Välbesökt när Apotekarstudenter presenterade fördjupningsprojekt

Apotekarprogrammet symposium nyhet

Från enzymstudier i Skottland till avfallshantering vid AstraZenecas site i Södertälje: Uppsalas apotekarstudenter bjöd på stor bredd vid årets projektsymposium. ”Presentationerna håller genomgående oerhört hög kvalitet” konstaterar Jörgen Bengtsson och Lisa Fredriksson Carreras, ansvarig och samordnare vid Apotekarprogrammet.

Fredag 17 januari inbjöd Farmaceutiska fakulteten till traditionsenligt projektsymposium där studenterna vid Apotekarprogrammets termin 9 redovisar resultaten av sina fördjupningsprojekt för lärare, familj och vänner. För andra året i rad fick varje student även tillfälle att inför en välfylld hörsal ge en minutlång presentation av sitt arbete inför de åtföljande postersessionerna.

Apotekarstudent presenterar arbete

– Vår spontana reaktion efter att ha lyssnat till årets 61 presentationer är att de genomgående håller en otroligt hög kvalitet. Materialet är genomtänkt, väl anpassat till målgruppen och förmedlar en precis lagom mängd information för formatet. Det är också väldigt roligt att se så många lärare och anhöriga på plats för att ta del av studenternas arbeten, konstaterar Jörgen Bengtsson och Lisa Fredriksson Carreras, ansvarig respektive samordnare vid Apotekarprogrammet.

Studenterna har under höstterminen utfört sina projekt inom akademi, industri och myndigheter. Flera har dessutom valt att göra sitt arbete utanför Sveriges gränser. Till dem hör Paloma van Setten som reste till Universitetet i Aberdeen där hon studerat möjligheten att uttrycka tre enzymer från Luktviol med tänkbar cyklisering mot peptider, vilket om det visar sig genomförbart kan bli till stor nytta för läkemedelsindustrin.

R Kouki

– Jag tillbringade tre månader i en forskargrupp vid Institute of Medical Sciences, där mina dagar bestod av laborationer, artiklar, seminarier och att skriva på mitt fördjupningsprojekt. Det var en självständig process där resultaten nu tas vidare i ett samarbete mellan Uppsala universitet och Universitetet i Aberdeen, säger Paloma van Setten som härnäst beger sig till Stockholm för praktik vid Apoteket AB.

Rouzi Kouki utförde sitt arbete vid AstraZenecas anläggning i Södertälje, där företaget beräknar öka sin produktion av läkemedlet Symbicort Turbuhaler med 40 procent. Parallellt har AstraZeneca målet att minska sitt avfall med 10 procent under samma period, och Rouzi Kouki har i sitt fördjupningsprojekt deltagit i att utveckla en metod för avfallshantering som väntas reducera förbrukningen av wellpapp med 64,4 procent.

Maja Sikström presenterar arbete

– Jag presenterade nyligen utfallet av mitt projekt för ledningspersonal vid AstraZeneca och de hoppas inom kort påbörja arbetet med att implementera resultaten. Själv har jag från ett annat företag fått erbjudande att det kommande året delta i ett årslångt uppdrag med fokus på läkemedelshantering, vilket självklart känns otroligt inspirerande, konstaterar Rouzi Kouki.

Maja Sikström har utfört sitt projekt vid Institutionen för Farmaci, där hon vid forskningsmiljön i Molekylär galenisk farmaci studerat möjligheten att öka utrymmet för oral tillförsel av peptidbaserade läkemedel, ett högaktuellt område då de utmaningar som omger peptidläkemedel innebär att de idag främst tillförs via injektion.

Anton Bengtsson

– Vi har genom att tillsätta lipidbaserade formuleringar sett att de både ger skydd mot tarmens enzymer och kan generera absorptionsförbättrare via lipidsmältning i tarmen Det är intressanta resultat, men som förutsätter fortsatt permeabilitetsbedömning och validering av kontroller, säger Maja Sikström som härnäst tillträder en position som forskningsassistent.

Medicinalrådet Per Manells pris för bästa examensarbete tilldelades Thelma Leifsdotter Ilbäcken som utfört sitt projekt vid Institutionen för läkemedelskemis forskningsmiljö i preparativ läkemedelskemi. Välförtjänta hedersomnämnanden gavs även till Sara Bakhaya som i sitt arbete utvecklat ChatGPT-modeller för kommunikationsträning inom egenvården, samt till Isabella Mattsson som ur ett miljöperspektiv studerat regionala behandlingsrekommendationer för depression och ångest.

Kontakt

Jörgen Bengtsson, Ansvarig
Apotekarprogrammet
Jorgen.Bengtsson@farmaci.uu.se

Lisa Fredriksson Carreras, Samordnare
Apotekarprogrammet
Lisa.Fredriksson@farmbio.uu.se

Text & foto: Magnus Alsne

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin