Nytt samarbete för bättre läkemedelsanvändning har hittat rätt från start

ny miljö 3

– Det här är en oerhört stimulerande miljö att verka i, konstaterar Sofia Kälvemark Sporrong, professor i Samhällsfarmaci, som tillsammans med Björn Wettermark och Elisabet Nielsen leder Farmaceutiska fakultetens tvärvetenskapliga satsning på bättre läkemedelsanvändning.

I takt med att vi lever allt längre intar läkemedel och vård allt mer framskjutna positioner i vårt samhälle. Utvecklingen är påtaglig inte minst i Sverige där stadsbilden inte sällan domineras av apotek och reklam för nätläkarnas tjänster. Det ställer krav på farmaceutiska och medicinska forskare att tillföra de kunskaper som behövs för att omsätta vårdens resurser i största möjliga nytta, och vid Farmaceutiska fakulteten har en omfattande satsning på bättre läkemedelsanvändning just lämnat startblocken.

– Då jag år 2020 rekryterades till Uppsala universitet blev jag den första pusselbiten på plats i en tvärvetenskaplig investering i den patient- och samhällsfokuserade farmacin. Vår grupp har sedan dess ägnat stor kraft åt utbildning och att rusta för en stabil framtid. Längs vägen har vi även utvecklat flera värdefulla samarbeten, och att vi nu sitter i samma korridor som våra vetenskapligt närmaste kollegor öppnar för ytterligare utbyten av kunskaper och idéer, säger Björn Wettermark, professor i Läkemedelsepidemiologi.

Ann-Marie Falk, Universitetsadjunkt

Ann-Marie Falk, Universitetsadjunkt

Forskargruppen i Läkemedelsepidemiologi delar idag lokaler i Uppsalas Biomedicinska Centrum med team ledda av Sofia Kälvemark Sporrong och Elisabet Nielsen som arbetar med fokus på Samhällsfarmaci respektive Klinisk farmaci och farmakoterapi. Den gemensamma nämnaren är läkemedel i användning, men perspektiven skiljer sig åt: Farmakoterapin och den kliniska farmacin ser till individen, Läkemedelsepidemiologin belyser befolkningsperspektivet och Samhällsfarmacin fokuserar på läkemedlens roll i samhället.

– Våra grupper har sedan tidigare flera pågående samarbeten, och att vi nu ses vid kaffebryggaren gör att vi lär känna varandra ännu bättre och kontinuerligt hamnar i spontana samtal. Det i sin tur genererar ständigt pågående kreativa flöden och gör oss bättre på att nyttja varandras kompetenser och nätverk. För oss som relativt ung grupp på tillväxt är det självklart en oerhört stimulerande miljö att verka i och bidrar till att vi nu är redo att formulera en strategi för vår framtid, säger Sofia Kälvemark Sporrong, professor i Samhällsfarmaci.

Trots att doften av nymålat knappt vädrats ut står flertalet av kontorsdörrarna öppna och aktiviteten i korridoren är påtaglig. I ett utrymme utanför pentryt står en gemensam frukost uppdukad för ett tidigt möte och en forskare konstaterar det närmast uppenbara: Redan några veckor efter lokalernas invigning är den tvärvetenskapliga miljö vi befinner oss i ett kvitto på den betydelse som närvaro och oplanerade interaktioner har för en inspirerande, tillåtande och kreativ atmosfär.

– Vi har avsiktligt valt att fördela rummen så att vi blandar grupper, lärare och forskare, och jag är övertygad om att det är en starkt bidragande faktor till att vårt goda samarbete som präglas av snabba avstämningar, tydlig dialog och ett lösningsorienterat förhållningssätt. Det genererar både trygghet i arbetet och konstruktiv dialog, vilket i sin tur gagnar både utbildning och forskning. Så även om vår gemensamma miljö bara lämnat perrongen är det tydligt att vi redan befinner oss på rätt spår, säger Ann-Marie Falk, Universitetsadjunkt i Farmakoterapi.

Fakta

  • Vår forskning i Klinisk farmaci och farmakoterapi fokuserar på att studera hur vi kan optimera och individanpassa hur läkemedel används, doseras och kombineras. Området präglas av multiprofessionellt arbete, med patienten i fokus.
  • Vår forskning i Läkemedelsepidemiologi fokuserar på att beskriva och förstå hur läkemedel förskrivs, köps ut och används av olika befolkningsgrupper och vilka effekter vi ser i form av förbättrad hälsa, biverkningar och kostnader för läkemedelsterapin.
  • Vår forskning i Samhällsfarmaci behandlar läkemedels i samhället, på olika nivåer – från den enskilda läkemedelsanvändaren, via hälso- och sjukvården och till global läkemedelspolitik.

Kontakt

Sofia Kälvemark Sporrong, Professor
Samhällsfarmaci
Sofia.Kalvemark-Sporrong@uu.se

Elisabet Nielsen, Professor
Klinisk farmaci och farmakoterapi
Elisabet.Nielsen@farmaci.uu.se

Björn Wettermark, Professor
Läkemedelsepidemiologi
Bjorn.Wettermark@uu.se

text: Magnus Alsne, foto: Mikael Wallerstedt

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
youtube
linkedin