Regelverk för forskningsdata

God hantering av forskningsdata är grundläggande för vetenskaplig kvalitet och forskningens integritet. Inomvetenskapliga rekommendationer som FAIR-principerna är centrala i det arbetet. Men hantering av data regleras också av ett juridiskt ramverk. Där ingår den lagstiftning som styr verksamheten vid Uppsala universitet som myndighet.

Av stor vikt för forskningsdata är de författningar och regelverk som rör:

En bra översikt av lagar, rekommendationer och etiska riktlinjer som reglerar och ställer krav på forskning och hantering av forskningsdata ges i CODEX – regler och riktlinjer för forskning.

Uppsala universitet är vanligtvis huvudman för de forskningsdata som produceras vid lärosätet och ansvarar för att data och tillhörande dokumentation hanteras i enlighet med det juridiska ramverk som reglerar verksamheten vid myndigheten.

För forskningsprojekt som bedrivs i samarbete med andra lärosäten och andra externa parter är det viktigt att avtal som reglerar juridiska aspekter kring samverkan, äganderätt och ansvar gällande forskningsdata upprättas, samt att nödvändiga tillstånd finns på plats, se Planera hanteringen av data. Tänk även på att externa finansiärer kan ha krav på hur data ska hanteras.

Dokumentation av data

Dokumentation av forskningsdata kan omfatta hur data har genererats och även beskriva prover, metoder, processer, källkod och andra verktyg som gör att data går att tolka och att forskningsprocessen kan reproduceras. Väl beskrivna data bidrar till att forskningens metoder och resultat kan verifieras och försvaras. God dokumentation är även viktig för att uppfylla de så kallade FAIR-principerna som syftar till att göra data sökbara, tillgängliga, interoperabla och återanvändningsbara.

Genom att dokumentera metoder, data och resultat upprätthåller man

  • bra förutsättningar för spårbarhet, reproducerbarhet och validering av resultat
  • god forskningssed och möjlighet att försvara sig vid anklagelser om oredlighet i forskning
  • kontinuitet i ett projekt om personal lämnar eller tillkommer
  • tydlighet i samarbeten avseende ansvarsfördelning
  • minimering av onödig duplicering av arbete
  • möjligheter att hävda immateriella rättigheter och söka patent
  • god kvalitet på data som ska delas, publiceras och återanvändas
  • möjlighet att uppfylla de myndighetskrav som reglerar forskningen.

Se även:

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin