Hälsa och socioekonomi hos föräldrar till barn med typ 1 diabetes
Att ha ett barn med en kronisk sjukdom kan utgöra en stor stress för föräldrar. Här undersöker vi de kardiovaskulära, psykiatriska och socioekonomiska konsekvenserna för föräldrar till barn som diagnostiserats med typ 1-diabetes i Sverige.
Grundinformation
- Finansiär: Forte,Svenska Diabetesfonden, Svenska Barndiabetesfonden, Svenska Läkaresällskapet, Familjen Ernfors fond, P.O. Zetterlings stiftelse och Nils Erik Holmstens stiftelse.
Projektbeskrivning
Typ 1-diabetes är en kronisk autoimmun sjukdom som kännetecknas av uttalad insulinbrist. Föräldrar till barn som diagnostiserats med typ 1-diabetes bär huvudansvaret för att sköta sjukdomen, vilket innebär insulinbehandling och kontinuerlig glukosmätning, men också monitorering av tex kostintag och fysisk aktivitet. Föräldrar behöver också hantera akuta låga och höga blodsockerhändelser och säkerställa adekvat diabetesvård i förskole- och skolmiljö. Att ha barn med typ 1-diabetes kan därför innebära en hög grad av stress för föräldrarna, vilket kan påverka deras egna kardiovaskulära och psykiska hälsan samt deras möjlighet att förvärvsarbeta. Genom att förstå de hälsomässiga och ekonomiska konsekvenser för föräldrarna, och hur de bidrar till familjens sammanlagda sjukdomsbörda, kan man förbättra framtida strategier för föräldrastöd.
Detta tvärvetenskapliga projekt baseras på en populationsbaserad registerlänkning mellan nationella hälso-, befolknings- och kvalitetsregister. Studiepopulationen omfattar biologiska föräldrar till mer än 18 000 barn födda mellan 1987 och 2020 som diagnostiserats med typ 1-diabetes före 18 års ålder, samt mer än 700 000 befolkningsbaserade föräldrakontroller och 10 000 syskon till föräldrarna.