Biomarkörer för tarmflora, metabolomik och proteomik för att förstå alkoholinducerad risk för kardiovaskulär sjukdom

Detta forskningsprojekt undersöker hur alkoholintag bidrar till ateroskleros och risken för hjärt-kärlsjukdom, med fokus på de potentiella medierande rollerna hos tarmfloran, metabolomik och proteomik, med hjälp av avancerade molekylära och epidemiologiska metoder.

Grundinformation

  • Finansiär: Vetenskapsrådet

Projektbeskrivning

Alkohol kan påverka hjärtkärlhälsan och hög konsumtion kan öka risken för ateroskleros och kardiovaskulära händelser. Mekanismerna är inte helt klarlagda, men alkoholintag skulle kunna leda till förändringar i tarmflorans sammansättning och/eller påverka metabolit- eller proteinprofiler, och därigenom bidra till utvecklingen av aterosklerotiska plack.

Vårt mål är att undersöka sambandet mellan alkoholkonsumtion, särskilt dryckesmönster (t.ex. berusningsdrickande) och typer av alkohol (t.ex. öl, vin och sprit), och tarmflorans sammansättning, metabolomiska och proteomiska profiler och deras funktionella vägar. För att uppnå dessa mål nyttjar vi flera stora svenska kohortstudier (SCAPIS, SIMPLER och EpiHealth) som har data från omfattande kliniska mätningar, kost- och livsstilsbedömningar, tillsammans med djupsekvensering av tarmfloran och detaljerade mätningar av plasmametabolomik och proteomik.

Genom profilering av tarmmikrobiomet, metabolomik och proteomik samt alkoholintag i förhållande till ateroskleros och hjärtkärlhändelser, utgör det aktuella projektet en satsning på precisionsmedicin och kommer sannolikt att leda till identifiering av biomarkörer som förutsäger individers respons på alkoholintag.

Marju Orho-Melander, Lunds universitet

Johan Ärnlöv, Karolinska Institutet

Gunnar Engström, Lunds universitet

Gustav Smith, Göteborgs universitet

Rikard Landberg, Chalmers universitet

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin