Forskningsdata
Uppsala universitet strävar efter att erbjuda adekvata resurser och stöd vid hantering av forskningsdata under hela forskningsprocessen.
Kontakta Forskningsdatastöd om du har frågor
Regelverk, riktlinjer och etiska aspekter
Om offentlighetsprincipen, arkivering, personuppgifter i data och god forskningssed.
Planera hanteringen av data
Om datahanteringsplaner, avtal, tillstånd och datasäkerhet
Dokumentera och organisera
Om FAIR-principerna, metadata och organisering av data
Skapa och samla in data
Att tänka på när nya data skapas eller befintliga data ska återanvändas
Lagra och samarbeta
Lagringslösningar för forskningsdata och lösningar vid samarbeten
Publicera data
Om val av datarepositorium, licenser och permanenta identifierare.
Kontakt och stöd
Forskningsdatastödet vid Uppsala universitet bemannas av personer med kompetens inom olika områden med relevans för forskningsdatahantering.
Du kan skicka alla frågor om forskningsdatahantering till: dataoffice@uu.se
- Vi erbjuder rådgivning och stöd i forskningsdatafrågor
- Vi kan träffa dig individuellt eller i grupp tillsammans med dina kollegor - på plats eller digitalt
- Vi ger gärna skräddarsydda presentationer för forskargrupper, institutioner och andra grupper inom UU.
- Kontakta dataoffice@uu.se och berätta vilka önskemål och behov du/ni har.
Andra stödfunktioner och resurser för hantering av forskningsdata
Vid Uppsala universitet
CDHU - Centrumbildning i digital humaniora och samhällsvetenskap
CDHU erbjuder forskningsstöd och kompetensutveckling för att bidra till utökad användning av digitala metoder inom humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning. Ger stöd i digitala metoder och verktyg i hela forskningsprocessen.
Dataskyddsombud: e-post: dataskyddsombud@uu.se
Ombudets roll är att kontrollera att personuppgiftsbehandling inom organisationen sker i enlighet med föreskrifterna i dataskyddsförordningen (GDPR).
Enheten för informationsförsörjning, registratur och arkiv
Registraturen vid Uppsala universitet ger stöd inom informationshantering och ärenden som rör allmän handling vid lärosätet.
Enheterna för forskningsstöd vid kanslierna för HumSam, MedFarm och TekNat
Enheterna för forskningsstöd håller kontakt med de stora svenska forskningsfinansiärerna och ger information om utlysningar och nyheter till universitetets forskare och administratörer. Ger även stöd vid forskningsansökningar inom EU:s ramprogram och andra ansökningar som kräver central hantering.
God forskningssed - kontakt och rådgivning
- Förtroendepersoner för god forskningssed vid Uppsala universitet, kan ge stöd, råd och information om god forskningssed och etikprövning till institutionsledningar och forskare.
- Centrum för forsknings- och bioetik (CRB)
Fakultetsövergripande centrum som erbjuder hjälp med att anordna undervisning i forskningsetik. - Nämnden för utredning av avvikelser från god forskningssed:
Nämnden är ett stöd till rektor i frågor som rör bl.a. avvikelser från god forskningssed och i att ta ställning till vilka anmälningar om oredlighet som bör överlämnas till den nationella nämnden. - Nagoyaprotokollet – stöd vid UU
Nagoyaprotokollet reglerar forskning som rör tillgång till och delning av genetiska resurser och traditionell kunskap. - Rektorsråd för god forskningssed: stefan.eriksson@crb.uu.se
Rektorsrådet hanterar strategiska frågor rörande god forskningssed.
Juridiska avdelningen, enheten för juridik
erbjuder juridisk sakkunskap för universitetsledning och institutioner, samt företräder universitetet i juridiska angelägenheter. Hanterar även frågor om samarbetsavtal och uppdragsforskningsavtal.
Säkerhetsavdelningen
Säkerhetsavdelningen stödjer, samordnar, rådgör och utbildar inom informations- och IT-säkerhet för hela universitetet. Hjälper till med informationsklassificering av data och kravanalys av datasystem.
UCR - Uppsala Clinical Research Center
UCR är en del av stödfunktionen för klinisk forskning på Akademiska sjukhuset och Uppsala universitet och erbjuder tjänster vid genomförande av kliniska studier, observationsstudier, biostatistik och kvalitetsuppföljning inom hälso- och sjukvård.
Universitetsiblioteket
Erbjuder support i frågor som rör öppen vetenskap, datahanteringsplaner samt publicering av forskningsdata och tillhörande metadata.
Universitetsgemensam IT
IT-support vid UU hanterar alla typer av frågor som gäller IT-tjänster och IT-service, till exempel lösningar för lagring, dokumentation, samarbete och delning av data.
UPPMAX - Uppsala Multidisciplinary Center for Advanced Computational Science
UPPMAX är Uppsala Universitets resurs för högprestanda datorer, storskalig datalagring och kunskap inom högprestandaberäkning.
UU innovation
UU Innovation stöttar studenter, forskare och anställda som vill utveckla sina idéer och skapa bredare nytta med sin forskning i samhället. Hanterar frågor om kommersialisering, IP-rätt, nätverk och nyttiggörande.
UU Samverkan
UU samverkan är universitets enhet för stöd till forskningssamverkan med organisationer och företag utanför universitetet. Hanterar frågor om samverkan och nyttiggörande.
Nationella resurser - ett urval
Nationella och internationella forskningsinfrastrukturer - erbjuder ofta domänspecifik kompetens och resurser för hantering av forskningsdata
Biobank Sverige
Nationell infrastruktur som verkar för goda förutsättningarna för vård och forskning inom biobanksområdet.
InfraVis
Nationell infrastruktur som erbjuder expertis och resurser för visualisering av data
NAISS - National Academic Infrastructure for Supercomputing in Sweden
Nationell infrastruktur för högprestandaberäkning, lagring och digitala tjänster för forskningsdata.
NBIS - National Bioinformatics Infrastructure Sweden
Nationell forskningsinfrastruktur inom livsvetenskaperna och utgör bioinformatikplattformen vid Science for Life Laboratory (SciLifeLab). Svensk nod i den internationella forskningsinfrastrukturen ELIXIR
SciLifeLab Data Centre
Enhet inom SciLifeLab med ansvar för IT- och datahantering. Ger stöd till forskare som använder tjänster vid SciLifeLab och det nationella programmet för datadriven livsvetenskap DDLS .
Svensk nationell datatjänst - SND
Nationell infrastruktur som stödjer tillgängligörande, bevarande och återanvändning av forskningsdata och relaterat material. Erbjuder forskningsdatarådgivning och domänspecialister med specialistkompetens.
Swe-Clarin
Nationell infrastruktur för språkbaserad e-vetenskap och svensk nod i CLARIN -Common Language Resources and Technology Infrastructure.