Programsidor för studenter
Som en vidare utveckling av studentingången kommer det att finnas möjlighet att skapa programsidor för befintliga studenter i en och samma struktur.
Det är inte obligatoriskt med programsidor. Men de som vill, kan ha det.
Från Studium till studentingången
De programsidor som idag ligger i Studium skapades som en tillfällig lösning för att husera de programsidor som tidigare låg i lärplattformen Studentportalen.
Att sidorna från Studentportalen hamnade i Studium är för att det vid tiden inte fanns någon lösning för programsidor i studentingången. Studium är en lärplattform, inte en webbplats, som ska användas för undervisning och kursmaterial. Med den nya webbstrukturen får vi en naturlig plats för de nya programsidorna jämte övrig information till studenterna på central, institutions- och fakultetsnivå.
Studentingången är en öppen plattform, till skillnad från Studium, där även våra stödfunktioner kan söka sig fram till och nå informationen, som till exempel studentservice och studievägledning.
Ni som idag har sidor i Studium kommer kunna ha kvar dessa tillsvidare, men målet är att ha dem i studentingången. Inga nya programsidor kommer att skapas i Studium.
Programinformation på olika platser med olika syften
Information som riktar sig till befintliga programstudenter finns dels i Studium, dels i studentingången. Vilken information ska ligga var?
Studium
Studium är en lärplattform, en webbaserad kursmiljö, där kursmaterial, instruktioner med mera kan läggas upp. Här sker undervisning.
Studentingången
På studentingångens programsidor ska det finnas information av mer statisk och redaktionell karaktär och som gäller programmet i sin helhet. Det kan vara information om stödresurser, studieval, utlandsstudier, karriärmöjligheter, länkar till blanketter med mera.
Observera att programinformation riktad till presumtiva studenter som ska söka programmet finns i utbildningskatalogen.
Vad ska programsidan i studentingången innehålla?
Programsidorna kommer att ligga under ansvarig institution eller fakultet. Sidorna är öppna webbsidor och ska i regel inte kräva inloggning.
Programsidorna ska endast innehålla programspecifik information. Inget som finns på de centrala sidorna i studentingången eller på institutionens/fakultetens studentsidor ska dubbleras. På så sätt blir era programsidor i studentingången relevanta för just era studenter.
Mall för programsidan
Det finns en mall för programsidorna som ska användas. Några moduler är fasta och visst innehåll ska finnas på alla program, men för övrigt är det fritt att bygga upp innehållet som man själv önskar.
Så här är mallen uppbyggd, exempelsida
Pilotprogram
Studentavdelningen och Avdelningen för universitetsgemensam IT (UIT) arbetar tillsammans med Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten där vi har valt ut ett par program som ska fungera som piloter. Vi har tillsammans inventerat materialet programmen har i Studium och tagit fram programsidor som kommer att användas som goda exempel på hur en programsida kan se ut i studentingången.
Tidsplan
Nu arbetar vi med att få på plats liknande meddelandefunktionalitet för studentingången som idag finns i Studium, det vill säga funktion för meddelanden och notiser till studenter på grupp- och kullnivå.
Vi hoppas på att kunna lansera våra piloter under höstterminen 2025. Det bygger på att meddelandefunktionaliteten fungerar i studentingången. Då kan vi erbjuda en bra yta för att flytta eventuella programsidor från Studium och möjlighet att skapa nya.
Är du intresserad av att redan nu skapa en programsida i studentingången kan du kontakta oss.
Kontakt
Projektet är ett samarbete mellan Studentavdelningen och UIT tillsammans med Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten. Har du frågor kan du nå oss via utbildningsinfo@uu.se eller respektive kontaktperson:
Studentavdelningen: Moa Korall, Annika Lundqvist
UIT: Stina Bohman, Melody Pathkiller, Julia Strandberg
Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten: Martin Selin, Lovisa Svensson