Möt våra forskare
Här får du en introduktion till medarbetarna i vår grupp. Välkommen att kontakta oss för ytterligare information om oss och vår verksamhet.
Mikael Hedeland, professor i analytisk farmaceutisk kemi
Mikael Hedeland disputerade i analytisk farmaceutisk kemi år 1999, och rekryterades till denna professur år 2018 efter en lång sejour vid Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA. Där innehade han under åren olika positioner som forskare, laborator, sektionschef och avdelningschef. Han arbetade bl.a. med frågor rörande analys av dopningsprover från nordisk trav- och galoppsport, samt var med och drev ett GLP-laboratorium för läkemedelsanalyser.
Mikael Hedeland fokuserar sin forskning på främst bioanalys av läkemedel och kroppsegna ämnen med kromatografi kopplat till masspektrometri (LC-MS/MS). Olika aktuella inriktningar är dopningskontroll, läkemedelsmetabolism, metabolomik, lipidomik och läkemedel i miljön.
Kontakt
Mikael Hedeland, Professor
Institutionen för läkemedelskemi
Mikael.Hedeland@ilk.uu.se
David Balgoma, affilierad forskare
David Balgoma är en affilierad forskare och baserad vid Valladolid universitet, Spanien. David disputerade i biokemi vid Valladolid universitet och Spanska forskningsrådet år 2009.
David Balgomas forskning fokuserar främst på att undersöka rollen och reglering av lipidoxidation i makrofager vid ferroptosis (en järnberoende programmerad celldöd). För att reda ut mekanismerna kring detta, siktar David Balgoma på att utveckla och kombinera nya analytiska, bioinformatiska och biologiska verktyg med ett holistiskt förhållningssätt.
Kontakt
David Balgoma, forskare
Institutionen för läkemedelskemi
David.Balgoma@ilk.uu.se
Nina Bergman, doktorand
Nina Bergman kommer från Motala, där hennes intresse för kemi startade. En starkt bidragande anledning till det var Ninas farfar, som arbetade med kärnfysik och kemi och hade ett starkt inflytande i hennes liv. Nina Bergman studerade analytisk kemi vid Linköpings universitet där hon tog sin kandidatexamen. Hennes kandidatuppsats handlade om fastfasextraktionstekniker och molekylärt präglade polymerer, för att försöka detektera 8-OHdG i plasma- och urinprover. Teknikerna som användes var elektrokemisk detektion med UV/Vis och HPLC-separation.
Nina flyttade därefter till Uppsala och tog sin magisterexamen i analytisk kemi vid Uppsala universitet. Under denna tid fick Nina möjlighet att lära sig mer om separationstekniker som HPLC, GC och CE, och studerade även mycket mer masspektrometri. Ninas magisteruppsats fokuserade på detektion av lågviktsmolekyler med hjälp av MALDI-ToF.
Nina Bergman är för närvarande doktorand i analytisk farmaceutisk kemi, där hon fortsätter sina studier av molekyler med låg molekylvikt under handledning av Mikael Hedeland och Jonas Bergquist.
Kontakt
Nina Bergman, doktorand
Institutionen för läkemedelskemi
Nina.Bergman@ilk.uu.se
Ulf Bondesson, professor
Ulf Bondesson var professor i kemi vid Statens veterinärmedicinska anstalt 1993 – 2018. Verksamheten omfattade olika kemiska inriktningar med oorganisk och organisk analysverksamhet. Huvudinriktningen var masspektrometrisk läkemedelsanalys av olika provmaterial, med speciellt fokus på området dopningskontroll av hästar och hundar.
Vidare har Ulf Bondesson arbetat med läkemedelsrelaterade frågor inom anställningar på Läkemedelsverket, Apoteksbolaget, Klinisk farmakologi vid Karolinska sjukhuset, Forskningsavdelningen vid Ulleråkers sjukhus, adjungerad professor vid Avdelningen för analytisk farmaceutisk kemi och som teknisk bedömare till SWEDAC och likande verksamheter med internationella myndigheter samt deltagit i utvecklandet av kvalitetssäkring såsom ackreditering och GLP-godkännade för det egna laboratoriet. Dessa anställningar följde efter disputation vid Avdelningen för organisk farmaceutisk kemi och apotekarexamen vid den farmaceutiska fakulteten i Uppsala.
Kontakt
Ulf Bondesson, professor
Institutionen för läkemedelskemi
Ulf.Bondesson@ilk.uu.se
Mikael Engskog, docent, universitetsadjunkt
Mikael Engskog kom till Uppsala universitet år 2010 efter att ha doktorerat inom analytisk kolhydratkemi vid Karolinska Institutet. I sin avhandling fokuserade Mikael Engskog på användningen utav analytiska tekniker så som vätske- och gaskromatografi kopplat till masspektrometri men även NMR för strukturanalys av lipopolysackarider. Mikael har under sin tid vid Uppsala universitet dels varit anställd som forskare, men bedriver nu merparten undervisning inom analytisk farmaceutisk kemi.
Mikael Engskog fokuserar sin forskning på applikationen av metabolomik med kromatografi kopplad till masspektrometri inom neurodegenerativa sjukdomar samt cancer men även på analytisk metodutveckling och kvalitetssäkring för screening analyser av små endogena molekyler i biologiska prov.
Kontakt
Mikael Engskog, docent, universitetsadjunkt
Institutionen för läkemedelskemi
Mikael.Engskog@ilk.uu.se
Ann-Marie Garzinsky, PostDok
Ann-Marie Garzinsky påbörjade sitt postdoktorala projekt sommaren 2023, som genomförs i samarbete mellan Uppsala universitet och det tyska sportuniversitetet i Köln. Vid det senare arbetade Ann-Marie senast med sin doktorsexamen i analytisk kemi, där hon fokuserade på förebyggande dopningsforskning, särskilt på karakterisering av alternativa och kompletterande matriser för dopningskontroller. Före sitt arbete i Köln studerade Ann-Marie farmaci vid universitetet i Münster och tog examen 2017 som licensierad apotekare.
Ann-Marie Garzinskys nuvarande forskning är också relaterad till dopningsanalys. Målet är att särskilja anabola steroider baserat på deras utsöndringsprofiler samt att undersöka relevanta plasmaproteinbindningar.
Kontakt
Ann-Marie Garzinsky, PostDok
Institutionen för läkemedelskemi
a.garzinsky@biochem.dshs-koeln.de
Jakob Haglöf, dr., universitetsadjunkt
Jakob Haglöf disputerade i analytisk farmaceutisk kemi 2010 med en avhandling om kirala separationer med kapillärelektrofores och vätskekromatografi. Han arbetar idag som universitetsadjunkt och studierektor i analytisk farmaceutisk kemi samt är en del av farmaceutiska fakultetens kommitté för grundutbildning. Sedan 2020 arbetar han även deltid som pedagogisk utvecklare på Uppsala universitets enhet för pedagogisk utveckling och kan sedan 2021 titulera sig excellent lärare.
Jakob Haglöfs forskning handlar om utveckling av analysmetoder för oligonukleotider med LC-MS, med särskilt fokus på användning av nya stationära faser för vätskekromatografiska metoder. Han stöder även gruppens forskning inom metabolomik, framför allt med expertis inom vätskekromatografi och kemometri.
Kontakt
Jakob Haglöf, dr., excellent lärare
Institutionen för läkemedelskemi
Jakob.Haglof@ilk.uu.se
Rupender Kumari, Forskare
Rupender Kumari började sin resa som forskare i analytisk farmaceutisk kemi i oktober 2023 vid institutionen för läkemedelskemi. Den största bidragande orsaken till Kumaris framgång fram till Uppsala universitet har varit hennes stödjande mor, Sushila Devi, som ansträngde sig och ständigt övervann oddsen för att hennes dotter skulle bli välutbildad och självständig, vilket successivt gjorde det möjligt för Rupender att uppnå allt det hon någonsin kunde på egen hand.
Rupender Kumari fick sin doktorsexamen i analytisk kemi 2015 från Council of Scientific and Industrial Research – Indian Institute of Toxicology Research (CSIR-IITR), Lucknow, Indien. Innan hon kom till Uppsala universitet hade hon tidigare erfarenhet av att arbeta som forskare inom rättstoxikologi. Hennes forskning fokuserade på att utveckla miniatyriserade extraktionstekniker, analysera ett brett spektrum av organiska föreningar med flera klasser och identifiera karakteristisk kemisk eller metallprofilering som kan hjälpa till vid toxikologiska bedömningar, förutsäga potentiella faror för människors hälsa och miljön.
Rupender Kumaris nuvarande forskning fokuserar på att utforska dynamiska provberednings-/analysmetoder, använda högupplösande LC-MS för att analysera små molekyler och förstå metabolomiska mönster för att stödja nya antibakteriella läkemedelsupptäckter.
Kontakt
Rupender Kumari, Forskare
Institutionen för läkemedelskemi
Rupender.Kumari@ilk.uu.se
Jenny Nilsson, doktorand
Jenny Nilsson påbörjade sina doktorandstudier år 2021 inom analytisk farmaceutisk kemi. Jenny tog apotekarexamen vid Uppsala universitet år 2020. Efter sin examen har hon arbetat med analys av oligonukleotider med 2D-LC/MS metoder vid Institutionen för läkemedelskemi vid Uppsala universitet.
Jenny Nilssons forskning fokuserar på metabolomik och lipidomik för att öka förståelsen av levercancer och dess behandling med hjälp av vätskekromatografi kopplad till masspektrometeri.
Kontakt
Jenny Nilsson, doktorand
Institutionen för läkemedelskemi
Jenny.M.Nilsson@uu.se
Sofia Nilsson, dr., universitetsadjunkt
Sofia Nilsson arbetar sedan 2019 som universitetsadjunkt i analytisk farmaceutisk kemi vid Institutionen för läkemedelskemi, Uppsala Universitet. Sofia har studerat till receptarie vid Linnéuniversitetet, avlagt en masterexamen i farmaci med inriktning på läkemedelskemi och läkemedelsutveckling vid Uppsala universitet och disputerat inom analytisk farmaceutisk kemi vid Helsingfors universitet. Doktorsavhandlingens titel är ”Miniaturized devices for reaction monitoring using online mass spectrometry and developments towards reaction control”, och kan läsas via denna länk: https://helda.helsinki.fi/handle/10138/306828.
Sofia undervisar och är kursansvarig för kurser på grund- och avancerad nivå i analytisk farmaceutisk kemi inom Receptarieprogrammet och Apotekarprogrammet vid Uppsala universitet. Utöver detta är hon koordinator för Kompletteringsspåret från receptarie till apotekare, samt lärarrepresentant i Programutskottet för Receptarieprogrammet vid Uppsala universitet.
Sofias forskningsintressen fokuserar på utvecklande och användande av miniatyriserade system kopplade online till detektionstekniker för reaktionsstudier samt på molekylärt imprintade polymerer (MIPs) för styrning av reaktioners selektivitet och som upparbetningssystem med hög selektivitet. Sofias publikationer kan hittas här: https://www.webofscience.com/wos/woscc/summary/d08e61b8-94c2-4432-b4d4-c46c0bb5b3ad-62026c0b/relevance/1.
Kontakt
Sofia Nilsson, dr., universitetsadjunkt
Institutionen för läkemedelskemi
Sofia.Nilsson@ilk.uu.se
Curt Pettersson, professor emeritus
Curt Pettersson disputerade i analytisk farmaceutisk kemi 1984 och var verksam som forskarassistent under åren 1984-1990 vid institutionen för analytisk farmaceutisk kemi. Därefter anställdes Pettersson som universitetslärare och befordrades 2000 till professor i analytisk farmaceutisk kemi.
Petterssons forskning har varit inriktad mot separationsteknikerna HPLC, UPLC, SFC och CE. Forskningen var under 70-90 talen fokuserad på utveckling av ny metodik för att separera och bestämma enantiomerer inom produkt- och bioanalys. Senare användes även UPLC, CE och SFC för studier av bl.a. enantiomerer i samband med läkemedelsstudier i miljön. Andra inriktningar av Petterssons forskning har varit utveckling av metoder för bestämning av proteinbindning och löslighet av läkemedel med hjälp av HPLC. Petterssons forskning är idag inriktad mot metabolomik, läkemedelsmetabolism, läkemedel i miljön och dopingkontroll.
Curt Pettersson var under drygt 12 år prefekt vid institutionen för läkemedelskemi och studierektor i ämnet analytisk farmaceutisk kemi under mer än 20 år. För sitt arbete vid farmaceutiska fakulteten, vetenskapsområdet medicin och farmaci, tilldelades Pettersson 2017 Gustaf Adolfs medaljen i guld.
Kontakt
Curt Pettersson, Professor emeritus
Institutionen för läkemedelskemi
Curt.Pettersson@ilk.uu.se
Emelie Sedvall, doktorand
Emelie Sedvall påbörjade sina doktorandstudier år 2019 och bedriver sin forskning i samarbete med Umeå universitet. Emelie studerade till civilingenjör med inriktning kemiteknik vid Uppsala universitet och tog sin examen 2019.
Emelie Sedvalls forskning är inom området läkemedel i miljön. Fokus för hennes forskning är att studera läkemedel i vattenlevande ryggradslösa djur med hjälp av vätskekromatografi kopplad till masspektrometri.
Kontakt
Emelie Sedvall, doktorand
Institutionen för läkemedelskemi
Emelie.Sedvall@ilk.uu.se
Cari Sänger – van de Griend, docent
Cari Sänger – van de Griend disputerade i analytisk farmaceutisk kemi år 1999 medan hon var anställd inom farmaceutiska industrin. Hennes avhandling handlar om kiral separation av läkemedel med hjälp av kapillärelektrofores och kan läsas som en riktlinje för metodutveckling av kiral CE. Hon fortsatte att arbeta inom farmaceutiska industrin i Sverige och därefter Nederländerna. 2011 startade hon ett eget företag, Kantisto, som sysslar med vetenskapligt stöd och undervisning inom farmaceutisk analytisk kemi med fokus på Analytical Quality by Design. Hon är expert inom kapillärelektrofores men har även erfarenhet av andra separationstekniker samt olika läkemedelskarakteriseringstekniker såsom fast-fasanalys, upplösningsstudier, NMR, m.fl. 2013 blev hon docent vid institutionen.
Cari Sängers forskning är inriktad mot industriell läkemedelsanalys, främst bioterapeutiska läkemedel och vacciner. Hon är ordförande för Europeiska Farmakopéns arbetsgrupp för kapillärelektrofores och medlem i Analytical Quality by Design-arbetsgruppen.
Kontakt
Cari Sänger – van de Griend, docent
Institutionen för läkemedelskemi
cari.sanger@kantisto.nl
Pham Long Vo, Forskningsingenjör
Pham Long Vo disputerade framgångsrikt med sin doktorsavhandling 2015 vid Umeå universitet och fortsatte sedan att arbeta där i ytterligare ett år. Long flyttade till Uppsala i slutet av 2016 då han fick en ny tjänst som forskningsingenjör vid Institutionen för kemi – Ångströmlaboratoriet. Han arbetade där i 5 år till 2021 och han fick dessutom ytterligare en tjänst på Ångström Advanced Battery Center (ÅABC) som laboratoriechef och kemikalieombud under perioden 2019-2020. Long har också under en kort period arbetat på ett snus och tobaksföretag i Enköping 2022 innan han kom tillbaka till Uppsala universitet för nuvarande arbete på både institutionen för läkemedelskemi och institutionen för kemi – BMC.
Pham Long Vo:s forskning fokuserar på metodutveckling och validering av analytiska metoder för metaboliter i biologiska prover (t.ex. plasma, cerebrospinalvätska – CSF, urin, etc) genom att använda UHPLC-kopplat till MS-detektorer.
Kontakt
Pham Long Vo, Forskningsingenjör
Institutionen för läkemedelskemi
long.vo@ilk.uu.se
Kontakt
- Mikael Hedeland
- Institutionen för läkemedelskemi, 070-657 1663