Professor Thomas Dorlo söker nya metoder att bota försummade sjukdomar

– Min drivkraft är möjligheten att göra skillnad för några av världens mest utsatta patientgrupper, säger Thomas Dorlo, ny professor i farmakometri som nyligen avslutade en klinisk studie i inbördeskrigets Sudan där han har en central roll i utvecklingen av nya behandlingar mot tropiska parasitsjukdomar.
Farmaceutiska fakulteten gratulerar Thomas Dorlo som utnämnts till ny professor i Farmakometri vid Uppsala universitet, ett beslut som ytterligare befäster forskningsmiljöns redan framskjutna position i den akademiska världen. Thomas Dorlo rekryterades år 2022 från The Netherlands Cancer Institute till Uppsalas Institution för farmaci där han idag leder det egna teamet i Tropisk Farmakologi och Läkemedelsbehandling.
– Jag erhöll min apotekar- och forskarutbildning i Nederländerna, men liksom för alla andra som väljer att utforska de farmakometriska vetenskaperna pekade kompassen snart på Sverige och Uppsala universitet. Idag har jag etablerat mitt eget spår med fokus på precisionsmedicinska verktyg mot tropiska parasitsjukdomar, och att Uppsala universitet nu tydligt visar att de vill fortsätta sin satsning i ett fält där akademisk forskning är direkt nödvändig känns mycket positivt, säger Thomas Dorlo.
I centrum för Thomas Dorlos forskning är det Världshälsoorganisationen definierar som Försummade Sjukdomar, en benämning som omfattar brist på effektiva läkemedel, otillräcklig kunskap om doseringar och infrastrukturer utan möjlighet att tillgodose vårdbehov. Det innebär att Thomas Dorlo utför stora delar av sitt arbete med fokus på låginkomstländer, och under sensommaren publicerade han resultaten av en klinisk studie genomförd i Sudan i tidskriften Lancet Infectious Diseases.

Thomas Dorlo på plats i Kenya
– Vi har prövat en ny behandling mot infektionssjukdomen Mycetom, och vår studie på 104 patienter visar att Fosravuconazole erbjuder ett fullgott och mer kostnadseffektivt alternativ utan att orsaka de biverkningar som nuvarande behandlingar medför, samtidigt som patienterna övergår från daglig dos till en dos i veckan. Är våra resultat tillräckliga för att övertyga Sudans Läkemedelsmyndighet att godkänna behandlingen hoppas vi att det ska sprida sig till andra länder i regionen.
Parallellt är Thomas Dorlos forskargrupp involverad i en klinisk studie som just nu pågår i fem afrikanska länder. I projektet, PYRAPREG, har nästan 2000 gravida kvinnor genomgått en ny kombinationsterapi mot malaria vilket är den tredje vanligaste dödsorsaken bland kvinnor i fertil ålder i Afrika. Härnäst väntar en uppföljande studie med fokus på de barn som kvinnorna nu hunnit föda, och även om det är för tidigt att dra några säkra slutsatser indikerar preliminära data att behandlingen har effekt på malariaparasiter, men alltjämt behöver vi ytterligare kunskap om säkerhet och dosering.
– Det här är sjukdomar som främst drabbar fattiga patientgrupper i länder vars vårdsystem generellt har svårt att tillgängliggöra de få mediciner som står till buds. Det medför att industrins incitament att engagera sig är svaga, men med PYRAPREG, som vi driver i samarbete med tio akademiska partners, har vi visat vad publika aktörer förmår uträtta med genomtänkt finansiering. Så får jag önska något är det att våra förtroendevalda än tydligare prioriterar långsiktighet, vilket är en förutsättning för att fullfölja påbörjade forskningslinjer och att – i utsatta länder – bygga upp och upprätthålla forskningsfaciliteter för kliniska prövningar på plats.
Fakta
- WHO:s nuvarande lista över försummade tropiska sjukdomar omfattar 21 infektionssjukdomar som finns i tropiska och subtropiska områden i 149 länder.
- De flesta av dessa sjukdomar orsakas av parasiter och maskar men även bakterier och virus förekommer.
- Gemensamt för många av dessa sjukdomar är att det saknas bra och lättanvända diagnosmetoder och att de läkemedel som används är gamla, svåra att ge och har många och svåra biverkningar.
Länkar
- Thomas Dorlo (profilsida, Uppsala universitet)
- Thomas Dorlo • Aktuella publiceringar (PubMed)
- Forskning i Farmakometri vid Uppsala universitet
Kontakt
Thomas Dorlo, Professor
Institutionen för farmaci
thomas.dorlo@farmaci.uu.se
text: Magnus Alsne, foto: Institutionen för farmaci