Tarmmikrobiota och risk för hjärt-kärlsjukdom
Hjärt-kärlsjukdomar (CVD) är fortfarande en viktig orsak till dödsfall och försämrad livskvalitet för människor över hela världen. I utvecklingen av dessa sjukdomar spelar ateroskleros (dvs. åderförkalkning) en nyckelroll. Vårt mål är att förstå om tarmfloran spelar en roll i utvecklingen av aterosklerotisk CVD.
Grundinformation
- Finansiär: EU – Horizon Europe – ERC, Hjärt-Lungfonden, Vetenskapsrådet
Projektbeskrivning
Mikrobiomet, särskilt det som finns i tarmen, har visat sig vara en möjlig riskfaktor för utveckling av kardiovaskulära sjukdomar. Det har visat sig att sammansättningen av tarmfloran hos patienter med hjärt-kärlsjukdom skiljer sig från den hos individer utan sjukdomen. Vad som ännu inte är klart är om sammansättningen av tarmfloran också är relaterad till framtida hjärt-kärlsjukdomar hos friska individer.
I detta projekt studerar vi tarmmikrobiotans roll i utvecklingen av hjärt-kärlsjukdom i en longitudinell design. För detta ändamål använder vi data från fyra stora pågående svenska kohorter, med mätningar av tarmmikrobiota med hjälp av shotgun-metagenomik samt omfattande information om kost- och livsstilsfaktorer, läkemedelsanvändning och koppling till registren. Kohorterna inkluderar Swedish Infrastructure for Medical Population-Based Life-Course and Environmental Research (SIMPLER), som omfattar Cohort of Swedish Men (COSM) och Swedish Mammography Cohort (SMC), Swedish CArdioPulmonary BioImage Study (SCAPIS) och Malmö Offspring Study (MOS). Vårt primära syfte är att undersöka prospektiva samband mellan tarmfloran och förekomsten av aterosklerotisk CVD. Vi kommer också att undersöka sambanden mellan tarmfloran och två huvudtyper av aterosklerotisk CVD: ischemisk hjärtsjukdom och ischemisk stroke. Förbättrad förståelse för hur tarmfloran påverkar risken för hjärt-kärlsjukdomar kommer potentiellt att göra det möjligt för oss att utforma interventioner riktade mot tarmfloran som kan förebygga och behandla hjärt-kärlsjukdomar.
Samarbetsparter
Marju Orho-Melander, Institutionen för kliniska vetenskaper i Malmö, Lunds universitet
Johan Ärnlöv, Avdelningen för familjemedicin och primärvård, Institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle, Karolinska Institutet, och Hälsohögskolan, Högskolan Dalarna, Falun