, säger Karin Svensberg.
Fakta
- Ansökan till Fördjupad läkemedelskommunikation: teori och praktik öppnar 15 september.
- Kursens syfte är att studenten ska fördjupa sina teoretiska och praktiska kunskaper och färdigheter i kommunikation inom läkemedelsområdet.
- Kursen ges varje termin med start Vårterminen 2025, period A.
Länkar
Kontakt
Charlotta Heijkenskjöld, Universitetsadjunkt
Institutionen för farmaci
Charlotta.Heijkenskjold@farmaci.uu.se
Karin Svensberg, Universitetslektor
Institutionen för farmaci
Karin.Svensberg@farmaci.uu.se
Text: Magnus Alsne, foto: Magnus Alsne, Mikael Wallerstedt