3D-skrivare anpassar läkemedel för svårt sjuka barn

I ett laboratorium på BMC står en maskin, knappt större än en kaffebryggare men med potential att revolutionera vården i grunden. ”År 2030 räknar vi med att ha 3D-skrivare i patienternas hem som skapar läkemedel efter varje individuellt behov", säger Christel Bergström, professor vid institutionen för farmaci.

(Bild borttagen) Christel Bergström, professor i molekylär galenisk farmaci

– Att många läkemedel designas för fullvuxna kroppar gör att behandlingar sällan är anpassade för sjuka barn. En liten kropp behöver ofta bara enstaka procent av dosen, och därför använder mitt team en 3D-skrivare som skapar individuellt utformade läkemedel med potential att göra stor skillnad för både patient och vårdgivare, säger Christel Bergström, professor i molekylär galenisk farmaci.

Arbetet startade redan 2017 då Familjen Erling-Perssons Stiftelse anslog ett mångmiljonbelopp till projektet. Längs vägen har bland annat Maria Strömme, professor i nanoteknologi och upptäckare av materialet Upsalite, engagerat sig i processen. Vid Akademiska sjukhuset bistår Unga experter, en grupp tonåringar med erfarenhet av att vara barn och svårt sjuk, med värdefulla insikter.

– Det här arbetet är bland det mest inspirerande jag deltagit i. Vi ser varje dag hur många av våra yngsta patienter har svårt att ta sin medicin, och möjligheten att skapa läkemedel som till smak, form, utseende och framför allt dos passar det enskilda barnet är naturligtvis oerhört angelägen, säger Mattias Paulsson, biträdande chefsapotekare vid Akademiska sjukhuset.

(Bild borttagen)

Till framgångsfaktorerna hör den virtuella tarmmiljö Christel Bergströms grupp utvecklat, ett verktyg som möjliggör studier av hur olika substanskombinationer och doser påverkar frisättning och upptag i tarmen. Idag är fokus på barn, men så snart 3D-skrivna läkemedel kan produceras på ett kvalitetssäkrat sätt blir också äldre vårdtagare som multimedicinerar och vars ämnesomsättning förändras med åren en relevant målgrupp.

– Vi räknar med att inom några år ha ett testcentrum på Akademiska sjukhuset, men bara lite längre fram är vår ambition att placera skrivarna i patienternas hemmiljö. Genom att ladda med rätt substanser som skrivs ut via inloggning med exempelvis bank-id är det här en säker teknik som kommer att underlätta vardagen för många barn och vuxna, säger Christel Bergström.

FAKTA

  • Forskningsprojektet Individualiserade läkemedel för optimerad behandling av svårt sjuka barn leds vid Christel Bergströms forskningsmiljö inom Läkemedelsformulering.
  • I arbetet deltar bland andra Maria Strömme, professor i nanoteknologi, Gustaf Ljungman, professor i barnokologi, Gunnar Liminga, överläkare i barnneurologi, och Mattias Paulsson, biträdande chefsapotekare.

MER INFORMATION

KONTAKT

(Bild borttagen) Christel Bergström, professor
Institutionen för farmaci
Christel.Bergstrom@farmaci.uu.se

text: Magnus Alsne, foto: Mikael Wallerstedt

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin