Ola Spjuth ska integrera AI i SciLifeLabs DNA

– Mitt mål är att integrera Artificiell Intelligens i SciLifeLabs ekosystem, säger Ola Spjuth, professor vid Farmaceutiska fakulteten, som fått förtroendet att leda utvecklingen av en nationell AI-strategi för Sveriges forskningsinfrastruktur för molekylära biovetenskaper.
Ola Spjuth, professor i farmaceutisk bioinformatik, har fått uppdraget att leda utvecklingen av en nationell AI-strategi för SciLifeLab – Sveriges forskningsinfrastruktur för molekylära biovetenskaper. Ola Spjuth intar därmed en central roll i SciLifeLabs snabba intensifiering av sin datacentrerade verksamhet och service till forskarsamhället.
– Den Artificiella Intelligensen öppnar ständigt nya dörrar för den biovetenskapliga forskningen, men förutsätter också dedikerat arbete om vi ska befästa Sveriges position i den pågående life science-revolutionen. Mitt mål är att integrera AI i SciLifeLabs ekosystem – och en nationell AI-strategi för SciLifeLab är ett viktigt första steg i rätt riktning, konstaterar Ola Spjuth vid Uppsala universitets Farmaceutiska fakultet.

Ola Spjuth och Per Larsson, Farmaceutiska fakulteten
Ola Spjuths uppdrag omfattar även rollen som rådgivare till SciLifeLab Data Center, främst med fokus på formeringen av en teknisk grund för infrastrukturens befintliga och framtida AI-kapacitet, något som bland annat sker via tester och pilotverksamhet av AI-verktyg med potentiell betydelse för SciLifeLabs uppdragsgivare. Ola Spjuth kommer att bedriva sitt arbete i nära samverkan med SciLifeLabs director Jan Ellenberg och co-director Mia Phillipson.
– En nationell AI-strategi som förverkligar synergierna mellan utveckling av AI-drivna verktyg för dataanalys och implementering av dessa i SciLifeLab för att erbjuda ännu bättre forskningsstöd är utan tvekan en nyckelkomponent i våra framtidsplaner, säger Jan Ellenberg.
Med AI-baserade modeller ska SciLifeLab utveckla sin service med ännu snabbare och mer förfinade dataanalyser inom bland annat genomik, rumslig biologi och bildbehandling. Det öppnar för identifiering av än mer komplexa mönster i biomedicinska data, vilket i sin tur ska effektivisera vägen till upptäckter av nya läkemedel, förbättrad diagnostik och skräddarsydda behandlingar.
– Den artificiella intelligensen och de självlärande maskinerna tillför ständigt nya dimensioner. Vår grupp invigde redan för tre år sedan vår egen robotiserade facilitet vid Uppsalas Biomedicinska Centrum vilket möjliggjort automatisering av flera rutinuppgifter, ökat vår produktivitet och frigjort värdefull tid. Hösten 2022 kompletterade vi med ett robotiserat kurslaboratorium som idag attraherar studenter från flera olika biovetenskapliga discipliner, och för mig råder ingen tvekan om att AI och automation kommer att få allt viktigare roll i framtidens forskning, säger Ola Spjuth.
Fakta
- Science for Life Laboratory är ett nationellt forskningscenter för molekylära biovetenskaper.
- SciLifeLab startades 2010 gemensamt av Karolinska Institutet, KTH, Stockholms universitet och Uppsala universitet.
- År 2013 utsågs SciLifeLab till nationell forskningsinfrastruktur och sammanför idag högteknologiska analysmetoder, hantering av stora mängder forskningsdata och tvärvetenskapliga samarbeten.
Kontakt
Ola Spjuth, Professor
Institutionen för farmaceutisk biovetenskap
Ola.Spjuth@uu.se
text: Magnus Alsne & SciLifeLab, foto: Mikael Wallerstedt